*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
USA

Journalist afslørede Trump: Fremførte forkerte fakta

Donald Trump var under pres til et hektisk pressemøde.

En journalist fangede Trump på den forkerte fod. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Donald Trump har gentagne gange beskyldt de amerikanske medier for at bringe alternative kendsgerninger, men torsdag gjorde han sig selv skyldig i selvsamme til et hektisk pressemøde.

Pressemødet varede 77 minutter, hvor Trump blandt andet kritiserede den amerikanske presse, afviste amerikanske forbindelser til Rusland og sagde, at hans valgsejr - gjort op i valgmænd - er den største siden Ronald Reagans.

Hvad er valgmænd?

Præsidentkampen i USA afgøres ikke af, hvilken kandidat der samlet set får flest stemmer - det afgøres af valgmænd. Hver af USA's 50 delstater har et antal valgmænd, der nogenlunde svarer til befolkningstallet i staten. Hvis en præsidentkandidat får flest stemmer i et given stat, modtager kandidaten statens valgmænd. Der er i alt 538 valgmandsstemmer på spil til amerikanske præsidentvalg.

Men er Trumps påstand sand? Passer det, at valgsejren var den største siden Reagans?

Det valgte NBC-journalisten Peter Alexander at spørge Trump om. Det førte til en udveksling, hvor Trump fremførte forkerte fakta.

»Du sagde, at din valgsejr med 306 valgmænd er den største siden Ronald Reagans. Faktisk vandt Obama med 365 valgmænd i 2008,« nåede journalisten at sige, før Trump brød ind:

»Jeg taler om republikanere,« sagde han.

Men selv om der blot er tale om republikanere, passer det ikke. Som journalisten påpegede, vandt George H.W. Bush præsidentvalget i 1988, efter at have modtaget 426 valgmandsstemmer.

»Den information er givet til mig. Jeg fik den bare, vi havde en meget stor sejsmargen,« svarede Trump til journalistens indvending. 

»Jeg tror mit spørgsmål er, hvorfor amerikanerne skal stole på dig, når du beskylder den information, de modtager (fra medierne red.) som værende falsk, når du kommer med oplysninger, der ikke er korrekte?,« spurgte journalisten. 

»Jamen, jeg er blevet givet den information. Faktisk har jeg set de oplysninger rundt omkring. Men det var en betydelig sejr, er du enig i det?,« replicerede Trump.

»Du er præsident,« lød journalistens korte svar.

Udvekslingen mellem Trump og journalisten kan ses i nedenstående klip.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere
Aarhus Festuge i sneglefart
Fredag begynder årets version af Aarhus Festuge. Kulturinstitutionens adm. direktør, Rikke Øxner, giver fem bud på kulturelle højdepunkter. Hun peger både på koncerter, aktiviteter på havnen og ... snegle. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her