*

Annonce
Historie 28.01.2013 kl. 21:49

Historisk rejse i danskernes madkultur

Kan du huske de retter, du spiste som barn? Ny udstilling viser danskernes madvaner.

Køkkensager, husmødre, opskrifter, reklamer, tilberedning, servering.

Gennem et år har Dansk Landbrugsmuseum efterlyst ting fra danskernes køkkener og indsamlet viden om danske madvaner.

Museet slår den 7. februar dørene op for en udstilling om dansk madkultur fra 1950 til i dag - og med et bud på fremtidens køkken.

Personlige historier

Udstillingen er en tidsrejse gennem de udviklingstendenser, som har gjort sig gældende for danskernes husholdning og madvaner, og de mange ting og personlige historier, der tilsammen danner rammen om udstillingen, er indhentet fra forskellige områder i Danmark.

1950'ernes reklamekampagne "Mejerigtig Mad". Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Rejsen begynder i 1950'erne, hvor det var svære tider med rationering af forskellige fødevaregrupper. Kun ganske få havde køle- eller fryseskabe, så maden blev indkøbt dagligt og var udpræget årstidsafhængig.

Det gjaldt om at få så mange kalorier og vitaminer pr. krone som muligt - og så skulle det samtidig gerne smage godt.

Udfordret af udlandet

I 1960'erne tog de første danske charterturister sydpå og fik udfordret smagsløgene.

Men først i 1970'erne fik danskerne for alvor øjnene op for den omkringliggende verden, og den traditionelle danske mad blev så småt udfordret, hvor eksempelvis ris og pasta kom på middagsbordet.

I 1980'erne udfoldede fænomenet fastfood sig, og burger- og grillbarer åbnede i næsten alle mindre og større danske byer.

Koen Karoline, der blev et af Danmarks mest kendte brands. Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Økologi og mindre fedt

I 1990'erne opstod der tendenser, man kan se som en reaktion mod 1980'ernes hurtigmad-kultur.

Økologien stormede frem, mens der også kom stor fokus på madens fedtindhold, der helst skulle være så lav som muligt.

I nutidens køkken er "mormor-maden" igen blevet populær, og begrebet "ny nordisk mad" er blevet lanceret.

Udstillingen om danskernes mad gennem de sidste 50 år kan opleves fra den 7. februar til den 25. august 2013 på Dansk Landbrugsmuseum i Gl. Estrup, Auning.

Ordet er dit:

Kan du huske de retter, du fik som barn?

Hvad var godt/dårligt?

Er der en dansk ret, som fortjener et comeback?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Kultur
Annonce
Annonce
Biler
V8-helten fra før finanskrisen er raslet ned i pris
Brugttest: Porsche Cayenne Turbo, årg. 2003-2010 fås billigt, men spørgsmålet er, om du har råd til at holde den kørende. 
Se flere
Bolig
Ville bygge nyt køkken - men så dukkede overraskelserne frem
Egentlig var det bare køkkenet, der skulle moderniseres, da Jacob og Line Frier overtog det lille, gule hus i Risskov ved Aarhus. Men det udviklede sig til et større projekt. 
Se flere
Viden
TV: Astronauterne vinker farvel
Følg med i den direkte transmission, når Danmarks første astronaut sendes af sted til Den Internationale Rumstation fra Baikonur i Kasakhstan. Forsker fra DTU Space, Caroll Anne Oxborrow, svarer på spørgsmål i studiet. 
Se flere
TV: Astronauterne vinker farvel
Følg med i den direkte transmission, når Danmarks første astronaut sendes af sted til Den Internationale Rumstation fra Baikonur i Kasakhstan. Forsker fra DTU Space, Caroll Anne Oxborrow, svarer på spørgsmål i studiet. 
Se flere
Frederiks Plads slår ikke længere revner
Der er igen byggeaktivitet på den nye aarhusianske bydel Frederiks Plads, der i maj gik i stå pga. skader på en ejendom i Jægersgårdsgade. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her