*

Musik

Bowie-ekspert: Så ingen tegn på, at han var døende

Jan Poulsen, som har skrevet en bog om David Bowie, er overrasket over sangerens død af skjult kræftsygdom.

Et lyn fra en klar himmel.

Sådan beskriver journalist og forfatter Jan Poulsen nyheden om David Bowies død, som ifølge sangerens Facebook-profil er indtruffet efter en 18 måneder lang kræftsygdom.

- Jeg har hørt rygter i den periode, hvor vi nu ved, at han har været syg, forklarer han til Ritzau og påpeger:

- Men der har været rygter før. I den periode, hvor han var væk på grund af hjerteproblemer (fra 2004 til 2013, red.), var der også rygter om kræft, som efter sigende intet havde på sig.

De kendte hylder Bowie »Han gav os magi til et helt liv«

Også Informations musikkritikker Klaus Lynggaard er overrasket over nyheden.

- Jeg er chokeret. Jeg vidste ikke, han var syg. Det har de holdt virkelig, virkelig, virkelig tæt ind til kroppen, siger han og uddyber:

- Jeg syntes, han så lidt syg ud på de billeder, der var af ham i Mojo og Uncut (musikmagasiner, red.), men det kunne jo også bare være alderen. Han var ikke nogen helsekostsalat i sine unge dage, siger Lynggaard med henvisning til sangerens mangeårig narkomisbrug.

De kendte hylder Bowie »Han gav os magi til et helt liv«

Oplysningerne om dødsårsagen tyder på, at Bowie har døjet med kræft, mens han har arbejdet med albummet "Blackstar", der udkom så sent som i sidste uge.

Og det vil ikke overraske Jan Poulsen, hvis stjernen har insisteret på at få sit sidste værk færdig på trods af en livstruende sygdom.

- Jeg tror, det har været vigtigt for ham at få den færdig og efterlade det her statement, siger han og uddyber:

- Han har altid været en arbejdshest, som aldrig har givet op på halvvejen og altid har fuldført sine mål.

Det forhold, at Bowie har holdt sin sygdom skjult fra omverdenen, går ifølge Jan Poulsen godt i tråd med, at sangeren, siden han i 2004 blev ramt af en blodprop ved hjertet, har levet et mere tilbagetrukket og privat liv.

Forfatteren betegner både "Blackstar" og den tre år ældre comeback-plade "The Next Day", som plader med et "meget alvorligt" udtryk. Alligevel har han ikke set nogen signaler fra Bowie selv om, at han var i gang med sin sidste tid.

- De er blevet ledsaget af nogle musikvideoer, hvor der bliver flirtet meget med døden og med religion. Vi ser det meget tydeligt i den nye "Lazarus"-video, hvor vi ser ham i en sygeseng.

- Men alt det er bagklog tolkning. I fredags, da pladen kom, var jeg meget forsigtig med at tolke på videoen, for hans ting har altid kunne tolkes meget bredt, påpeger forfatteren.

Læsernes liste Hvilket Bowie-album er din favorit?

Han mener, at "Blackstar" er en passende afskedsplade fra Bowie, da den, som mange af hans andre værker, afsøger nye, musikalske territorier.

Samme konklusion drager Klaus Lynggaard.

- Han var kunstnerisk revitaliseret. Det var som om, at han ville igen. Det er et meget værdigt punktum. Det er kunstnerisk overbevisende. Han går ud med stil. Det gør han fandeme, siger musikkritikeren.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Rytmisk musik
Annonce
På den anden side
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her