*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

søndag 26. oktober 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten kultur
Historie 28.01.2013 kl. 21:49

Historisk rejse i danskernes madkultur

Kan du huske de retter, du spiste som barn? Ny udstilling viser danskernes madvaner.

Køkkensager, husmødre, opskrifter, reklamer, tilberedning, servering.

Gennem et år har Dansk Landbrugsmuseum efterlyst ting fra danskernes køkkener og indsamlet viden om danske madvaner.

Museet slår den 7. februar dørene op for en udstilling om dansk madkultur fra 1950 til i dag - og med et bud på fremtidens køkken.

Personlige historier

Udstillingen er en tidsrejse gennem de udviklingstendenser, som har gjort sig gældende for danskernes husholdning og madvaner, og de mange ting og personlige historier, der tilsammen danner rammen om udstillingen, er indhentet fra forskellige områder i Danmark.

1950'ernes reklamekampagne "Mejerigtig Mad". Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Rejsen begynder i 1950'erne, hvor det var svære tider med rationering af forskellige fødevaregrupper. Kun ganske få havde køle- eller fryseskabe, så maden blev indkøbt dagligt og var udpræget årstidsafhængig.

Det gjaldt om at få så mange kalorier og vitaminer pr. krone som muligt - og så skulle det samtidig gerne smage godt.

Udfordret af udlandet

I 1960'erne tog de første danske charterturister sydpå og fik udfordret smagsløgene.

Men først i 1970'erne fik danskerne for alvor øjnene op for den omkringliggende verden, og den traditionelle danske mad blev så småt udfordret, hvor eksempelvis ris og pasta kom på middagsbordet.

I 1980'erne udfoldede fænomenet fastfood sig, og burger- og grillbarer åbnede i næsten alle mindre og større danske byer.

Koen Karoline, der blev et af Danmarks mest kendte brands. Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Økologi og mindre fedt

I 1990'erne opstod der tendenser, man kan se som en reaktion mod 1980'ernes hurtigmad-kultur.

Økologien stormede frem, mens der også kom stor fokus på madens fedtindhold, der helst skulle være så lav som muligt.

I nutidens køkken er "mormor-maden" igen blevet populær, og begrebet "ny nordisk mad" er blevet lanceret.

Udstillingen om danskernes mad gennem de sidste 50 år kan opleves fra den 7. februar til den 25. august 2013 på Dansk Landbrugsmuseum i Gl. Estrup, Auning.

Ordet er dit:

Kan du huske de retter, du fik som barn?

Hvad var godt/dårligt?

Er der en dansk ret, som fortjener et comeback?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
Kultur lige nu
Tophistorie

Pornoskuespiller føler sig misbrugt af eliten

Kort før premieren undsiger pornoskuespilleren Denice Klarskov en støttet dokumentarfilm med hende selv i hovedrollen.
forsiden lige nu

Valg skal få Ukraine fri af krisen

Ukraines præsident ligger til sejr ved parlamentsvalg. Han vil bruge et mandat til at løse konflikten.

Britiske og amerikanske soldater forlader Afghanistan

Det amerikanske marinekorps og de sidste britiske kampstyrker har søndag afsluttet deres mission i Afghanistan.

Folketingspolitikere har mistet tilliden til Justitsministeriet

Manglende svar og nødløgne er årsagen til, at der er opstået kold luft mellem partiernes retsordførere og Justitsministeriet.

Thorbjørn Olesen triumferer i Australien

Golfspilleren Thorbjørn Olesen vandt Perth International i Australien.

Asyllejre i udlandet kan koste mio. per næse

Det koster Australien gennemsnitligt 2,7 millioner kroner at have en asylansøger i lejr i udlandet

Køb et stykke amerikansk gangsterhistorie for 1.3 mio. kr.

Al Capones hus i Chicago er netop blevet sat til salg for 225.000 dollars.
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Annonce