*

Litteratur

Savannah-forfatteren Pat Conroy er død

Conroys traumatiske barndom i USA's sydstater var materialet i hans bøger - blandt andet i romanen Savannah.

Forfatteren Pat Conroy er død, 70 år. Foto: Richard Shiro/AP

Den amerikanske forfatter Pat Conroy, som blandt andet er kendt for romanen Savannah, er død, 70 år, skriver avisen i hans hjemby i delstaten South Carolina.

Conroy, som for nylig fik konstateret kræft i bugspytkirtlen, døde fredag i sit hjem i Beaufort i South Carolina, skriver Beaufort Gazette.

Conroys traumatiske barndom i USA's sydstater har været materialet i hans romaner. Romanen "Den Store Santini" fra 1976 var inspireret af hans egen familie og hans indbildske far, en voldelig og ultra-macho kamppilot. Bogen blev filmatiseret i 1979 med titlen "En helvedes karl" med Robert Duvall i hovedrollen.

Romanen Savannah fra 1986 handler om en mand med psykiske problemer, som bliver forelsket i sin psykiater. Bogen blev filmatiseret i 1991 med Nick Nolte og Barbra Streisand i hovedrollerne. Filmen blev nomineret til syv Oscars.

Conroy skrev om militærets problemer med raceintegration i bogen "Lords of Discipline" i 1980, hvor han trak på sine egne erfaringer fra militærets uddannelser af officerer. Bogen medførte, at Conroy blev forment adgang til sit gamle uddannelsessted og i en årrække lå i en ordfejde med skolens ledelse.

Han udfordrede militæret igen i 1990'erne, da han pressede på for integration af kvinder på akademiet.

"Lords of Discipline" blev trods modstand fra militæret filmatiseret i 1983 med David Keith.

- Jeg fejrede min 70-års-dag i oktober og indså, at jeg har brugt hele mit lov på at finde frem til, hvem jeg er, og jeg tror ikke engang, at jeg kom tæt på, skrev Conroy på Facebook den 15. februar, da han oplyste, at han havde fået kræft.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur
Annonce
På den anden side

Kommentar: Han var noget så usædvanligt som en intellektuel verdensstjerne

PALLE WEIS
Den polsk-engelske sociolog Zygmunt Bauman døde i mandags. Han formåede som de færreste på blændende vis at analysere vor tids utroligt komplekse forandringer inden for livsformer, sociale strukturer og politik.
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her