*

Musik

Nyt hip-hop-album trykkes kun i et eksemplar

Hip-hop-gruppen Wu-Tang Clan har udgivet plader i tyve år og solgt milioner af albums. Deres næste album bliver der dog kun solgt et enkelt eksemplar af.

Boksen, som den nye plade leveres i, er et unikt kunstværk i sig selv. Foto: Warren Wesley Patterson

Når hip-hop-legenderne fra Wu-Tang Clan skal udgive deres næste album, bliver det på en noget alternativ måde.

Albummet bliver nemlig hverken tilgængeligt på cd, vinyl eller digital download. Det skriver Forbes.com.

Hvis man vil høre albummet, som hedder "Once Upon A Time In Shaolin", så må man tage ud, hvor albummet kommer på tour. Planen er nemlig, at den ene version, som bliver lavet af albummet. skal rejse rundt i verden, hvor nysgerrige lyttere så skal opleve det, som hvis det var et maleri, eller et andet unikt kunstværk.

WU-Tang Clan under deres optræden ved Vanguard-festivalen i københavn i 2013. Nu vil de skabe en helt ny måde at udgive musik på. Foto: Daniel Hjort
Efter planen skal det være muligt at høre albummet på skiftende museer, gallerier eller festivaler, hvor det vil koste omkring 150 kr. at komme ind og høre albummet.

Som et scepter

Når "touren" er overstået, vil albummets eneste tryk blive solgt til en enkelt heldig og formodentlig også rig ejer. Det forventes at albummet vil koste flere millioner.

"Vi er i gang med, at udgive et stykke kunst, på en måde, som ingen har gjort før i moderne musikhistorie. Vi laver et samleobjekt. Det bliver som at have et scepter fra en ægyptisk konge," siger Robert “RZA” Diggs, som er et af medlemmerne i Wu-Tang Clan, til Forbes.

Selve afspilningen af det nye album vil være omgivet af en omfattende sikkerhedsprocedure for at sikre, at der ikke er nogle gæster, som kan snige sig til at optage lyd fra albummet. Det fortæller albummets hovedproducer Tarik “Cilvaringz” Azzougarh.

"Et enkelt læk af denne 'ting' vil nulstille hele konceptet," siger Cilvaringz.

Vil skabe debat

For at gøre oplevelsen ekstra unik for den kommende ejer af albummet har gruppen fået designet en helt speciel boks til formålet. Den unikke boks er skabt af den ægyptiske kunstner Yahya, og den er lavet af sølv og nikkel.

Med den særprægede måde at udgive albummet på, ønsker WU-Tang Clan at starte en debat om musikindustriens udvikling. På deres hjemmeside har de lagt en form for manifest, som forklarer baggrunden for ideen.

"Musikindustrien er i krise. Kreativitet er blevet udvandet og noget man bare skiller sig af med," skriver gruppen på hjemmesiden

Manifestet slutter med en konstatering.

"Debatten starter her..."

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Rytmisk musik
Annonce
På den anden side
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her