*

Livsstil

Organdonor var ikke død

Franske læger var tæt på at fjerne organer fra en mand, der pludselig trak vejret igen. Hjertet havde ikke slået i halvanden time - pludselig blev hans pupiller aktive og han viste tegn på, at han kunne mærke smerte.

Sagen har pustet til debatten blandt læger, og det franske dagblad Le Monde dedikerede en hel side til emnet under overskriften "Organdonoren var ikke død". Foto: AP/Al Hartmann

En mand, hvis hjerte ikke havde slået af sig selv i halvanden time, kom til live mens lægerne var ved at forberede hans organer til transplantation, skriver Reuters. Sagen har endnu en gang rejst det etiske spørgsmål: Hvornår kan et menneske erklæres for dødt?

Den 45-årige franskmand fik et voldsomt hjerteanfald og redningsfolk forsøgte med hjertemassage at genoplive ham uden held, før han blev overført til et nærliggende hospital.

På grund af en række komplekse omstændigheder, fortsatte genoplivningsforsøgene længere end sædvanligt, men til sidst gav lægerne op og gik i gang med at forberede patienten til fjernelse af organer.

Men til lægernes store overraskelse begyndte manden at trække vejret igen af sig selv, hans pupiller blev aktive og han udviste tegn på, at han kunne mærke smerte. Flere uger senere kunne manden atter både gå og tale.

Sagen har pustet til debatten blandt læger, og det franske dagblad Le Monde dedikerede en hel side til emnet under overskriften "Organdonoren var ikke død".

Ingen risiko i Danmark

Hospitalet, hvor manden blev behandlet, er ét af bare ni i hele Frankrig, der har tilladelse til, under særlige omstændigheder, at udføre organtransplantationer på patienter med hjertestop. Tilladelsen hører under et pilotprojekt, der blev sat i gang i 2007. På landets øvrige hospitaler er organtransplantationer kun mulige på andre typer af patienter og her gælder et ældre regelsæt. Projektet, der blev godkendt af den franske styrelse, der har ansvar for bioetik, har til formål at nedbringe antallet af mennesker, der venter på en transplantation og dermed gøre det muligt at få organer fra nye kategorier af patienter.

Ifølge Le Monde venter mere end 13.000 franskmænd på transplantationer og sidste år døde 231 personer som et direkte resultat af manglen på donorer. Avisen fortæller endvidere, at programmet allerede har kastet 60 ekstra organer af sig.

Herhjemme findes der ikke tilsvarende forsøgsordninger, og både Sundhedsministerium og Dansk Center for Organdonation i Danmark, understreger, at lignende situationer i Danmark er helt utænkelige.

"Før transplantation overhovedet kan komme på tale skal patienten dels have været erklæret hjernedød i seks timer og kun blive holdt i live af en respirator. To læger skal uafhængigt af hinanden og med en times mellemrum gennemføre en særlig undersøgelse for at sikre, at patienten faktisk er hjernedød. Er der den mindste reaktion fra patienten, bliver vedkommende ikke erklæret hjernedød," forklarer projektkoordinator ved Dansk Center for Organdonation Signe Ørvad og understreger, at der ikke er nogen grund til at betvivle hjernedødskriteriet.

Bjørn Knudsen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen, tilføjer, at herhjemme er reglerne således, at hvis bevidsthedstabet er sket på grund af hjertestop, skal der gå mindst 24 timer før hjernedødstest og evt. transplantation kan foretages. Situationen i Frankrig, hvor patienten allerede efter få timer blev gjort klar til transplantation, ville altså aldrig kunne finde sted i Danmark.

Diskussioner i Paris

Organisationen Assistance Publique-Hopitaux de Paris (AP-HP), der står for driften af offentlige hospitaler i Paris-området, har nedsat en kommité med det specifikke formål at diskutere de etiske problemstillinger, der opstår i kølvandet på indførelsen af transplantationer på patienter med hjertestop.

Kommiteen består af læger, der både arbejder med genoplivelsen af patienter med hjertestop og med organtransplantationer, og har afholdt lange diskussioner om sagen med den omtalte mand, der fik hjertestop den 19. februar i år. Et resumé fra møderne er senere blevet publiceret af AP-HP.

"I løbet af mødet talte andre reddere om situationer, hvor en person, som alle var sikre på var død, faktisk alligevel havde overlevet efter at genoplivningsforsøgene fortsatte meget længere end sædvanligt," fremgår det blandt andet af referatet, der også fortæller:

"Deltagerne erkendte, at disse sager var højst udsædvanlige, men trods alt var noget, man så i løbet af sin karriere."

Læs også: Er du slidt? Her er de organer du kan købe

Læs også: De 10 mest uforklarlige sygdomme

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her