*

Kultur

15 år siden: Hip-hop-stjerne myrdet - sagen er uopklaret

På trods af adskillige vidner - og motiver - erkender politiet i dag, at efterforskningen af mordet på Jam Master Jay er gået totalt kold.

James Mizell, bedre kendt som Jam Master Jay, var en del af Run-D.M.C, og han var manden, der fandt rapperen 50 Cents. I en alder af 38 år blev han i dag - 30. oktober - for 15 år siden brutalt myrdet i sit pladestudie i New York-bydelen Queens. Foto: AP

Den aften for 15 år siden, var en aften som de fleste andre i det døgnåbne pladestudie i New York-bydelen Queens.

Studiet var - og er stadig - centrum for hip-hop-kulturen i New York-bydelen Queens.

Det blev startet af James Mizell, der som Jam Master Jay var en del af Run-D.M.C. - et af datidens helt store hip-hop-navne. Han var også manden, der som den første gav blandt andre rapperen 50 Cents pladekontrakt.

Folk kom og gik den efterårsaften som sædvanlig i en stadig strøm.

Selv ankom Jam Master Jay ved 18-tiden for at arbejde med en af de kunstnere, der var knyttet til hans pladeselskab.

Dette vægmaleri findes stadig i gangen studiet i Bronz, hvor rapperen Jam Master Jay i dag for 15 år siden blev koldblodigt myrdet. Foto: AP

Helt ærligt, så tror jeg, at politiet ved, hvad der skete, men man ønsker ikke, at retfærdigheden sker fyldest. Jeg ved, hvem der dræbte ham, fordi jeg bor i kvarteret, og hvis jeg ved det, så er jeg sikker på, at politiet også ved det.
Olivia Jackson - bosiddende i Queens, New York til MTV News

Inden han nåede så langt sad han en stund i den bløde sofa i studiets forkontor og spillede et computerspil sammen med vennen Uriel Rimcon.

På et tidspunkt trak Jam Master Jay en pistol frem og lagde den på sofaen ved siden af sig. Det forskrækkede både vennen og Lydia High, der sad bag sit bord i receptionen, og de bad ham putte den i lommen igen.

Det gjorde han og lidt efter dukkede en gruppe mænd op i receptionen. - hvor mange, der er der meget delte meninger om.

De bad Lydia High om at smide sig på gulvet, men denne aparte ordre til trods, rejste Jam Master Jay sig fra sofaen og omfavnede mændene, som han muligvis kendte.

Få sekunder efter trak mændene deres pistoler, skød og dræbte Jam Master Jay, der blev ramt i hovedet.

Det skete den 30. oktober 2002 - altså i dag for 15 år siden.

På trods af, at der var adskillige mennesker til stede i studiet den skæbnesvangre aften, og på trods af at han blev skudt gennem hovedet blot få meter fra både Lydia High og Uriel Rimcon, erkender politiet i anledning af 15-året igen, at sagen er uopklaret.

Man mener tilmed, at opklaringen er ved at gå totalt kold.

I dagene, ugerne, månederne og årene efter mordet væltede det frem med teorier, og mere end en gang har politiet meddelt, at man nu var meget tæt på en opklaring. Adskillige mulige gerningsmænd ar været inde i billedet, men ingen har til dato kunnet hænges op på det koldblodige mord.

Chokerede venner og familie begravede den 5. november Jam Master Jay. Hvem der myrdede han, det er aldrig blevet opklaret. Foto: AP

Teorierne omkring motivet har været voldsomt mange, og der kommer stadig nye til.

Drejede det sig om en stor uindfriet gæld til en bande eller til nogle af de musikere, an havde arbejdet med? Handlede det om hævn sat i værk af en rapper, som Jam Master Jay havde afvist? Handlede det om et kærlighedsdrama?

Selv rapperen 50 Cents, som kan takke Jam Master Jay for sit gennembrud, har på diverse planer været forbundet med mordet.

Blandt de mange mulige gerningsmænd, der har været genstand for politiets interesse er Jam Master Jays nære ven igennem 20 år, Randy Allen. Han motiv skulle være, at han ved vennens død ville få en stor del af en livsforsikring på en halv million dollar.

Randy Allen afviste alle beskyldninger, men i den brede offentlighed fik spekulationerne om hans involvering yderligere brændstof, da Jam Master Jays mor til MTV News fortalte, at familien absolut intet havde hørt fra Randy Allen siden sønnens død.

Men alt forblev ved spekulationer og ubekræftede rygter.

Og her står sagen i dag, hvor det i Queens er en udbredt opfattelse, at adskillige ved nøjagtig hvem og hvorfor Jam Master Jay blev brutalt myrdet, men at alle dækker over hinanden.

I dagene efter mordet på Jam Master Jay blev der spontant etableret adskillige mindesteder i Jamaica-bydelen i Queens. Foto: AP

Dette blev i april 2003 til MTV News udtrykt således af Olivia Jackson, der bor i Queens:

»Helt ærligt, så tror jeg, at politiet ved, hvad der skete, men man ønsker ikke at retfærdigheden sker fyldest. Jeg ved, hvem der dræbte ham, fordi jeg bor i kvarteret, og hvis jeg ved det, så er jeg sikker på at politiet også ved det.«

I forbindelse med 15-året for mordet siger Jeremy Lam, der var involveret i studiet og ven af familien til AP blandt andet:

»Sagen er juridisk anskuet ikke opklaret, men der tales på gaden.«

Familien, der i dag har base i North Carolina, har valgt at forholde sig tavs og søsteren Bonita Jones, siger til AP:

»Vi ved at det er årsdag, men vi bryder os ikke om at tale så meget om det mere.«

Spekulationerne omkring, hvem der myrdede Jam Master Jay fortsætter og sagen optager stadig sindene. Hvad den givet også vil gøre fremover, selvom det er tvivlsomt, om sandheden nogensinde kommer for en dag.

I dag huser lokalerne i Queens Signature Soundz Studios og dets leder Alix Dontfraid siger til AP, at det stadig er lidt spooky, at gå rundt i studiet, men at alle forsøger at tænke positivt:

»Studiet kunne være bygget hvor som helst, men han byggede det her, hvor der var behov for det. Det rummer en energi, som jeg prøver at videreføre.«

Dette vægmaleri kan stadig ses i nærheden af det studie, hvor Jam Master Jay den 30. oktober 2002 blev brutalt myrdet. Foto: AP

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her