*

USA

Dna-test kunne have reddet henrettet texaner

Den sidste mand, der blev henrettet, mens Georg W. Bush var guvernør i Texas, var muligvis uskyldig.

Claude Howard Jones. Foto: AP

Et enkelt hår, der viste sig at være fra en anden person.

Det var det fældende - og eneste - bevismateriale, da texaneren Claude Howard Jones tilbage i 1990 blev idømt dødsstraf for at have slået kioskejeren Allen Hilzendager ihjel. Efterforskerne mente, at håret, der blev fundet tæt på kioskejerens lig, stammede fra Claude Howard Jones, og i 2000 blev han henrettet med en dødssprøjte.

Men nu har en ny laboratorieundersøgelse afsløret, at håret rent faktisk stammede fra Allen Hilzendagers egen hårbund. Det skriver den britiske avis The Independent.

Juridiske konsekvenser

Den nye opdagelse har vagt opsigt i USA, eftersom det er første gang, man har kunnet bevise, at en person er blevet idømt dødsstraf på baggrund af falske beviser. Derfor kan sagen få store, juridiske konsekvenser i de amerikanske stater, der praktiserer dødsstraf.

- Min far påstod aldrig, at han var nogen helgen. Men han blev ved med at fastholde, at det ikke var ham, der havde begået mordet. Jeg håber resultaterne kan bruges som et wake up call. Der er alvorlige problemer med vores retssystem, som skal løses, hvis vores samfund fortsat skal kunne benytte dødsstraf, siger Claude Howard Jones’ søn, Duane Howard Jones.

464 henrettet i Texas

Claude Howard Jones var den sidste person, der blev henrettet, mens USA's forhenværende præsident, George W. Bush, stadigvæk var guvernør i Texas.

Kort før George W. Bush forlod posten, afviste han at benåde den dødsdømte texaner. Ifølge The Independent har han afvist at kommentere på de nye oplysninger i sagen. Han har dog tidligere udtalt, at han mener, at dna-prøver er en brugbar måde, når man skal undersøge, om en person er skyldig eller ej.

Siden dødsstraffen blev genindført i USA for tre årtier siden, er 464 personer blevet henrettet i Texas. George W. Bush sagde som guvernør god for 151 af dem, og samlet set er USA sammen med Saudi Arabien og Kina et af de lande i verden, hvor der bliver henrettet fleste mennesker.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her