Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
onsdag 16. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten kultur
Kultur 17.11.12 kl. 08:54

Facebook-foto smadrede en kvindes liv

Studerende blev dræbt på gaden og hyldet som martyr - navn og billede tilhørte en anden.

Klokken er halv syv om aftenen - og det er stadig buldrende varmt.

Irans hovedstad Teheran er også denne dag præget af demonstrationer i protest mod det netop overståede præsidentvalg.

Hun var en helt, men intet overmenneske. Hun var en helt ligesom millioner af andre kvinder i Iran.
Skrevet om Neda Agha-Soltan i mindegruppe på Facebook

Adskillige gange er det kommet til sammenstød mellem politi og demonstranter.

Trafikken i Karekar-gaden er gået i stå.

En ung kvindelig studerende og en lidt ældre mand stiger ud af en Peugot 206 for at få lidt frisk luft i den trykkende hede.

Bilens klimaanlæg fungerer ikke.

Et øjeblik efter lyder en skudsalve, og kvinden - Neda Agha-Soltan - falder blødende om på gaden, ramt i brystkassen af en snigskytte, der befinder sig på et hustag.

Hamid Panahi - hendes ledsager og musiklærer gør - sammen med chokerede tililende - alt, hvad der står i deres magt for at redde den unge kvindes liv.

Neda Agha-Soltan ligger dødeligt såret på gaden. Screendump fra video

Men forgæves.

"Jeg brænder! Jeg brænder!"

Dette er i følge flere øjenvidner hendes sidste ord.

Der er den 20. juni 2009.

Neda Agha-Soltan blev kun 26 år.

Den tragiske hændelse blev optaget på video via en mobiltelefon og i løbet af de næste timer spredes de grusomme billeder af den døende kvinde på nettet.

Mest sete dødsstund

Og det bliver ikke mindre i de kommende dage, hvor nationale og internationale tv-kanaler igen og igen viser drabet på den 26-årige iranske kvinde.

SE VIDEO:  Neda Agha-Soltans død (Advarsel: Meget stærke billeder)

Hvem der som den første identificerer kvinden og spreder et Facebook-billede af hende, det er aldrig opklaret.

Men allerede i løbet af aftenen bliver hendes billede brugt under demonstrationer mod styret i Iran - og det gentager sig de følgende dage over det meste af verden.

Neda Agha-Soltan får status som martyr, og hun bliver et symbol på de iranske myndigheders overgreb på befolkningen.

Et væsentligt problem

Der er bare et væsentligt problem.

I medierne er den dræbte kvinde konsekvent forsynet med forkert navn .

Og ikke nok med det.

Billedet, der ses overalt, er ikke et billede af den kvinde, der endte sit liv på den varme asfalt i Karekar-gaden i Teheran.

De arbejder på samme universitet, deres fornavne er ens og deres efternavne - der ligesom fornavnet er almindelige i Iran - er næsten ens.

Deri ligger muligvis roden til fejltagelsen, men ikke forklaringen på, hvorfor medierne ikke tjekkede den dræbte kvindes rette identitet, før man spredte navn og billede.

Neda Soltani møder på job

Den 21. juni tidligt om morgenen møder den 32-årige Neda Soltani som sædvanlig på sit arbejde på det private Islamic Azad-universitet i Teheran, hvor hun underviser i engelsk.

Hun har endnu ikke hørt noget om drabet på Neda Agha-Soltan, der studerede musik på samme universitet.

Men det kommer hun til.

To gange Neda med tørklæde. Til højre den rigtige - til venstre Neda Soltani.

Neda Soltani Foto: AP

Nede Agha-Soltan Foto: AP

Hun åbner sin computer og lidt efter sin Facebook-profil.

Det undrer hende, at hun har modtaget 67 venne-anmodninger.

I løbet af nogle få timer vokser antallet af henvendelser eksplosivt.

Mail fra ukendt

Stadig uvidende om hændelsen aftenen inden modtager hun pludselig en mail fra en ukendt, der fortæller hende om drabet på kvinden.

Ingen ved ret meget om den dræbte kvinde, og vedkommende, der har sendt mailen sendte bruger blot udelukkelsesmetoden i et forsøg på at finde den døde kvinde på Facebook.

I mailen er den dræbte kvinde konsekvent navngivet Neda Soltani.

