*

 

Litteratur

Sex og narkotika i roman kostede egyptisk forfatter to års fængsel

Forfatteren Ahmed Naji blev sagsøgt af en egyptisk statsborger, der havde oplevet sygdom efter at have læst "vulgære" sætninger i Najis roman. Det førte sidenhen til en fængselsdom.

Forfatteren Ahmed Naji (bagerst i midten) blev i weekenden idømt to års fængsel. Foto: AP Photo/Ramy Yaacoub

Det kan koste dyrt at skrive om sex og narkotika i Egypten.

Det erfarede forfatteren Ahmed Naji i weekenden, hvor han blev idømt to års fængsel for at have overtrådt den offentlige blufærdighed efter blandt andet at have skrevet seksuelt eksplicitte scener i sin roman ”The Guide of Using Life”.

Det skriver blandt andre CNN.

En egyptisk statsborger havde læst et uddrag af romanen i magasinet Akhbar al-Adab og havde efterfølgende oplevet sygdom, øget hjertebanken og et faldende blodtryk. Derfor sagsøgte manden Ahmed Naji. 

I retten argumenterede anklagemyndigheden for, at de ”vulgære” sætninger om kønsdele og samleje udgjorde en »sygdom, der ødelægger de sociale værdier«.

Forfatterens forsvarsadvokater argumenterede imidlertid for, at man ikke kunne bringe sådan en sag for domstolene uden at have bevis for en direkte kobling til aktionen, hvorfor anklagemyndigheden i stedet fokuserede på bogen som strafbar i forhold til den offentlige moral.

En af Ahmed Najis advokater, Nasser Amin, beskriver ifølge CNN dommen som chokerende - ikke mindst med tanke på, at en lavere retsinstans i december havde frikendt forfatteren.

Egyptisk mediekonge og manden bag Nassers taler er død

»Det var forventet, at en lavere domstol ville udstede en skyldig-dom i sådanne sager, hvorefter dommen vil blive omstødt af en højere retsinstans - men ikke den anden vej rundt,« siger advokaten Nasser Amin.

Det var fjerde gang i løbet af de seneste måneder, at en egyptisk forfatter eller kunstner blev idømt en fængselsdom, hvilket ifølge CNN er til stor bekymring for en række egyptiske rettighedsgrupper.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur

Fredens alter eller krigens gåde

Claudio Magris nye roman er en kolos og en anstrengelse, men den lønner sig: Vi får en nøgtren skildring af et gigantisk museum for krigsmateriel og en medrivende historie om en kvinde, der administrerer museet, og hendes og familiens skæbne i Trieste under Anden Verdenskrig.
Annonce
På den anden side

Kommentar: I en ny virkelighed

Palle Weis, kulturredaktør.
Når byen en solskinssøndag bliver besat af horder af moderne flagellanter, der har besluttet sig for at henlægge deres halve maraton til det meste af byen, så det tager længere tid at køre i bil de tre km fra Nørrebro til Østerbro, end de hurtigste er om at tilbagelægge de 21 km til fods, kan man godt få den tanke, at vores civilisation synger på sidste vers.
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her