*

 

Historie

Fritidsarkæolog har gjort et »sensationelt fund« på Fyn

Fundet kan være med til at rykke ved forestillingen om, hvornår danskerne blev kristne.

Smykket ligner meget det kendte Birka-kors fundet ved Stockholm i Sverige i 1879, men er med sine fire centimeter noget større. Foto: Vikingemuseet Ladby

En fritidsarkæolog fandt i fredags en ting i den østfynske jord, som arkæologer vurderer til at være ganske sensationelt fund.

Dennis Fabricius Holm var ifølge DR Nyheder ude med sin metaldetektor, da han fandt et fire centimeter langt smykke formet som et kors med en figur af Jesus på.

Og netop det kristne budskab er ifølge museumsinspektør og arkæolog ved Østfyns Museer Malene Refshauge Beck med til at gøre fundet noget særligt. Et næsten identisk, men noget mindre, smykke fundet i Sverige har nemlig vist sig at være fra første halvdel af 900-tallet. Det er tidligere end noget andet kristent artefakt fundet i Danmark.

»Figuren kan derfor være med til at rykke tidspunktet for, hvornår man mener, at danerne egentlig blev kristne. Simpelthen fordi, man kan sige, at personen, der har båret det her, uden tvivl har bekendt sig til den kristne tro,« siger Malene Refshauge Beck til DR.

»Det er interessant at se, hvad det er, der bipper i jorden, når man svinger sådan et apparat over græsset«

I Danmark har man tidligere fundet stykker af lignende kors på Omø og på Als, men korset fra Aunslev er ifølge arkæologerne på Vikingemuseet Ladby det første danske eksemplar i fuld figur.

Hvis dateringen holder, er smykket altså over 1.100 år gammelt og dermed ældre end Den Store Jellingsten, som man mener blev rejst i sidste halvdel af 900-tallet.

Rejsningen af Jellingstenen bliver ellers anset for at være begyndelsen på Danmark som et officielt kristent land, men fundet af smykket tyder på, at der endnu tidligere fandtes personer i Danmark, som var kristne.

Amatørarkæolog fandt »unik skat« fra vikingetiden

Ud over den historiske værdi, er Jesus-smykket i sig selv også ganske bemærkelsesværdigt.

»Smykket er lavet af rent guld og er ikke bare forgyldt, som vi troede i første omgang. Så det er virkelig et førsteklasses fund,« siger Malene Refshauge Beck til Fyens.dk.

Jesus-figuren skal ifølge Østfyns Museer udstilles på Vikingemuseet Ladby fra fredag den 18. marts og påsken over, før det bliver sendt til konservering. Til sommer vil det igen være at se på museet i en udstilling af en række nye vikingetidsfund fra Østfyn.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Kultur

Har slagterne glemt håndværket?

»Mange slagtere kender slet ikke forskel på dyrene længere. Vi skal have stoltheden tilbage og finde frem til det gode, gamle håndværk,« siger Michael Museth, der er bagmanden til et nyt slagtermanifest.
Annonce
Annonce
Find vej til lykken på Samsø
Samsø er øen, hvor ren og skær lyksalighed er inden for rækkevidde, så snart færgen har lagt til havn. 
Se flere
Bolig
Boliganalytiker advarer mod andelsboligkøb
Regeringens boligskattepakke kaster ikke meget lys over, hvordan andelsejendomme fremover skal vurderes. Problematisk, siger andelsekspert. 
Se flere
Stortest: Her bliver den trådløse lyd kæmpestor
Nu kan du streame musikken trådløst til ægte hi-fi-receivere og på den måde få din yndlingsmusik ud gennem hjemmets stereohøjttalere i stort format. 
Se flere
Politiets efterlyser videoer fra branden i Højbjerg
Mange folk optog video under branden i torsdags i Højbjerg, nu håber politiet at kunne bruge videoerne i efterforskningen af det knivstikkeri, der også fandt sted i området under branden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her