*

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
Annonce
Teater 26.02.2012 kl. 08:25

Kan man blive skuespiller, når man er døv?

Ja selvfølgelig, mener 38-årige Ditte Gaarde, der fik sin drøm opfyldt, da hun sidste år blev optaget på Stockholms Dramatiska Högskola.

Ditte Gaarde har i dag opdaget, hvor meget man kan udtrykke uden ord. Foto: Gregers Tycho

Ditte Gaarde er svært hørehæmmet og led i mange år under hverken at føle sig hjemme blandt døve eller hørende. I dag har hun valgt side og mestrer tre tegnsprog.

»Det var nok en lidt hemmelig barnedrøm at blive skuespiller. Men det var jo ikke noget man kunne blive eller leve af, når man er døv, tænkte jeg i mange år. Men som ung og voksen, fik jeg øjnene op for, hvor meget man egentlig kan med tegnsprog. Hvor kunstnerisk, man kan udfolde det. Jeg mener, det er jo ikke bare et kommunikationsmiddel,« forklarer Ditte Gaarde.

Tegnsprogspoesi-gruppe

Så meget desto større var glæden, da hun fandt ud af, at man ville optage et hold med døve på Sveriges største teaterskole.

For nok var hun blevet 38 og havde gennem seks år haft fast job som psykolog på Center for Døve i Gladsaxe.

Et job hun var glad for og lærte meget af. Men i fritiden blev hun ved med at holde fast i en række kreative projekter, som hun var begyndt på under studierne.

Blandt andet var hun med til at danne tegnsprogspoesi-gruppen, handOrama, som eksperimenterede med forskellige sceniske udtryk og turnerede rundt omkring i Norden. Samtidig var hun gennem 11 år tegnsprogsforsanger i verdens eneste band for og med døve, kaldet 18 hands.

Nu er hun i Stockholm, men udsigten til tre år uden indtjening eller anden understøttelse en smule skræmmende. Men drømmen skulle i det mindste have en chance.

Læs hele interviewet med Ditte Gaarde i Morgenavisen Jyllands-Postens magasin Viva på søndag.

Få digital adgang til artiklen. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik HER

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kultur
 • Når kunsten smadrer kærligheden

  Stærke sangerpræstationer og en fin blanding af komik og tragik gør den nye teaterkoncert om Carl Nielsen og Anne Maries ægteskabskrise til en fængende perle.

  "Det sidste han gjorde, var at stikke hånden ind under puden til pistolen..."

  James Bond er et af det 20. århundredes største popkulturikoner. Karakteren blev modelleret over forfatterens eget liv og med en sådan succes, at Agent 007 lever videre i dag.

  Italiensk operafest under stjernerne

  I den smukke landsby Torre del Lago i Toscana samles operafans fra mange lande til en udendørs festival med Puccinis operaer. I år åbnede festivalen med en ny og medrivende opsætning af kærlighedsklassikeren ”Tosca”.

  Flugten i fjernsynet

  Mange tv-serier præsenterer et virkelighedsbillede så forvredet, at det snarere end at skabe debat skal skabe, hvad det nævner, understøtte en officiel ideologi.

Annonce
Teater
Annonce
På den anden side
Søg i vejviseren
Annonce