*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

fredag 29. august 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten kultur
Historie 28.01.2013 kl. 21:49

Historisk rejse i danskernes madkultur

Kan du huske de retter, du spiste som barn? Ny udstilling viser danskernes madvaner.

Køkkensager, husmødre, opskrifter, reklamer, tilberedning, servering.

Gennem et år har Dansk Landbrugsmuseum efterlyst ting fra danskernes køkkener og indsamlet viden om danske madvaner.

Museet slår den 7. februar dørene op for en udstilling om dansk madkultur fra 1950 til i dag - og med et bud på fremtidens køkken.

Personlige historier

Udstillingen er en tidsrejse gennem de udviklingstendenser, som har gjort sig gældende for danskernes husholdning og madvaner, og de mange ting og personlige historier, der tilsammen danner rammen om udstillingen, er indhentet fra forskellige områder i Danmark.

1950'ernes reklamekampagne "Mejerigtig Mad". Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Rejsen begynder i 1950'erne, hvor det var svære tider med rationering af forskellige fødevaregrupper. Kun ganske få havde køle- eller fryseskabe, så maden blev indkøbt dagligt og var udpræget årstidsafhængig.

Det gjaldt om at få så mange kalorier og vitaminer pr. krone som muligt - og så skulle det samtidig gerne smage godt.

Udfordret af udlandet

I 1960'erne tog de første danske charterturister sydpå og fik udfordret smagsløgene.

Men først i 1970'erne fik danskerne for alvor øjnene op for den omkringliggende verden, og den traditionelle danske mad blev så småt udfordret, hvor eksempelvis ris og pasta kom på middagsbordet.

I 1980'erne udfoldede fænomenet fastfood sig, og burger- og grillbarer åbnede i næsten alle mindre og større danske byer.

Koen Karoline, der blev et af Danmarks mest kendte brands. Foto: Dansk Landbrugsmuseum

Økologi og mindre fedt

I 1990'erne opstod der tendenser, man kan se som en reaktion mod 1980'ernes hurtigmad-kultur.

Økologien stormede frem, mens der også kom stor fokus på madens fedtindhold, der helst skulle være så lav som muligt.

I nutidens køkken er "mormor-maden" igen blevet populær, og begrebet "ny nordisk mad" er blevet lanceret.

Udstillingen om danskernes mad gennem de sidste 50 år kan opleves fra den 7. februar til den 25. august 2013 på Dansk Landbrugsmuseum i Gl. Estrup, Auning.

Ordet er dit:

Kan du huske de retter, du fik som barn?

Hvad var godt/dårligt?

Er der en dansk ret, som fortjener et comeback?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
Kultur lige nu
Tophistorie

Museum frigiver 750.000 historiske fotos

Billederne kan frit downloades og bruges gratis af alle interesserede.
forsiden lige nu

Islandsk vulkan er gået i udbrud

Den islandske vulkan Bardarbunga er gået i udbrud. Flyvninger begrænset.

Stor skuffelse i dansk økonomi

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi er sat i bakgear.

Fradrag for milliarder bliver ikke brugt

Langt færre danskere end ventet trækker regningen fra håndværkeren fra i skat.

Minus 150 mio. i 2014 - guld i 2018

Brøndby IF's delårsrapport viser et underskud på 150 mio. kr.

Kriseramt flyselskab fyrer 6.000 ansatte

Flyselskabet Malaysia Airlines vil fyre 6000 medarbejdere i ny redningsplan.

Ebola-epidemi stammer fra én person

Et internationalt team med dansk forsker er kommet tættere på en løsning til ebola-krisen.
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
  • Fængsling af svensk kunstner udløser dansk kritik

    Ytringsfrihed: Den svenske kunstner Dan Park blev i sidste uge idømt et halvt års fængsel for racisme og ærekrænkelse. Dansk PEN vil nu gå aktivt ind i sagen.

    TV-2 og Helmig – hvor enestående er det?

    I dag begynder den 50. version af Aarhus Festuge. Men hvad skal vi egentlig med Aarhus Festuge? »Jeg vil gerne være med til at danne aarhusianerne,« siger festugedirektøren, Jens Folmer Jepsen.

    Harry Hole går i stykker

    Jo Nesbøs serie er fortællingen om en mands moralske forfald og totale fysiske sammenbrud

    Fantastisk imperiehistorie

    Den britiske historiker og politiker Tristram Hunt skildrer det nu hedengangne Imperium ved at besøge 10 markante tidligere kolonibyer. Det er en fremragende bedrift.

Annonce
Annonce