*

Klassisk musik 15.02.2013 kl. 18:14

Modige sjæle moderniserer Shakespeare

400 år gamle rim er fortolket musikalsk, oversat til dansk og udgivet som dobbeltalbum.

En komponist tog en skuespiller har givet et bud på, hvordan Shakespeare kan gøres mere spiselig for især den yngre generation. Albumcover

En komponist og en skuespiller har påtaget sig opgaven med at modernisere Shakespeare. For nok er hans rim 400 år gamle, men temaerne om kærlighed, smerte og adskillelse rammer os stadig i dag, forklarer de.

Bjørn Palmquist, komponist, og Thomas Magnussen, skuespiller, ville oprindeligt lave en sammensmeltning af teater, foredrag og koncert for at gøre et indtryk på især det yngre publikum. Sonetterne skulle egentlig have været moderniseret på engelsk, men i løbet af processen blev de klar over, at sonetterne også skulle udkomme på dansk. 

Bjørn Palmquist

Autodidakt komponist, musiker og producer. Vinder af Statens Kunstfonds komponistkonkurrence "Det Hemmelige Mærke" i 1999 og modtager af et stort legat i 2001. Udgav senest en anmelderrost CD kaldet "Syng Hjerte" fra 2007, der fortolker digte af H.A. Brorson.

Og sådan er det blevet efter lang tids arbejde, forklarer Bjørn Palmquist.

"Jeg havde på forhånd en idé om, at der skulle bruges en form for rytmisk speak, og tankemæssigt var jeg rundt om både rapformen og andre speakformer. Men det varede ikke så længe, før jeg med sonetterne i baghovedet måtte erkende, at de havde brug for en anderledes sproglig nuancering for at komme til deres ret."

"Han rammer alle følelserne"

Med den tanke i baghovedet fandt han en partner i Thomas Magnussen. Magnussen har arbejdet med Shakespeares tekster i årevis, og han har nærgående studeret englænderens forfatterskab.

Thomas Magnussen:

Skuespiller og uddannet på Guildhall School of Music and Drama i London. Han var med til at åbne forestillingen Hamlet i Det Kongelige Teaters nye skuespilhus. Sammen med kollegaen Lars Mikkelsen vandt han Årets Reumert 2008 i kategorien "Årets store, lille forestilling" for Shakespeareforestillingen "Flammens Muse - Muse of Fire." I 2010 var han igen nomineret for endnu en Shakespeareforestilling H3K - Hvad I vil. 

"Shakespeare ramte os fuldstændig på kornet for mere end 400 år siden. Og de temaer, han beskæftigede sig med i sit forfatterskab, er stadig omdrejningspunktet for vores moderne liv. Forelskelse, kærlighed, jalousi, tab, håb, magtbegær og hævn er blot nogle af de sider af det menneskelige følelsesspekter, som han har ramt," forklarer Thomas Magnussen.

Albummet blev udgivet 14. februar og kan købes på passionatepilgrimrecords.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Klassisk
 • Carl Nielsen-prisfest fik stærke klange og politisk ironi

  To komponister og en cellist kvitterede med kraftfulde toner for årets store priser fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat. En politisk kommentar fra en prismodtager klang ufrivilligt ironisk.

  Znaider strøg kammertoner med råstyrke og poesi

  I tæt samspil sendte violinisten Nikolaj Znaider og pianisten Robert Kulek ekspressive kammertoner ud over scenekanten.

  Mesterdirigent fyrede op under de nordiske klange

  Med arme som fyrige ildfakler og sans for at illustrere den nordiske natur med tonerne gjorde den danske dirigent Thomas Søndergård foran DR SymfoniOrkestret Sibelius' Symfoni nr. 1 til en farvefest.

  Brantelid var overraskende blid

  Bartók og Lutoslawski vandt i denne koncert med Aarhus Symfoniorkester suverænt over Dvorak.

  Elegant

  Måske kastede Beethoven for lange skygger, for Brahms kasserede op imod 20 strygekvartetter, før han var tilfreds med sin første.

 • Vild stroppetur

  Det er efterhånden en del år siden, at mexicanske Rolando Villazón tilhørte tenortoppen. I dag er højden væk og stemmen sej og mørknet.

  Skarpskydende

  Igor Levit har tidligere lagt arm med Bach og Beethoven og føjer nu amerikaneren Fredric Rzewski til de to halvguder på sit nye tripelalbum.

  Klaverpop

  Det fyger stadig med bidende toner og heftige udladninger hos Lang Lang, og klaverdarlingen udnytter virkelig sine superheltekræfter på sit nye dobbeltalbum, der lægger ud med Chopins fire scherzoer og slutter af med Tjajkovskijs ”Årstiderne”.

  Lige i hjertet

  Det overrasker ikke, at Werner Güra sammen med sin faste liedmakker, Christoph Berner, holder et højt niveau, når de sætter den store symfoniker stævne i de mest intime rammer, den klassiske musik kan opbyde.

  Korsang i mørke

  DR PigeKoret fik frydens gåsehud til at pible frem ved en ”mørkekoncert” med stemningsfulde efterårs- og aftensange

 • Norsk pianistpoet lod tonerne svæve

  Leif Ove Andsnes ophævede tyngdekraften og driblede komplekse toneløb og triller på plads med overlegen lethed.

  DR-symfonikere i topform trykkede fødselsdagstonerne af

  Med en energisk russisk dirigent på podiet og en stjernecellist på solistskamlen fejrede DR SymfoniOrkestret sin 90-års fødselsdag med musikalsk power.

Annonce
På den anden side
Søg i vejviseren
Annonce
Viden
Kroppens immunforsvar kan forsinke diabetes
En ny type behandling kan måske standse eller forsinke type 1-diabetes, der netop er blevet opdaget, viser et amerikansk studie. 
Se flere
Politikere på potentiel landingsbane
Otte byrådspolitikere drog mandag på en bustur for ved Thomasminde i Østjylland at bl.a. at se fredede områder, der potentielt skal vige for en mulig ny lufthavn. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her