*

 

Litteratur

Jan Guillou beskyldes for historieforfalskning

Efter udtalelser om Holocaust beskyldes Jan Guillou for at være "på grænsen til arrogant dumhed".

Jan Guillou er kommet i modvind, efter at han har udtalt at de fleste svenskere ikke kendte til Holocaust før efter Anden Verdenskrig. Foto: Martin Lehmann Foto: Maria Fonfara/AP

Den svenske forfatter Jan Guillou har været genstand for massiv kritik fra svenske historikere og forfattere efter udtalelser, om at flertallet af svenskere ikke vidste noget om nazisternes massemord af jøder før maj 1945.

Kritikken nåede sit hidtidige klimaks onsdag aften, i hvad den svenske avis Göteborgs-Posten beskriver som en "hadsk" debat på den svenske tv-kanal SVT, mellem historikeren Henrik Arnstadt og Jan Guillou.

Sagen startede mandag morgen, da Jan Guillou optrådte i programmet "Gomorron Sverige" på SVT for at promovere sin nyeste bog "Att inte vilja se".

Romaner

'Att inte vilja se' er fjerde del af en romanserie om Sverige i 1900-tallet.
Tidligere er tre bind udkommet på dansk:

- Brobyggerne
- Dandy
- Mellem rødt og sort

I programmet sagde han blandt andet, at den etablerede opfattelse, af at svenskerne kendte til jødeudryddelserne i Nazityskland inden krigens slutning, er forkert.

"En meget almindelig påstand er, at især borgerskabet vidste præcis, hvad der foregik i Nazityskland og i de lande, Nazityskland besatte. Nu vil jeg sige, at det ikke er sandt. Man vidste det ikke," sagde han i programmet.

Historieforfalskning

Udtalelserne fik to historikere, Karin Kvist-Geverts og Helene Lööw til sammen med forfatterne Ola Larsmo og Elisabeth Åsbrink at skrive et indlæg i Dagens Nyheter, hvori de kalder Jan Guillous fremstilling for historieforfalskning.

I indlægget påpeger de fire debattører, at de svenske medier allerede i 1942 skrev om udryddelse af jøder.

"Skal man undgå beretninger, om at der foregår en udryddelse af millioner af mennesker, bliver man nødt til at fravælge den tids medier fuldstændigt," skriver de.

Antallet af artikler i de svenske medier var ifølge historikerne og forfatterne så stort, at ingen, som læste aviser i Sverige efter foråret i 1943, kunne sige, at de ikke vidste, hvad der foregik i Nazityskland.

De er ganske klare i kritikken af Jan Guillous udtalelser.

"Alle, som har en smule interesse for Sveriges og Holocausts historie, ved, at dette er historieforfalskning," skriver de.

"Arrogant dumhed"

I en artikel i Göteborgs-Posten forsvarer Jan Guillou sine synspunkter og siger samtidig, at nogle af hans kritikere bedriver "en ussel slags forskning".

Han giver ikke meget for metoden med at tælle, hvor mange artikler der blev skrevet om jødeudryddelserne under krigen.

"Almenheden var vældig skeptisk over for det, der blev skrevet. Derfor er det meningløst at sidde og tælle notitser bagefter."

I samme artikel svarer Elisabeth Åsbrink på Jan Guillous kritik af hende, Karin Kvist-Geverts, Helene Lööw og Ola Larsmos indlæg.

Hun fremhæver, at især deportationen af de norske jøder i november 1942 vakte stor opmærksomhed og forargelse i Sverige.

"Hele Sverige reagerede enormt stærkt på det. At Guillou har den frækhed at ignorere denne enorme hændelse og påstå, at vi ikke vidste noget før 1945, er på grænsen til arrogant dumhed," siger hun i artiklen.

Onsdag aften var Jan Guillou så i debat med endnu en historiker, Henrik Arnstadt, som har skrevet flere bøger om Sverige under Anden Verdenskrig.

Kritikken havde dog ikke fået ham til at ændre mening.

"Min konklusion efter at have læst om det her er, at det var fuldt muligt for en stor del af den svenske borgerlighed, at sige 'vi vidste det ikke'. Mange var fjendtligt indstillet over for medierne, og de ville ikke tage det til sig, som der stod," sagde Jan Guillou i programmet Aktuellt på SVT.

Henrik Arnstadt var dog ikke enig i Jan Guillous konklusion, og beskyldte ham for at tage for let på holocaust, skriver Göteborgs-Posten.

"Alle ved i dag, at alle vidste (hvad der skete med jøderne red.). Vi kan ikke betragte holocaust som et legehus, noget vi kan tænke, hvad vi vil om. Det er den største forbrydelse i menneskehedens historie, det kan du ikke lege med."

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Litteratur

Fredens alter eller krigens gåde

Claudio Magris nye roman er en kolos og en anstrengelse, men den lønner sig: Vi får en nøgtren skildring af et gigantisk museum for krigsmateriel og en medrivende historie om en kvinde, der administrerer museet, og hendes og familiens skæbne i Trieste under Anden Verdenskrig.

Under havet er Ib Michael en fugl

Dykkerdigterens nye bog er både en litterær naturudsendelse, en nøgle til forfatterskabet og en advarsel om ødelæggelsen af et paradis.
Annonce
På den anden side

Kommentar: I en ny virkelighed

Palle Weis, kulturredaktør.
Når byen en solskinssøndag bliver besat af horder af moderne flagellanter, der har besluttet sig for at henlægge deres halve maraton til det meste af byen, så det tager længere tid at køre i bil de tre km fra Nørrebro til Østerbro, end de hurtigste er om at tilbagelægge de 21 km til fods, kan man godt få den tanke, at vores civilisation synger på sidste vers.
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere
Viden
Se flere
Rådmand: Nu skal skolerne prioriteres
Det kommer til at koste 3,35 mia. kr. over de næste 25 år at bringe skoler og dagtilbud op på en tidssvarende standard, mener børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V). 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her