*

USA

Donald Trump har varslet opgør med USA's et-Kina-politik

Den kommende præsident vil gøre op med USA's politik over for Kina, hvis ikke landet kommer med indrømmelser.

- Jeg vil ikke have Kina til at diktere mig, lyder det fra Donald Trump. Foto: John Locher/AP

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, vil ikke love, at han opretholder USA's såkaldte et-Kina-politik.

Meldingen kommer under et interview på tv-kanalen Fox News søndag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Medmindre styret i Beijing kommer med indrømmelser på handelsområdet, truer Trump med at ophæve årtiers amerikansk politik over for kineserne.

- Jeg vil ikke have Kina til at diktere mig. Jeg ved ikke, hvorfor vi skal være bundet til en et-Kina-politik, medmindre vi laver en aftale med Kina på andre områder - deriblandt handelsområdet, siger Trump ifølge Reuters.

Den republikanske rigmand kommer med sin udmelding, efter at han blev spurgt til, hvorfor han tidligere på måneden brød med årtiers tradition og snakkede i telefon med Taiwans præsident.

Det har skabt røre i Kina, hvor statslige medier har kritiseret Trump for at føre diplomatiske relationer med Taiwan.

USA's et-Kina-politik går ud på, at USA officielt regner regeringen i Beijing som den eneste lovlige kinesiske regering. Det betyder, at USA ser Taiwan som en del af Kina.

Den 70-årige republikaner mener, at det ville være respektløst ikke at tage imod et opkald fra Taiwans præsident.

- Det var et meget rart opkald. Kort. Og hvorfor skal en anden nation bestemme, om jeg kan tage imod et opkald, siger Trump.

Trump gentager også sine tidligere beskyldninger mod Kina, som han adskillige gange langede ud efter under præsidentvalgkampen i USA.

Den kommende præsident siger blandt andet til Fox News, at Kina "devaluerer sin valuta for at skade os (USA, red.)".

- Når de beskatter os ved deres grænser, selv om vi ikke gør det samme ved dem, og når de bygger et massivt fort i Det Sydkinesiske Hav, hjælper de os slet ikke, siger Donald Trump.

Det er skiftetid i Det Hvide Hus 20. januar. Her vil republikaneren tage over fra Demokraternes Barack Obama.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her