Hun svarede, at hun levede i bedste velgående og ikke var involveret i demonstrationerne.

Spredt over hele verden

Hvad hun på det tidspunkt ikke vidste, det var, at både hendes navn og hendes billede fra Facebook var spredt over hele verden.

Da hun kom hjem kimede hendes telefon konstant.

Af studerende, kollegaer, venner og familie fik hun at vide, at hendes navn og billede blev vist på verdens største nyheds-kanaler sammen med den video, der viser Neda Agha-Soltans sidste minutter.

Inden misforståelsen for alvor blev opklaret, blev Neda Soltanis foto (neda betyder stemmen på iransk) også gengivet i et mere kunstnerisk udtryk.

Når jeg tænker tilbage, så er jeg mest vred på de vestlige medier. De blev ved med at bruge mit billede selvom de vidste, at det ikke var et billede af det virkelige offer i den tragiske video. De vidste, at de udsatte mig for ekstrem fare.
Neda Soltani til BBCs "Woman's Hour".

Desperat forsøger hun at få forklaret alle, at der er sket en frygtelig fejltagelse.

Hun accepterer blandt andet i hundredvis af venneanmodninger på Facebook - blandt disse kommer mange fra journalister fra hele verden.

Hun forklarer alle, at det hele er en misforståelse.

Nogle enkelte bloggere reagerer, men langt hovedparten af medierne fortsætter med at kæde hendes Facebook-billede og navn sammen med den dræbte kvinde.

Bor i dag i Tyskland

Neda Soltani måtte - i frygt for sit liv - knap to uger senere flygte fra Iran. Efter ni barske måneder i en tysk flygtningelejr fik hun permanent opholdstilladelse.

Flugten fandt sted den 2. juli og det gik så stærkt, at hun ikke fik taget afsked med sin familie.

Hun bor og arbejder i dag ved universitetet i München, og her har hun netop fået udgivet en bog med titlen "My Stolen Face".

I forbindelse med udgivelsen er hun blevet interviewet til en lang række medier, som hun betror, at forvekslingen - misforståelsen - smadrede hendes tilværelse.

I bogen fortæller hun, at der gik mere end 48 timer, før den dræbte Neda Agha-Soltans familie frigav et billede, men selv herefter gik der meget lang tid, inden Neda Soltanis billede forsvandt - og der er, siger hun i flere interviews, stadig stadig mange medier, der identificerer den dræbte kvinde som Neda Soltani og ikke Neda Agha-Soltan.

For at gøre forvirringen total udstyres den dræbte kvinde også flere steder med navnet Neda Salehi.

Men Neda Soltanis billede dukker stadig op i vestlige medier.

Latterligt

I BBC4's program Woman's Hour, konkluderer hun:

Selvom den rette sammenhæng omkring billedet af den drøbte for lænmgst er opklaret og accepteret, er der stadig magtfulde iranere, der mener, at det hele er et fup-nummer. At Neda Soltani er identisk med den dræbte og at hun fingerede sin egen død for at slippe ud af Iran. Foto: AP

"Det var latterligt at se så stor en misforståelse vokse ud fra et simpelt foto på Facebook."

I sin bog fortæller hun, at hun - da fejltagelsen var blevet nogenlunde rettet op - fik i læssevis af hade-mails fra rasende aktivister, der beskyldte hende for at have hacket Neda Agha-Soltans Facebook-profil for at ødelægge dennes omdømme og status som heltinde.

Mange mente, at hun måtte tilhøre Irans efterretningstjeneste.

Senere siger hun til BBC-programmet:

Chokerende at følge

"Det var chokerende at se mit eget ansigt side om side med videoen af Agha-Soltan. Da jeg så mennesker over hele verden demonstrere med mit foto, bygge altre og tænde stearinlys, oplevede jeg det som at være til stede ved min egen begravelse."

Hun beskriver i sin bog, hvordan de iranske myndigheder gik i panik, da man så, hvor stort et indtryk Neda Agha-Soltans brutale død gjorde på det meste af verdens befolkning og utallige regeringer, der i voldsomme vendinger fordømte drabet.

Og hvis der var noget de iranske myndigheder bestemt ikke havde brug for, så var det en martyr.

Under voldsomt pres

Da det gik op for myndighederne, at kvinden på billedet var Neda Soltani, og at hun levede, øjnede man en kærkommen chance til at bilde verden ind, at videoen var et falsum udelukkende lavet med det formål at sværte Irans styre til.

