*

Litteratur

Sex og narkotika i roman kostede egyptisk forfatter to års fængsel

Forfatteren Ahmed Naji blev sagsøgt af en egyptisk statsborger, der havde oplevet sygdom efter at have læst "vulgære" sætninger i Najis roman. Det førte sidenhen til en fængselsdom.

Forfatteren Ahmed Naji (bagerst i midten) blev i weekenden idømt to års fængsel. Foto: AP Photo/Ramy Yaacoub

Det kan koste dyrt at skrive om sex og narkotika i Egypten.

Det erfarede forfatteren Ahmed Naji i weekenden, hvor han blev idømt to års fængsel for at have overtrådt den offentlige blufærdighed efter blandt andet at have skrevet seksuelt eksplicitte scener i sin roman ”The Guide of Using Life”.

Det skriver blandt andre CNN.

En egyptisk statsborger havde læst et uddrag af romanen i magasinet Akhbar al-Adab og havde efterfølgende oplevet sygdom, øget hjertebanken og et faldende blodtryk. Derfor sagsøgte manden Ahmed Naji. 

I retten argumenterede anklagemyndigheden for, at de ”vulgære” sætninger om kønsdele og samleje udgjorde en »sygdom, der ødelægger de sociale værdier«.

Forfatterens forsvarsadvokater argumenterede imidlertid for, at man ikke kunne bringe sådan en sag for domstolene uden at have bevis for en direkte kobling til aktionen, hvorfor anklagemyndigheden i stedet fokuserede på bogen som strafbar i forhold til den offentlige moral.

En af Ahmed Najis advokater, Nasser Amin, beskriver ifølge CNN dommen som chokerende - ikke mindst med tanke på, at en lavere retsinstans i december havde frikendt forfatteren.

Egyptisk mediekonge og manden bag Nassers taler er død

»Det var forventet, at en lavere domstol ville udstede en skyldig-dom i sådanne sager, hvorefter dommen vil blive omstødt af en højere retsinstans - men ikke den anden vej rundt,« siger advokaten Nasser Amin.

Det var fjerde gang i løbet af de seneste måneder, at en egyptisk forfatter eller kunstner blev idømt en fængselsdom, hvilket ifølge CNN er til stor bekymring for en række egyptiske rettighedsgrupper.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur
Annonce
På den anden side

Kommentar: Universiteterne i historisk krise

PALLE WEIS
Når eller hvis den eksterne censur forsvinder eller svækkes på universiteterne, svækkes også den sidste rest af kvalitetskontrol.
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Guide til de hemmelige bilnyheder
Der er meget hemmelighedskræmmeri omkring kommende modeller. Vi har jagtet en af de mest hemmelige – og fundet den. 
Se flere
Bolig
Sådan skabte familien Lykke en strandvejsvilla, der forandrede familiens liv
Familien Lykke boede i otte år i deres hus ved Strandvejen i Køge, før de opførte den tilbygning, som forvandlede et småt og ordinært hus til et rummeligt og moderne hjem. 
Se flere
Flere unge lader jobmuligheder bestemme studiet
Kig på jobmuligheder, når du vælger uddannelse, lyder opfordringen fra Aarhus Universitet og regeringen. Farlig kurs, der kan give øget frafald, advarer studenterrådet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her