*

Kultur

Muslimer gør tykt grin med IS-terrorister

Grov humor får i mange muslimske lande frit løb i kampen mod IS. Se eksempler her.

Screendump fra comedy-video lavet af irakiske kurdere.

IS - terrorbevægelsen Islamisk Stat - er under heftigt angreb i det meste af verden for bevægelsens grusomheder.

Samtidig er IS et yndet mål for muslimske standup-komikeres sceneshows og comedy-shows på tv i den arabiske verden. Og det gælder også i Irak.

Og intet kan tilsyneladende standse de muslimske komikere, der for længst er havnet på terrorbevægelsens dødsliste.

En af de nyeste indslag er lavet af irakiske kurdere.

Den viser fem skuespillere klædt som IS-terrorister. Bag dem ses et stort IS-flag og de spiller på instrumenter formet som drabelige våben.

Og i løbet af deres sang høres sætninger som:

"Vi er ISIS. Vi malker geden - også selvom det er en han."

"Vi er hjernedøde uden noget i hovedet. Vi har skæg, er snavsede og nussede."

I andre comedy-indslag skildres de som hykleriske i forhold til islam og som idioter, der "lugter af lort".

Et andet meget populært indslag af lavet af palæstinensiske komikere og i dette skildres IS-terroristerne som de rene idioter.

Et helt nyt comedy-show, der ikke lægger fingrene imellem, har titlen "State of Myths" og havde premiere i Bagdad den 10. oktober.

At udstille IS på den måde er forbundet med overhængende livsfare og mange af komikerne er forlængst havnet på IS's dødslister og må leve under jorden.

Nabil Assaf, der er involveret i den libanesiske comedy-show "The Ktir Salbe Show", har blandt andet til den britiske avis The Daily Mail udtalt om grunden til, at der laves så meget satire vendt mod IS:

"Disse mennesker er ikke sande repræsentanter for islam. Dette er en måde at vise dem, at vi er imod dem. Men misforstå mig ikke. Alle vittigheder i hele verden vil ikke kunne stoppe IS. Og det kan ikke lindre den angst, der præger alle, der lever i konfliktzonen.

Men det det giver styrke til både dem, der laver de mange jokes og dem, der griner af dem. Og det gør det fordi, det giver dem styrke, at de på en eller anden måde taler IS imod."

Han slutter:

"For mennesker i Irak og Syrien som er fanget i denne frygtelige krig er disse øjeblikke af den befrielse, de opnår gennem comedy, en hårdt tiltrængt lettelse. Alene af den grund er disse komikere meget vigtige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Kultur

Arvingerne: Blikket vendes indad

Har ”Arvingerne” ikke tænkt sig at komme tilbage til Grønland og fortsætte på sporet om, at karaktererne også har en nationalhistorisk arv at forholde sig til?
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her