*

Kultur

Professor: DR er en boksebold

En ny politisk debat om licensen stammer fra de private mediers DR-kritik, mener en ekspert.

Det politiske flertal mod licens-modellen er ved at smuldre. Arkivfoto: Polfoto

En ny diskussion om licensbetaling har igen vendt Christiansborgs kanoner mod DR. Men det er de private mediers talerør, Danske Medier, der støber kuglerne. Det mener professor på Institut for Medievidenskab på Aarhus Universitet Frands Mortensen.

»Kampagnen mod DR fra Danske Medier er steget i styrke. Det er dem, der fører an i kritikken,« siger han.

Danske Medier, som er talerør for landets private medier, har ifølge Frands Mortensen længe støttet sig til argumentet om, at et slankere DR ville give stærkere private medier.

»Men det er der intet belæg for. Det har der aldrig været,« siger han.

Alligevel er medieordførere fra SF til DF nu gået ind i licensdebatten med et ønske om et slankere, skattefinansieret DR, selvom der for blot få år siden var bred opbakning til medieaftalen for 2015-2018. Derfor undrer professoren sig over, at partierne på Christiansborg sliber sparekniven allerede.

DK4 kan overtage

Morten Marinus, medieordfører i DF, siger, at »tiden er moden« til at lægge finansieringen af DR over på finansloven og dermed give politikerne større indflydelse på den økonomiske styring.

Men Frands Mortensen tvivler på, at det vil vække begejstring hos finansminister Kristian Jensen (V):

»Finansministeren får 1 mia. kr. om året i moms fra licensen. Så han vil nok ikke være begejstret for at skifte licensen ud med pengene på finansloven.«

Politisk flertal bag licensen er ved at smuldre

Men DR bør og skal bringes i tættere dialog med Finansministeriet, mener Morten Marinus. En dialog, som han håber vil resultere i færre underholdningsprogrammer fra DR’s side.

Ifølge Frands Mortensen vil det efterlade et hul, som reelt kun kan udfyldes af to aktører: Discovery- og Viasat-gruppen.

»Men der er intet, der tyder på, at de rent faktisk har lyst,« siger han.

Det afviser Morten Marinus og tilføjer, at DK4, »som leverer masser af godt public service«, samtidig kan overtage nogle af DR’s public service-programmer.

Forsker: Licensens død vil øge politikernes magt over DR

»Det er bare et spørgsmål om at få tilskåret DR, både så de overlever i fremtiden, og også så de ikke træder de kommercielle over tæerne,« siger Morten Marinus.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Kultur
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her