*

Historie 28.01.2013 kl. 21:49

Historisk rejse i danskernes madkultur

Kan du huske de retter, du spiste som barn? Ny udstilling viser danskernes madvaner.

Køkkensager, husmødre, opskrifter, reklamer, tilberedning, servering.

Gennem et år har Dansk Landbrugsmuseum efterlyst ting fra danskernes køkkener og indsamlet viden om danske madvaner.

Museet slår den 7. februar dørene op for en udstilling om dansk madkultur fra 1950 til i dag - og med et bud på fremtidens køkken.

Personlige historier

Udstillingen er en tidsrejse gennem de udviklingstendenser, som har gjort sig gældende for danskernes husholdning og madvaner, og de mange ting og personlige historier, der tilsammen danner rammen om udstillingen, er indhentet fra forskellige områder i Danmark.

1950'ernes reklamekampagne "Mejerigtig Mad". Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Rejsen begynder i 1950'erne, hvor det var svære tider med rationering af forskellige fødevaregrupper. Kun ganske få havde køle- eller fryseskabe, så maden blev indkøbt dagligt og var udpræget årstidsafhængig.

Det gjaldt om at få så mange kalorier og vitaminer pr. krone som muligt - og så skulle det samtidig gerne smage godt.

Udfordret af udlandet

I 1960'erne tog de første danske charterturister sydpå og fik udfordret smagsløgene.

Men først i 1970'erne fik danskerne for alvor øjnene op for den omkringliggende verden, og den traditionelle danske mad blev så småt udfordret, hvor eksempelvis ris og pasta kom på middagsbordet.

I 1980'erne udfoldede fænomenet fastfood sig, og burger- og grillbarer åbnede i næsten alle mindre og større danske byer.

Koen Karoline, der blev et af Danmarks mest kendte brands. Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Økologi og mindre fedt

I 1990'erne opstod der tendenser, man kan se som en reaktion mod 1980'ernes hurtigmad-kultur.

Økologien stormede frem, mens der også kom stor fokus på madens fedtindhold, der helst skulle være så lav som muligt.

I nutidens køkken er "mormor-maden" igen blevet populær, og begrebet "ny nordisk mad" er blevet lanceret.

Udstillingen om danskernes mad gennem de sidste 50 år kan opleves fra den 7. februar til den 25. august 2013 på Dansk Landbrugsmuseum i Gl. Estrup, Auning.

Ordet er dit:

Kan du huske de retter, du fik som barn?

Hvad var godt/dårligt?

Er der en dansk ret, som fortjener et comeback?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
Kultur lige nu
Tophistorie

Marie Key om drinks

Den danske sangerinde har ofte "drinks" med i sine tekster - hør hende fortælle hvorfor.
forsiden lige nu

Sommerhuse halter markant bagefter på boligmarkedet

Priserne er faldet drastisk. Købere kan forhandle sig frem til store rabatter.

Plejefamilier frarådes at tage nye børn

Plejeforældre betrages ikke som ligeværdige samarbejdspartnere, lyder kritikken fra Plejefamiliernes Landsforening.

USA

Historisk sag om drengen fra mælkekartonen er begyndt

35 år efter sin forsvinden, er sagen mod seksårige Etan Patz' formodede morder indledt.

Londons borgmester: Jihadister er heftige onanister

Ifølge Boris Johnson giver psykologiske profiler et mere profant billede af såkaldte hellige krigere.

Pape: Løkke svigter boligejerne

K-formand Søren Pape sætter et hårdt angreb ind mod Venstre, fordi partiet ikke vil sætte grundskylden fast.

»Jeg kan ikke bruge synet til en skid«

En hjerneskade betyder, at Per Kirkeby ikke længere kan male eller skrive.
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Annonce