*

USA

Bannon afslører Trumps reaktion på skandalevideo kort før valget - toprådgiver rådede ham til at stoppe

Stephen Bannon kritiserer Reince Priebus for at tvivle på Donald Trump i et afgørende øjeblik.

Steve Bannon (th) var en af Donald Trumps nærmeste rådgivere, inden han blev afskediget i august. Han siger selv, at han hele tiden havde tænkt at trække sig tilbage efter et år. Arkivfoto: Evan Vucci

Der var omkring en måned til det amerikanske valg i november 2016, og Donald Trump var blevet ramt af en potentielt altødelæggende skandale.

En 11 år gammel video var blevet offentliggjort, hvor den daværende republikanske præsidentkandidat forklarede, hvordan han håndterede kvinder.

Trumps fyrede chefstrateg: Det Hvide Hus, vi kæmpede for, er tabt

»Når du er en stjerne, så lader de dig gøre alt,« sagde han, ligesom den famøse sætning »grab them by the pussy« kom frem i dagens lys.

Det førte til en heftig kritik af Donald Trump og hans syn på kvinder, og og hovedpersonen selv følte sig presset.

Det afslører hans tidligere chefstrateg Stephen Bannon nu i et interview, skriver CNN.

Samtidig sender han en heftig kritik afsted mod Trumps tidligere stabschef, Reince Priebus, der svigtede i et afgørende moment, da d'herrer blev samlet til et møde umiddelbart efter offentliggørelsen af videoen, mener Bannon.

»Trump gik rundt i rummet og spurgte folk om, hvor store hans chancer var for at vinde valget, og om de havde nogen råd. Reince startede med at sige, "du har to valg - enten dropper du dit kandidatur med det samme, eller også lider du det største tab i amerikansk politisk historie". Trump svarede tilbage på sin humoristiske måde ved at sige, "det var en positiv måde at starte vores samtale",« siger Stephen Bannon.

Ifølge Stephen Bannon sagde han selv til Donald Trump, at hans chance for at vinde var »100 procent«, hvis han holdt fast i sine hovedbudskaber, for vælgerne ville være ligeglade med videoen.

Se det omtalte videoklip her:

Resten er historie, idet Donald Trump endte med at fortsætte sin valgkampagne og blive amerikansk præsident. Han beklagede sine tidligere formuleringer om kvinder og slog fast, at det ikke »afspejler, hvem jeg er«.

USA-analytiker om ny stabschef: »John F. Kelly er et meget mærkeligt valg«

Stephen Bannon kom senere til at arbejde tæt sammen med Reince Priebus, men forklarer, at han aldrig stolede på ham efter episoden med den manglende støtte til Donald Trump.

Siden da er både Bannon og Priebus blevet fyret og er dermed fortid i Det Hvide Hus.

Bannon blev afskediget, kort efter den nye stabschef John F. Kelly tiltrådte.

Han sagde selv, at han hele tiden havde tænkt sig at trække sig fra posten efter et år. Han er nu igen chefredaktør for det højreorientede medie Breitbart.com.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her