*

Teater

Det Kgl. Teater opfører "Riget"

Lars von Triers tv-serie fra 1994 er en del af menuen for nationalscenens nye sæson.

Filminstruktør Lars Von Trier og den svenske skuespiller Ernst-Hugo Järegård vandt begge en Bodil for "Riget". Foto: Marianne Holdt Olufsen

Det Kgl. Teater præsenterer i dag programmet for den kommende sæson. Og der er godt nyt for Lars von Trier-fans. Hans kultserie "Riget" fra 1994 skal nemlig sættes op på Skuespilhusets Store Scene.

»”Riget” er folkeligt på et meget højt plan, og det kan jeg skide godt lide,« siger skuespilchef Morten Kirkskov.

Danske filmfolk hædrer Trier og ydmyger Bier

Netop det folkelige er en væsentlig ingrediens, når nationalscenen går på jagt efter nyt materiale. Men det folkelige er ikke kvalitetsteatrets modsætning, mener Morten Kirkskov.

»Man godt kan lave elitær kunst for folket. Niveauet behøver ikke være lavere, bare fordi der er mange, der skal se det. ”Riget” rammer et meget godt sted derimellem,« siger han og tilføjer, at forberedelserne til stykket allerede er i gang.

Udover "Riget" skal der på Store Scene spilles stykker som Ingmar Bergmans "Scener fra et ægteskab", Ludvig Holbergs "Maskerade", Shakespeares "Othello", og næste år fejres 50-året for '68-generationen med stykket "68".

Jyske teatre går sammen i kæmpe musical-satsning

Materialet til den nye sæson er som sædvanlig udvalgt gennem de sidste halvandet til to år, hvilket godt kan gøre det svært at ramme noget aktuelt i samfundsdebatten, forklarer Morten Kirkskov. Med fremvæksten af det såkaldt postfaktuelle samfund er den opgave ikke blevet lettere.

»Der sker store skred i verden i øjeblikket, så man kan godt være bange for at det, man vælger, rammer forbi målet,« siger han.

Både "Riget" og "68" ser han som fortællinger om den danske folkesjæl. Derudover skal valget ses i lyset af Det Kgl. Teaters forpligtelse til at fortælle danskerne, hvem de er, lyder det fra Morten Kirkskov.

»Nationalscenen skal hele tiden tage temperaturen på, hvad det vil sige at være dansk,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Hovedfejlen ved DR er ikke en for høj licens

Ole Hyltoft, forfatter, fhv. bestyrelsesmedlem i DR
Fejlene ved DR er for meget popunderholdning, mangel på klassisk dannelse, og at medarbejderne ikke repræsenterer danskernes politiske forskellighed.
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Teater
Annonce
På den anden side

Kommentar: Ministerfyring er brandslukning, når den er værst

Palle Weis
Fyringen af Esben Lunde Larsen kom tre dage inden samråd og kritiske rapporter er det seneste eksempel , at politik som uendelige studehandler bliver mere og mere skamløst.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her