*

Kultur

Kinesisk kunstner hentede hvidt flygel til flygtningelejr

Kunstneren måtte holde en gennemsigtig presenning over pianisten, en ung syrisk kvinde, som gav en koncert.

Nour Alkhzam spillede under en presenning i silende regn. Vadim Ghirda

Den kinesiske kunstner og systemkritiker Ai Weiwei fortsætter sine projekter i en græsk flygtningelejr, hvor han lørdag hentede et hvidt flygel ud i mudderet.

Kineseren har den seneste tid forsøgt at sætte fokus på de svære forhold, som flygtninge og migranter er havnet i, efter at Europa har lukket den såkaldte balkanrute.

Lørdag hentede den kinesiske kunstner et flygel, så den 24-årige syrer Nour Alkhzam kunne spille i lejren, hvor flere end 10.000 migranter og flygtninge er strandet i noget, der ligner en mudderpøl.

Ekspert: Aktion giver gæster

- Det er vores forsøg på at tilbyde denne kvinde en mulighed. Hun er offer for denne krig. Hun har ikke haft chancen for at røre et klaver i tre år. Hun har været adskilt fra sin mand i halvandet år, siger Ai Weiwei efter koncerten ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den unge kvinde spillede 20 minutter i den silende regn, mens blandt andre Ai holdt en presenning over pianisten og flyglet.

Ai Weiwei arbejder i øjeblikket på at sætte fokus på situationen for de mange mennesker på flugt mod Europa.

Makedonien har lukket grænsen. Det samme har de øvrige lande på balkanruten mod EU.

Onsdag besøgte Ai Weiwei den samme interimistiske lejr nær grænsen til Makedonien. Ved den lejlighed sagde han blandt andet, at det "viser, hvordan Europa fungerer, hvordan menneskeheden er. Det viser verdens aktuelle tilstand".

Kinakunstner Ai Weiwei besøger flygtninge i græsk mudder

Kineseren har de seneste måneder opholdt sig meget på den græske ø Lesbos, hvortil tusinder og atter tusinder af flygtninge og migranter er ankommet det seneste år.

Ai Weiwei har også med kunstprojekter i blandt andet Tyskland sat fokus på flygtningekrisen.

Grækenlands indenrigsminister sagde tidligere på ugen, at migranterne må indse, at grænsen er lukket, og at de ikke får mulighed for at rejse videre mod andre EU-lande.

Regeringen i landet opfordrer de mange mennesker til at flytte til en bedre udstyret lejr omkring 15 kilometer fra det sted, hvor de befinder sig nu.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Kronik: Så opdrag for h… jeres børn

Joachim Nielsen, partner hos Idefilm og Think Big
De bliver små uforskammede og ulidelige sataner uden nogen form for rimelig ydmyghed.
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her