Hun blev opsøgt af myndighederne, og man pressede hende meget voldsomt til at medvirke i bortforklaringen, men det nægtede hun.

Hendes liv blev forvandlet til et sandt helvede - venner og familie, ja selv hendes forlovede vendte hende i frygt for deres eget liv ryggen.

Beskyldt for at være i CIAs sold

Nogle dage efter blev hun arresteret og beskyldt for forræderi i ledtog med CIA. Hun blev bedt om at underskrive en tilståelse, hvad hun - der var klar over, at det ville være det samme som at underskrive sin egen dødsdom - nægtede.

"Det var en surrealistisk, kafkask oplevelse," siger hun til BBC og fortsætter:

Foto: AP

Når jeg tænker tilbage, så er jeg mest vred på de vestlige medier. De blev ved med at bruge mit billede selvom de vidste, at det ikke var et billede af det virkelige offer i den tragiske video. De vidste, at de udsatte mig for ekstrem fare.
Neda Soltani til BBCs "Woman's Hour".

"Det hele skete i løbet af blot 12 dage. På mindre end to uger var jeg forvandlet fra at være professor i engelsk litteratur, der levede et normalt liv, til en person der måtte flygte fra sit fædreland."

Til flugten fik hun hjælp fra nogle venner, der måtte betale en betragtelig sum i bestikkelser for at få hende ud af Iran i live.

Siden den dag har hun, der i øjeblikket opholder sig på et stipendiat i USA, ikke set sin iranske familie.

Forbundet resten af livet

I sin bog og til en række medier i forbindelse med udgivelsen af bogen, erkender hun, at hun resten af sit liv vil føle sig forbundet til Neda Agha-Soltan og hendes voldsomme skæbne.

Til BBCs Woman's Hour siger hun:

"Når jeg tænker tilbage, så er jeg mest vred på de vestlige medier. De blev ved med at bruge mit billede, selvom de vidste, at det ikke var et billede af det virkelige offer i den tragiske video. De vidste, at de udsatte mig for ekstrem fare."

Bliver aldrig den samme

Hun tilføjer:

"Jeg kan aldrig blive den person, jeg var før alt dette skete. Jeg lider stadig af depressioner, jeg lider stadig af mareridt. Men jeg har besluttet at kæmpe for et nyt godt liv, som jeg mener, at jeg som menneske fortjener. Jeg er optimistisk, og jeg tror, at min situation vil blive bedre, som tiden den går."

Tilbage i Iran, er der stadig flere regeringsmedlemmer og embedsmænd, der hårdnakket hævder, at Neda Soltani i virkeligheden er identisk med Neda Agha Soltan.

At hun fingerede sin egen død for at slippe ud af Iran.

Myterne om Neda Agha-Soltan

Det antages, at Agha-Soltan blev dræbt af en snigskytte med tilknytning til den frivillige Basij-milits - etableret af Ayatollah Khomeini i 1979.

Men det er aldrig blevet endeligt opklaret.

Billedet af, hvem den 26-årige studerende i grunden var, er efterhånden blevet godt og grundigt forplumret.

Myterne om hende er utallige.

Som det så ofte er tilfældet med et menneske, der gøres til martyr.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Kultur nyhedsoverblik
Kultur lige nu
Tophistorie

Verdensberømt kunstner fanget på overvågningskamera

En telefonboks i Cheltenham er blevet et turistmål, efter Banksy kom forbi.
forsiden lige nu

Øget Nato-beredskab mindst til nytår

Natos øverstbefalende vil ikke true Rusland - men taler om paradigmeskift og behov for dybe tanker.

Spar 320.000 kr. på dit nye sommerhus

Pris- og rentefald gør det attraktivt at købe sommerhus i øjeblikket.

Politi: Søn har dræbt sin mor

Søn er stukket af efter knivoverfald på sin mor i lejlighed.

Grevedatter har tabt strid om storgods

En bitter familiefejde om et af landets største godser har fået et foreløbigt punktum.

Unge virksomheder nægter at dø

På fem år er antallet af konkurser blandt unge virksomheder faldet med 46 pct.

292 savnes stadig efter færgeforlis

Passagererne fik besked på ikke at bevæge sig rundt på færgen, da den kæntrede.
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce
Annonce