*

Livsstil

Kvinder raser over drenge i badet

Drenge over seks år kan ikke længere følge med mødrene i svømmehallernes omklædningsrum.

Flere kvindelige badegæster klager over, at mødre tager deres sønner med i kvindernes omklædningsrum. Foto: Colourbox

Mødre, der medbringer drenge, der er ældre en seks år, får ballade med de øvrige kvindelige gæster i omklædningsrummene i danske svømmehaller.

Tidligere kunne forældre tage syv-otte-årige børn af det modsatte køn med sig ind til omklædning og et bad, men aldersgrænsen er de seneste år i mange svømmehaller blevet seks år. Det skriver 24timer.

Yngre kvinder klager

Sådan lyder det fra Halinspektørforeningen, der blandt andet organiserer ledere i landets svømme- og sportshaller.

»Det er konsekvensen af, at voksne gæster i langt mindre grad end tidligere tolerer, at børn af det modsatte køn i klæder om og bader i samme faciliteter,« siger Jørgen Mosbæk, formand for foreningen.

Han fortæller, at det i særdeleshed er de kvindelige gæster under 30 år, der klager.

»Kvinderne føler sig virkeligt krænkede, så de bliver meget vrede på svømmehallernes personale og på de mødre, der medbringer selv små drenge i omklædningen,« forklarer han.

Mændende er der ikke nævneværdige problemer med, oplyser han.

Børn er blot nysgerrige

Anna Louise Stevnhøj, der er journalist og forfatter til en række bøger om børn, unge og seksualitet, siger, at det er udtryk for, at unge kvinder de seneste år er blevet langt mere blufærdige – også over for børns blikke.

»De fejltolker barnets seksualitet og forbinder fejlagtigt børnenes nysgerrighed med noget seksuelt,« siger hun.

Anna Louise Stevnhøj forklarer, at de unge kvinder ikke bryder sig om, at barnet stirrer eller eksempelvis finder på at spørge deres mor, hvorfor brysterne ikke er ens.

»Og vel kan det opleves ubekvemt, men børn er nysgerrige væsener, der bør have lov til at se, hvordan almindelige menneskekroppe ser ud. Og når kvinderne protesterer over børn, der kigger, er det udtryk for, at en generel kropsforskrækkelse og blufærdighed breder sig i samfundet.«

Børn vil ikke bade

Grethe Kragh-Müller, der er lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, cand.psych. og specialist i børnepsykologi, synes, at det er i orden, at kvinderne protesterer.

»Nogle drenge kan måske være nysgerrige, og nogle kvinder føler sig betragtet selv om drengene egentlig bare er til stede. Så er det vel i orden, at kvinderne synes, at større drenge over seks år skal klæde om i det andet omklædningsrum,« siger Grethe Kragh-Müller til 24timer.

Men noget tyder på, at kvindernes blufærdighed påvirker de døtre, som ifølge idrætsorganisationen Dansk Skoleidræt oftere end tidligere pjækker fra idrætsundervisningen i folkeskolen af frygt for at skulle bade med de andre.

»Vi oplever, at selv børn i de små klassetrin er fremmedgjorte over for deres krop. De vil ikke bade. De mangler i stigende grad opbakning fra forældrene til, at det er en naturlig ting at bade sammen med andre,« siger projektleder Rikke Lindskov Simonsen fra Dansk Skoleidræt.

Brugerne kræver diskretion

Sammen med øget blufærdighed stiller brugerne i landets svømmehaller skærpede krav til mere diskrete omklædningsfaciliteter, oplyser Halinspektørforeningen.

»For at imødekomme de nye krav indretter mange svømmehaller særlige familieomklædningsrum, hvor forældre med deres børn kan undgå at være afklædte sammen med fremmede,« siger Mosbæk, der erklærer fordums danske frisind forsvundet, når det vedrører blottede bryster og numser i det offentlige rum.

Er det et problem, at mødre tager deres drenge med i kvindernes omklædningsrum? - Deltag i debatten her under

Kilde: 24timer
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Livsstil lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her