*

Kultur 07.03.2001 kl. 01:00

Fuglefri med æren

Fotografen Kirsten Klein blev hædret af en række kulturpersonligheder, da hun i går blev Årets Kunstner og 50.000 kr. rigere.

»Jeg føler mig rigtig fuglefri med æren,« sagde Årets Kunstner, fotografen Kirsten Klein, da hun i går modtog 50.000 kr. i rejselegat i Jyllands-Postens bladhus på Kongens Nytorv. Begivenheden blev overværet af famlie og venner samt en række kulturpersonligheder, der repræsenterede forlagsbranchen, museumsverdenen og kunstnersammenslutningerne.

Prismodtageren agter sig til Grønland for pengene for først og fremmest at observere og høre fugle.

Og fugle giver netop Kirsten Klein de allerstørste glæder, forsikrede hun i sin takketale og henviste bl.a. til suset fra dobbeltbekkasinerne og viberne.

»Den største lykke er at høre vibernes slag over engene og regnspovernes træk tilbage fra Norden. Fugle er simpelthen en stærk del af min motivverden,« fastslog Kirsten Klein, der var den 16. kunstner, som modtog Jyllands-Postens Kunstpris, og den første fotograf.

Forhenværende museumsdirektør Kristian Jakobsen motiverede komitéens valg:

»Kirsten Klein har selv sammensat den udstilling (med 31 billeder, red.), som omgiver os. Den viser mange af de ting, hun beskæftiger sig med motivmæssigt og teknisk. Det danske landskab er af dybtgående betydning - eller visse sider af det, må man nok sige, for netop valgene spiller en stor rolle for hende. Der er ikke blot tale om motivvalg, men også om stemningsvalg, begge dele baseret på kunstnerens egen personlighed og på omgivelsernes grundkarakter set i bredt perspektiv. Resultatet er en fortolkning af sider af det danske landskab, der rører og ofte ryster beskueren: Tænk, er her så vidunderligt - jeg véd det, men nu véd jeg det meget bedre - og med hjertet. Og ofte slår det én: Tænk, det er vi tit ved at ødelægge i fremskridtets navn. Se dog på Kirsten Kleins billeder!«

»Men Kirsten har ikke alene dyrket Danmark - mange steder og ikke kun Mors - men også i Irland og i Mexico har hun gennem årene fundet steder, som hun har vist os med samme indtrængende fordybelse.

For nogle er det nok lidt af en overraskelse, at Kirsten tillige er en fin menneskekender, som dyrker det egentlige portræt og "karakterstudier". Er man grebet af mennesket, kommer liv og død ind i omkredsen. Se klart på Kirstens billeder af døde fugle og levende enten enkeltvis eller i flokke. Det er fantastisk. Mediet for Kirstens kunst er jo fotografiet, fotoets tekniske anvendelse,« konstaterede Kristian Jakobsen og håbede, at rejselegatet ville åbne nye steder og nye indtryk for dets modtager.

»Vi glæder os allerede,« sagde Kristian Jakobsen.

Finansieret af kunst

Kulturredaktør Sven Bedsted ridsede baggrunden for Årets Kunstner op. Institutionen blev grundlagt i 1985 og finansieres af andre kunstneres indsats.

»Nogle gange om året offentliggør Jyllands-Posten et kunsttryk, som udbydes til salg blandt læserne i 300 eksemplarer. Af overskuddet etableres rejselegatet. Et helt igennem privat initiativ, der tilgodeser den skabende kunstner,« påpegede Sven Bedsted og fortsatte:

»Men ellers er vi jo i året, da vi kan se frem til den første danske lov om billedkunst, der i øjeblikket er under udvalgsbehandling i Folketinget. Forslaget rummer sædvanlige elementer, der via et billedkunstråd opererer med en central styring af den kunstneriske udvikling. Der tales om billedkunstnerisk produktion efter ansøgning. Dermed får rådet stor indflydelse på, hvilke værker,der via tilskud skal nyde fremme. Men vi véd godt, at kunst skabes af indre nødvendighed og ikke af udsigten til at tømme en ny pengekasse, som tilmed er stjålet fra kassen til unge kunstneres iværksætterydelser. Udgangspunktet er skævt og endnu et udslag af den sædvanlige danske kulturpolitik, der netop tilskynder til en politisk styring af den kunstneriske udvikling. Princippet hjælp-til-selvhjælp er i den grad fraværende i den officielle danske kulturpolitik. Derfor er bl.a. den private mæcenvirksomhed så vigtig, fordi vi ikke kræver noget til gengæld. Blot ønsker komitéen bag valget af Årets Kunstner en god og inspirende rejse,« sagde Sven Bedsted.

Tidligere modtagere

De tidligere modtagere af rejselegatet er:

Billedhuggeren Eva Sørensen, maleren Lise Malinovsky, billedhuggeren Erland Knudssøn Madsen, maleren Lars Nørgaard, maleren Michael Kvium, skulptøren Anita Jørgensen, keramikeren Gerd Hiort Petersen, skulptøren Ingvar Cronhammar, maleren Kehnet Nielsen, keramikeren Malene Müllertz, maleren Nils Erik Gjerdevik, grafikeren Jes Fomsgaard, maleren Martin Bigum, videokunstneren Simone Aaberg Kærn, maleren Poul Anker Bech og billedhuggeren Bjørn Nørgaard. Nils Erik Gjerdevik valgtes ekstraordinært i 1995 i anledning af 10-året for rejselegatets stiftelse.

larsole.knippel@jpp.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
forsiden lige nu

Efterforskning efter flyulykke går i flere retninger

Tysk avis skriver, at andenpilot fik behandling af adskillige psykiatere og neurologer.

Ester tvang Wozniacki ud i tre sæt i Miami

Der skulle mere end to timers tennis til, før Caroline Wozniacki vandt ved Miami Open.

USA

Notorisk hacker mister værdier for 460 millioner

Amerikansk domstol har beslaglagt kontanter, huse og luksusbiler fra tysk internetmogul.

En samling knyttede næver omkring Morten Olsen

Konflikten med DBU og Morten Olsens afsked har bragt spillerne tættere sammen.

Fynsk psykiater er suspenderet efter 10 års mistanke om fejlbehandling

Misforståede kollegiale hensyn kan være en forklaring på Sundhedsstyrelsens dårlige tilsyn med læger og psykiatere, mener patientforening.

Sommertid: Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag og søndag går vi mod sommertid. Se hvordan uret skal stilles her.
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Annonce
Væddeløb med hest og vinsmagning: Se de sære maratonløb
Går du sukkerkold ved tanken om 42,5 kilometer på storbyens asfalt, så læs med her. Kloden byder på de særeste maratonløb i arktiske landskaber og diktaturstater. Eller med æsler, vinsmagning og Disney-figurer undervejs på ruten. 
Se flere
Bolig
Verdensberømte designere genopliver peddigrøret
I mange år har det været dømt ude, men nu har både Ikea og verdensberømte designere som Jamie Hayon taget kurveflet og de gode, gamle peddigrør til sig – nu under navnet rattan. 
Se flere