*

Historie

Enestående fund er 1.000 år på afveje

Arkæologerne på Lolland både jubler og undrer sig over denne genstand fra bronzealderen.

Historisk dokumentation

Indslaget er produceret af produktionsselskabet DocEye for Femern Bælt A/S.

DocEye skal tv-dokumentere hele byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen i de kommende år. Jyllands-Posten vil løbende bringe indslag fra projektet.

For første gang har arkæologer fundet en flintedolk med barkskæfte i dansk jord.

Det enestående fund blev gjort i september øst for Rødbyhavn på Lolland, hvor Danmarkshistoriens største udgravning lige nu foregår forud for byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen.

Men fundet er lige så mystisk, som det er unikt.

Den velbevarede flintedolk stammer nemlig fra bronzealderen, mens de øvrige fund i udgravningen primært er fangstredskaber fra stenalderen.

Fund: Begejstringen vil ingen ende tage

Dermed er dolken mindst 1.000 år yngre end de jordlag, den blev fundet i.

En forklaring kan være, at dolken bevidst er blevet placeret dér i forbindelse med en begravelse eller ofring. En anden, at den er blevet tabt.

"Men den er lavet i så høj kvalitet, at man ville lede rigtig godt efter den, hvis man tabte den," siger udgravningsleder Anders Rosendahl fra Museum Lolland-Falster.

Krigere i Bronzealderen gik efter et sexet look

Indtil nu er en lårbensknogle det eneste spor af mennesker, arkæologerne har fundet i udgravningen. Og det gør ikke mysteriet om dolken mindre.

Nu skal yderligere analyser og de videre udgravninger forsøge at opklare tids-forvirringen.

Danmarkshistoriens største udgravning fortsætter frem til 2017.

Allerede næste år overtages området øst for Rødbyhavn dog af produktionen af tunnelelementer, og arkæologerne fortsætter da gravearbejdet længere inde i landskabet.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
TV anbefaler
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Kultur

Polen 1990: Kvinder for nedadgående

Polen 1990: Kommunismen er kaput, et nyt samfundssystem på vej. Modsætningen mellem gammelt og nyt afspejles i fire kvinders skæbner. Men de aftegnes lovligt skematisk i en film, der i høj grad lever i kraft af fotografens indsats.
Annonce
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
Sigtelse: Tre personer har indsmuglet 11,7 tons hash
To mænd og en kvinde fra Sjælland blev onsdag anholdt og sigtet for at have indsmuglet 11,7 tons hash fra Spanien til Danmark. Politiet har efterforsket personerne i 10 måneder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her