*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

lørdag 1. november 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten kultur
Historie 28.01.2013 kl. 21:49

Historisk rejse i danskernes madkultur

Kan du huske de retter, du spiste som barn? Ny udstilling viser danskernes madvaner.

Køkkensager, husmødre, opskrifter, reklamer, tilberedning, servering.

Gennem et år har Dansk Landbrugsmuseum efterlyst ting fra danskernes køkkener og indsamlet viden om danske madvaner.

Museet slår den 7. februar dørene op for en udstilling om dansk madkultur fra 1950 til i dag - og med et bud på fremtidens køkken.

Personlige historier

Udstillingen er en tidsrejse gennem de udviklingstendenser, som har gjort sig gældende for danskernes husholdning og madvaner, og de mange ting og personlige historier, der tilsammen danner rammen om udstillingen, er indhentet fra forskellige områder i Danmark.

1950'ernes reklamekampagne "Mejerigtig Mad". Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Rejsen begynder i 1950'erne, hvor det var svære tider med rationering af forskellige fødevaregrupper. Kun ganske få havde køle- eller fryseskabe, så maden blev indkøbt dagligt og var udpræget årstidsafhængig.

Det gjaldt om at få så mange kalorier og vitaminer pr. krone som muligt - og så skulle det samtidig gerne smage godt.

Udfordret af udlandet

I 1960'erne tog de første danske charterturister sydpå og fik udfordret smagsløgene.

Men først i 1970'erne fik danskerne for alvor øjnene op for den omkringliggende verden, og den traditionelle danske mad blev så småt udfordret, hvor eksempelvis ris og pasta kom på middagsbordet.

I 1980'erne udfoldede fænomenet fastfood sig, og burger- og grillbarer åbnede i næsten alle mindre og større danske byer.

Koen Karoline, der blev et af Danmarks mest kendte brands. Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Økologi og mindre fedt

I 1990'erne opstod der tendenser, man kan se som en reaktion mod 1980'ernes hurtigmad-kultur.

Økologien stormede frem, mens der også kom stor fokus på madens fedtindhold, der helst skulle være så lav som muligt.

I nutidens køkken er "mormor-maden" igen blevet populær, og begrebet "ny nordisk mad" er blevet lanceret.

Udstillingen om danskernes mad gennem de sidste 50 år kan opleves fra den 7. februar til den 25. august 2013 på Dansk Landbrugsmuseum i Gl. Estrup, Auning.

Ordet er dit:

Kan du huske de retter, du fik som barn?

Hvad var godt/dårligt?

Er der en dansk ret, som fortjener et comeback?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
forsiden lige nu

V: Seriøst dilemma i KLs forslag

Borgmestrene vil slække på integrationen til flygtninge med midlertidige opholdstilladelser og være kreative med boligerne.

100 jihadister dræbt i Kobani i Syrien

Kampe optrappet i Kobani, hvor kurdisk milits har fået forstærkninger fra Irak og Syriens moderate opposition.

»Hvad betyder bråwser?«

Den 77-årige Emma Kristiansen fra Fyn er opsat på at være med, når det offentlige sender posten ud digitalt.

Nettet flyder med adgangskoder til virksomheder

Frit spil for alle, der ønsker at finde brugernavne og adgangskoder til verdens største virksomheder.

Tyrkiet kræver forklaring om dansk terrorsag

Tyrkiet vil have belyst dansk indsats mod terrorfinansiering efter sagen, hvor 10 kurdiske mænd blev frikendt.

Krydstogtskib med 1100 om bord stødt på grund i Norge

Ingen er kommet noget til ved grundstødningen ved Lofoten. Slæbebåd skal hjælpe skibet fri.
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
  • Københavns restauranter er i verdensklasse

    Ved udnævnelsen af Årets Restaurant kunne København og Hotel d’Angleterre endelig glæde sig over at have en hotelrestaurant i verdensklasse. Men der er hausse i gastronomien herhjemme i det hele taget.

    Svend Åge Madsen åbner idéskuffen

    Svend Åge Madsen fylder 75 år. Vi har besøgt forfatteren, som sover med en notesblok ved sin side og råder over et arkiv med 2.166 ideer til nye bøger.

    Tillidsbruddet

    En film, der har taget tre år at lave og kostet 500.000 kr. kan risikere at skade den fremtidige karriere for såvel hovedperson som instruktør.

    "Ingen har lyst til at se på en pornomodel, der er ked af sit arbejde"

    Denice Klarskov, pornomodel, kommer her med sin version af sin deltagelse i filmen "Naked". Filmen skal portrættere hende under en arbejdsopgave i USA, men hun mener, at instruktøren har tegnet et manipulerende portræt af hende.

Annonce
Annonce