*

USA

Ekspert: FBI-undersøgelse lægger pres på Trump og »undergraver tilliden til præsidenten«

Vilde anklager og mulig forbindelse til Rusland giver præsidenten problemer.

FBI-chef James Comey. Foto: Cliff Owen/AP

Der var ikke gode nyheder at hente for den amerikanske præsident, Donald Trump, under dagens åbne høring i Kongressen.

FBI-chefen James Comey slog nemlig fast, at man er i gang med at undersøge en russisk manipulation af det amerikanske valg i november sidste år samt et aktivt samarbejde mellem Rusland og Donald Trumps kampagne. Samtidig afviste han, at der er hold i beskyldingerne fra Donald Trump rettet mod hans forgænger, Barack Obama, der skulle have aflyttet Trump i tiden op til det amerikanske valg.

Begge dele kan vise sig at blive et stort problem for Donald Trump, mener Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

»Det har alt sammen stillet ham frygteligt dårligt og er med til at fjerne fokus fra det, han i virkeligheden burde fokusere på. Særligt sagen om aflytning undergraver tilliden til præsidenten, ikke bare i USA, men også hos allierede som Storbritannien og Tyskland, hvor sagen har vakt opsigt,« siger han til Jyllands-Posten.

Niels Bjerre-Poulsen er langt fra overrasket over, at James Comey slog fast, at hverken FBI eller andre dele af USA's justitsmyndigheder har aflyttet præsident Donald Trump under valget. Donald Trump anklagede ellers på Twitter den daværende præsident for at have iværksat en aflytning af Trumps telefon, ligesom han kaldte Barack Obama en »slem (eller syg) fyr«.

Sagen er »blevet undersøgt grundigt«, og »der er intet, der støtter de anklager,« lød det under dagens høring.

»James Comey fik gjort det klart, at en præsident ikke kan bestille den slags aflytninger. Donald Trump har længe insisteret på, at der var noget om snakken, og det vil han nok fortsætte med. Men der vil fra nu af være et voldsomt pres for at få ham til at stoppe og samtidig give Barack Obama en undskyldning. Men det gør han ganske givet ikke,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Den danske ekspert påpeger samtidig, at Donald Trump tidligere har lanceret voldsomme beskyldninger, blandt andet da han i 2011 påstod, at han havde beviser for, at Barack Obama ikke var født i USA. Det blev senere tilbagevist af Barack Obama selv, men det har ikke fået Donald Trump til at fare med lempe, når det kommer til anklager, der ikke kan blive bevist.

»I den her sag kunne han jo bare have ringet til en af sine efterretningstjenester for at høre, om de havde nogen mistanke om, at der var fundet en aflytning sted. I stedet læser han konspirationshistorier på de højreorienterede medier og viderebringer dem på Twitter,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Han tvivler på, at Donald Trump i fremtiden vil være mere forsigtig med sine anklager.

»Jeg tror, at nogle af hans rådgivere prøver at mandsopdække ham i dagtimerne, men det her tweet lagde han feks. op lørdag morgen. Der er ikke noget, der tyder på, at han holder op med at sende den slags ting ud, hvilket ofte sker, når han føler sig presset eller dårligt behandlet,« siger Niels Bjerre-Poulsen, der nævner, at Trumps anklage mod Obama kom frem i starten af marts, mens Trumps nyudpegede justitsminister, Jeff Sessions, blev kritiseret for at have haft kontakt til den russiske ambassadør i USA under den amerikanske valgkamp.

I forhold til sagen om den russiske involvering i det amerikanske valg slog en komité under den amerikanske kongres først fast, at der ikke er nogen beviser for, at der har været et samarbejde mellem Rusland og Donald Trumps kampagne.

Sagen er dog ikke afsluttet, og James Comey fortalte mandag, at en forbindelse mellem Trump og russerne er ved at blive undersøgt.

FBI bekræfter efterforskning af russisk indblanding i valg

»Det er en igangværende efterforskning, der er fortrolig. Så jeg kan ikke sige mere om, hvem den inkluderer, eller hvad der er fundet,« sagde FBI-chefen.

Samtidig udtalte Michael Rogers, leder af USA's spionagentur NSA, at Demokraterne blev hacket under valgkampen, men at der ikke er indikationer på, at Republikanerne blev udsat for samme behandling.

Det mest overraskende var, at James Comey udtalte sig direkte om anklagerne, ifølge Niels Bjerre-Poulsen.

»Mange havde forventet, at han ville lade være at kommentere på det for at undgå, at nogle af dem, der er ved at blive undersøgt, kan blive tippet om undersøgelsen. Men der har været et stort pres på ham fra offentligheden i forhold til at komme frem med oplysningerne, og FBI har haft en tilstrækkelig stor mistanke om, at der kan være foregået ulovligheder,« siger han.

En talsmand for præsident Donald Trump har efter dagens høring slået fast, at »der er ingen beviser for Trump-russisk samarbejde, og der er ingen beviser for en Trump-Rusland skandale«.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Alternativet afslører sin politiske umodenhed

De seneste dages afsløringer af forholdene i Alternativet viser et parti, der har alvorlige problemer med at opbygge politisk modenhed og seriøsitet.
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
En historisk og skuffende dag for Alternativet
Alternativet fik stemmer nok til én plads i Aarhus Byrådet. Kandidaten for partiet Sander Jensen kalder pladsen i byrådet en sejr, men er ked af resultatet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her