*

Kultur

Kroerne får lov til at beholde kongekronen

113 danske kroer bevarer i et nyt lovforslag retten til at bruge den lukkede kongekrone som varemærke.

»Det er en sejr for fornuften«, at kroerne igen får ret til at skilte med den omstridte lukkede kongekrone, mener Kristian Pihl Lorentzen. Foto: Johan Mikkelsen

En langtrukken sag om dansk kulturarv ser langt om længe ud til at have fundet sin afgørelse.

Kroer som Hvidsten og Grønhøj, der det seneste år er blevet mødt med bøderegn for at skilte med den lukkede kongekrone, skal igen have frit lejde til at benytte sig af det privilegerede varemærke.

Endnu en kronekro er blevet politianmeldt

Et nyt lovforslag fra Kulturministeriet lægger op til, at det skal være lovligt for de danske kroer at skilte med den lukkede kongekrone. Et varemærke, der indtil 1912 blev tildelt restaurationer med særlig bevilling til at drive krovirksomhed.

Trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V), der har været med til at udforme lovforslaget, kalder det den sunde fornufts sejr, at sagen nu endelig kan afsluttes.

»Den nuværende lov strider imod fornuft og rimelighed, og derfor er jeg glad for, at kulturministeren nu har lyttet og er kommet med forslaget til denne lovjustering,« siger Karsten Pihl Lorentzen.

Ifølge den nuværende lov må den lukkede kongekrone kun benyttes af stat og kongehus samt virksomheder med titlen som »kongelig hofleverandør«.

Overblik: Sådan er reglerne for brug af kongekronen

Derfor skal det nye lovforslag blåstemple brugen af den lukkede kongekrone hos landets ældste krovirksomheder. Lovforslaget vækker både glæde og lettelse hos Grønhøj Kro.

»Det ser ud til, at politikerne vil forsøge at klinke skårene lidt, så alle kan bevare ansigtet og en smule ære,« siger Gregers Laigaard, ejer af Grønhøj Kro udenfor Viborg.

På den 482 år gamle Hvidsten Kro er man glad for at kunne bevare en vigtig kulturhistorie.

»Jeg er glad for at vi får denne særlov, så vi ikke skal skille os af med kronen og smide en vigtig kulturarv væk,« siger Søren Fiil Paetch, indehaver af Hvidsten Kro.

Begge kroer venter spændt på, hvor grænsen til brug af kongekronen skal gå.

»Vi må se, hvor snittet skal lægges og om vi eksempelvis ikke må bruge kronen på brevpapir eller på vores hjemmeside,« siger Gregers Laigaard.

Kristian Pihl Lorentzen opfordrer kroerne til at komme med input til lovforslaget, der i dag sendes til høring i fire uger og forventes vedtaget til maj.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Vi ses hos Clement… eller gør vi?

Voxpop: Gik Clement Kjersgaard over stregen, da han søndag interviewede Alternativets formand Uffe Elbæk? Og hvor efterlader situationen det demokratiske Danmark? Vi har spurgt syv journalister, politikere og forfattere.
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Kultur

Vi ses hos Clement… eller gør vi?

Voxpop: Gik Clement Kjersgaard over stregen, da han søndag interviewede Alternativets formand Uffe Elbæk? Og hvor efterlader situationen det demokratiske Danmark? Vi har spurgt syv journalister, politikere og forfattere.

Jødisk fest får besøg af terrorens spøgelse

I dag og seks dage frem indtager Jødisk Kulturfestival København. Terrortruslen samt øget sikkerhedsberedskab forstærker vigtigheden af, at arrangementet afholdes, lyder det fra involverede parter.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her