*

Historie

Enestående fund er 1.000 år på afveje

Arkæologerne på Lolland både jubler og undrer sig over denne genstand fra bronzealderen.

Historisk dokumentation

Indslaget er produceret af produktionsselskabet DocEye for Femern Bælt A/S.

DocEye skal tv-dokumentere hele byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen i de kommende år. Jyllands-Posten vil løbende bringe indslag fra projektet.

For første gang har arkæologer fundet en flintedolk med barkskæfte i dansk jord.

Det enestående fund blev gjort i september øst for Rødbyhavn på Lolland, hvor Danmarkshistoriens største udgravning lige nu foregår forud for byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen.

Men fundet er lige så mystisk, som det er unikt.

Den velbevarede flintedolk stammer nemlig fra bronzealderen, mens de øvrige fund i udgravningen primært er fangstredskaber fra stenalderen.

Fund: Begejstringen vil ingen ende tage

Dermed er dolken mindst 1.000 år yngre end de jordlag, den blev fundet i.

En forklaring kan være, at dolken bevidst er blevet placeret dér i forbindelse med en begravelse eller ofring. En anden, at den er blevet tabt.

"Men den er lavet i så høj kvalitet, at man ville lede rigtig godt efter den, hvis man tabte den," siger udgravningsleder Anders Rosendahl fra Museum Lolland-Falster.

Bronzealder-krigere ville se sexede ud

Indtil nu er en lårbensknogle det eneste spor af mennesker, arkæologerne har fundet i udgravningen. Og det gør ikke mysteriet om dolken mindre.

Nu skal yderligere analyser og de videre udgravninger forsøge at opklare tids-forvirringen.

Danmarkshistoriens største udgravning fortsætter frem til 2017.

Allerede næste år overtages området øst for Rødbyhavn dog af produktionen af tunnelelementer, og arkæologerne fortsætter da gravearbejdet længere inde i landskabet.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
TV anbefaler
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Kultur
Annonce
Annonce
Biler
En meget begejstret anmelder: Audi har med A3 begået et kæmpeskridt for biludviklingen
Det, der ligner et facelift med den bløde pensel, er i virkeligheden en af sæsonens helt store nyheder. Den nye Audi A3 indeholder elementer, som man ellers mest forventer af fremtidens biler. 
Se flere
En spændende nyskabelse
I JP Aarhus 18/5 beskrives et særdeles spændende projekt med en stiforbindelse i Sydhavnskvarteret til Frederiks Plads – altså på tværs af Spanien. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her