*

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
Klassisk musik 15.02.2013 kl. 18:14

Modige sjæle moderniserer Shakespeare

400 år gamle rim er fortolket musikalsk, oversat til dansk og udgivet som dobbeltalbum.

En komponist tog en skuespiller har givet et bud på, hvordan Shakespeare kan gøres mere spiselig for især den yngre generation. Albumcover

En komponist og en skuespiller har påtaget sig opgaven med at modernisere Shakespeare. For nok er hans rim 400 år gamle, men temaerne om kærlighed, smerte og adskillelse rammer os stadig i dag, forklarer de.

Bjørn Palmquist, komponist, og Thomas Magnussen, skuespiller, ville oprindeligt lave en sammensmeltning af teater, foredrag og koncert for at gøre et indtryk på især det yngre publikum. Sonetterne skulle egentlig have været moderniseret på engelsk, men i løbet af processen blev de klar over, at sonetterne også skulle udkomme på dansk. 

Bjørn Palmquist

Autodidakt komponist, musiker og producer. Vinder af Statens Kunstfonds komponistkonkurrence "Det Hemmelige Mærke" i 1999 og modtager af et stort legat i 2001. Udgav senest en anmelderrost CD kaldet "Syng Hjerte" fra 2007, der fortolker digte af H.A. Brorson.

Og sådan er det blevet efter lang tids arbejde, forklarer Bjørn Palmquist.

"Jeg havde på forhånd en idé om, at der skulle bruges en form for rytmisk speak, og tankemæssigt var jeg rundt om både rapformen og andre speakformer. Men det varede ikke så længe, før jeg med sonetterne i baghovedet måtte erkende, at de havde brug for en anderledes sproglig nuancering for at komme til deres ret."

"Han rammer alle følelserne"

Med den tanke i baghovedet fandt han en partner i Thomas Magnussen. Magnussen har arbejdet med Shakespeares tekster i årevis, og han har nærgående studeret englænderens forfatterskab.

Thomas Magnussen:

Skuespiller og uddannet på Guildhall School of Music and Drama i London. Han var med til at åbne forestillingen Hamlet i Det Kongelige Teaters nye skuespilhus. Sammen med kollegaen Lars Mikkelsen vandt han Årets Reumert 2008 i kategorien "Årets store, lille forestilling" for Shakespeareforestillingen "Flammens Muse - Muse of Fire." I 2010 var han igen nomineret for endnu en Shakespeareforestilling H3K - Hvad I vil. 

"Shakespeare ramte os fuldstændig på kornet for mere end 400 år siden. Og de temaer, han beskæftigede sig med i sit forfatterskab, er stadig omdrejningspunktet for vores moderne liv. Forelskelse, kærlighed, jalousi, tab, håb, magtbegær og hævn er blot nogle af de sider af det menneskelige følelsesspekter, som han har ramt," forklarer Thomas Magnussen.

Albummet blev udgivet 14. februar og kan købes på passionatepilgrimrecords.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Klassisk
 • Symfonikere spillede sommerferien ind

  Med den russiske stjernemaestro, Dmitrij Kitajenko, i spidsen spillede Tivolis Symfoniorkester sommerferien i hus med to skæbnetunge værker.

  Sankhans-sange blev sat i spændetrøje

  Barytonstjernen Bo Skovhus og Københavns Drengekor sang sankthans-aften ind i Tivolis Koncertsal med et poetisk Carl Nielsen-potpourri. Men rammerne var stive, og den magiske midsommerstemning udeblev.

  Klassiske plader: Følelsesladet og superminutiøs

  Rank, vaks er den, og mens man lytter sig igennem Schuberts sidste fuldendte symfoni, vælder lyset frem gennem alle åbninger.

  Italiensk klarinetmester satte turbo på tonerne i Tivoli

  Med ild på tonerne og flyvende fingre fyrede unge Giovanni Punzi Mozarts larinetkoncert af – tæt bakket op af Tivolis Symfoniorkester.

  Nielsen fik nye klanglige klæder

  Med instrumental opfindsomhed fortolkede Storstrøms Kammerensemble og accordeonist Bjarke Mogensen klange af Carl Nielsen. Ikke alle aftenens omskrivninger af fynboens originalværker faldt i ørets smag.

 • Når professionalisme ikke er nok

  Tirsdag blev ikke bare endnu en dag på det musikalske kontor for de wienske musikanter.

  Den mudrede

  For 150 år siden blev Carl Nielsen født som søn af en landsbymaler og spillemand, der lærte ham at spille violin og trompet. I dagens anledning pakker Jens Povlsen fem nyudgivelser op.

  Basaften med knaster

  Bassen Stephen Milling trodsede sin sommerforkølelse og kastede sig ud i operalitteraturens store basarier i Tivoli – med blandet resultat.

Annonce
På den anden side
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Spisekammeret er på vej tilbage i danske hjem
Spisekammeret forsvandt ud af de fleste boliger, da der skulle skaffes plads til fryser og køleskab. Men i dag er der en vis prestige i at kunne fremvise et spisekammer med hjemmelavet forråd fra egen have. 
Se flere
Spisekammeret er på vej tilbage i danske hjem
Spisekammeret forsvandt ud af de fleste boliger, da der skulle skaffes plads til fryser og køleskab. Men i dag er der en vis prestige i at kunne fremvise et spisekammer med hjemmelavet forråd fra egen have. 
Se flere