Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
lørdag 19. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten kultur
Kultur 08.12.07 kl. 22:30
Foto: Anders Find

Fuck Yallahrup Færgeby!

Hos en gruppe unge rappere med palæstinensisk baggrund i Bispehaven i Århus V får DR2's voksenjulekalender ”Yallahrup Færgeby” ikke mange pæne ord med på vejen. Deres hverdag og drømme handler om overlevelse, og det bør der ikke gøres grin med.

Tjek musikken og drengene fra Bispehaven ud på jp.dk, hvor der er flere fotos af dem og links til deres myspace og musikvideoen ”Min Blok” med Marwan, der også er fra 8210 Århus V.

Betonblokkene i Bispehaven i Århus V kan set på afstand godt ligne virkelighedens Yallahrup Færgeby. Her er danske alkoholikere, integrationsmedarbejdere og en gruppe unge mænd med palæstinensisk baggrund, som arbejder på en karriere som rapstjerner på linie med deres amerikanske idol Tupac Shakur.

Nogle af rapperne fra Bispehaven ryger en joint i ny og næ. De har blærede biler med store alufælge og kan godt se, at der er mange lighedspunkter mellem dukkerne Ali og Hassan i Yallahrup Færgeby og dem selv. Men de kan ikke lide den.

»Ja, Tupac er vores store idol, og ja, vi har guldkæder og muskelhund, og ja, vi er perkere, men de overdriver og forenkler os. Vi har faktisk en hjerne, og der er en mening, med det, vi gør,« siger Mohammad Amcha, alias Krølle, 23 år.

I hans lejlighed i Bispehaven er de ved at opbygge deres eget pladestudie. De har opført en lydtæt boks på altanen til at indsynge vokaler i, og de venter nu på det store bord, der skal huse mixerpulten.

Flere af dem har udgivet egen musik og tekster med titler som ”Knæk en perker” og ”Kongen a mit nabolag”. De fleste medvirker også på den nye stjerne Marwans seneste musikvideo, ”Min blok”, sammen med Krølles hund Guchu.

Men ingen af dem kan se det sjove i Yallahrup Færgebys satiriske fremstilling af unge som dem.

»Det var sjovt nok de første fem minutter, men efter 25 minutter, havde jeg mest lyst til at smadre instruktøren. Jeg kan godt se ideen i det, men jeg kan ikke se budskabet i det. Det er for plat. Vi taler slet ikke sådan hele tiden. Det er, som om de vil gøre os til syndebukke,« siger Mohammad Rachid, alias Mo, 23 år, rapper, og fortsætter kritikken;

»Fuck Yallahrup Færgeby! Hvis jeg skulle give den point på en skala fra nul til fem, ville den ikke engang få nul,« siger Mo, der som de andre i lejligheden har palæstinensisk baggrund.

En vej ud af ghettoen

Milo Johnatan kommer dog fra Norge, men er vokset op i Århus V og er en del af hiphop-kollektivet Pimp A Lot Crew med de andre. Det hårde slid med at få studiet til at fungere og en musikkarriere stablet på benene, handler ikke kun om at blive stjerner. For dem er det en vej ud af ghettoen.

»For os handler det om overlevelse. Vi kan se en business i det her. Jeg arver intet fra mine forældre, og skal der være noget til mine børn, så må jeg kravle lidt højere op ad rangstigen,« siger Mo.

»Mine børn skal vokse op i et hus, hvor de kan gå ud på en grøn græsplæne og lege,« tilføjer Krølle.

Når de har kastet sig over hiphoppen som genre, er det også, fordi dens univers er opstået i et parallelunivers til deres eget.

»Musikken er vokset ud af den amerikanske ghetto, og den fortæller de hverdagshistorier med de samme problemer, som vi også oplever. Vi bor også i et socialt belastet område, hvor vi føler os undertrykt,« siger Mo.

Kriminalitet og vold hører uløseligt sammen med de hårde rap-miljøer fra ghettoerne, og de fleste i lejligheden har da også prøvet at træde på den forkerte side af loven. Men de afviser, at det giver højere status i miljøet, hvis man får en fængselsdom.

»Det er sejere, hvis du begår kriminalitet og ikke bliver taget,« siger Milo, mens de andre griner og nikker.

Deres ven Marwan har fået en dom for hæleri, og de afviser, at det gør ham mere populær.

»At have været i fængsel er ikke nødvendigvis sejt, men det gør dog, at du kan rappe om det på en troværdig måde. Men faktisk så er det musikken, som hjælper os ud af kriminaliteten,« siger Ahmed Amcha, alias Hamp-Cha, 27 år.

artiklen fortsættes...
1 - 2
null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
Kultur lige nu
Tophistorie

Excentrisk stjerne er faldet til patten

For over 20 år siden forlod han selskab i vrede og ændrede sit navn i protest.
forsiden lige nu

MH370 ændrede kurs - var tæt på maksimal højde

Ifølge CNN gik det forsvundne fly fra Malaysian Airlines til 12 km højde, før det forsvandt.

Putin: Jeg har et særdeles godt forhold til Foghs afløser

Vladimir Putin understreger, at det er op til Vesten at sørge for forbrødring med Rusland.

Modehus får milliardsmæk efter skattejagt

Der skal hentes milliarder til den trængte italienske statskasse, og det bliver dyrt for eksklusivt modehus.

McLaren-chef: Kevin Magnussen var på en umulig opgave

Regn og kulde gav McLaren-bilerne problemer med downforce og dæktemperaturen i kvalifikationen i Shanghai.

Privatøkonom: Vi overforsikrer os

Danskerne er generelt et overforsikret folkefærd, mener en privatøkonom.

Mæslingeudbrud rammer Danmark

Statens Serum Institut anbefaler, at man straks får MFR-vaccinen, hvis man ikke allerede er vaccineret.
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
 • Forbrødring i Dybbøl

  Der var dansk folkefest, da det officielle Danmark fredag markerede 150 år for Slaget ved Dybbøl. Temaet var den tysk-danske forbrødring.

  Spillemand har slidt syv tourbusser op

  Klaus Strand-Holm kunne spille guitar, før han kunne læse. Gennem 50 år har han kørt Danmark tyndt og optrådt for både store menneskemængder på 100.000 og på små kroer.

  Kæresten som luder

  Christina Hagen iscenesætter sig selv som naivt forelsket lillepige i en grotesk fortælling om et forhold.

  Skræmmende ungdomsroman for tungnemme voksne

  Line-Maria Långs skildring af en ung piges grænseoverskridende leg med voksenrollen er intens, ubehagelig, pågående.

Annonce
Annonce