*

USA

Trump-rival udfordrer rigmanden: Sagsøg mig

Ted Cruz har fået nok af trusler om søgsmål fra Donald Trump og beder nu rivalen om at få det overstået.

Skænderierne mellem Donald Trump (th) og Ted Cruz (tv) kan blive flyttet fra de amerikanske tv-skærme og til en retssal. Foto: John Bazemore/AP

Los Angeles

Beskyldninger om løgn og det, der er værre, fyger i disse dage om ørerne på de republikanske vælgere i den amerikanske sydstat South Carolina.

Statens republikanske vælgere skal således som de tredje i landet stemme om partiets præsidentkandidatur lørdag, og valgkampen spidser derfor til.

Særligt mellem de to tidligere politiske venner, rigmanden Donald Trump og Texas-senatoren Ted Cruz, er tonen særdeles hård. Trump har brugt meget tid på at tale om Ted Cruz og blandt andet kaldt ham for et »ubehageligt menneske« og anklaget ham for at være »den værste løgner, jeg nogensinde har mødt«.

Den 69-årige rigmand er dog ikke stoppet ved det. Ved flere lejligheder har han truet Ted Cruz med at lægge sag an mod senatoren, og nu har Cruz fået nok.

»Du har gennem hele dit liv truet med latterlige retssager. Men i den lange række af latterlige retssager tager denne her altså prisen. Så, Donald, jeg vil opfordre dig til at anlægge en sag, hvis du vil anlægge en sag,« lød opfordringen fra Ted Cruz under et hasteindkaldt pressemøde onsdag i South Carolina.

Senest har Donald Trump truet med at sagsøge Ted Cruz for injurier, hvis ikke han stopper en tv-reklame for sin kampagne, der viser et klip fra et interview med Donald Trump, der blev lavet i 1999.

I tv-interviewet, der blev lavet af tv-stationen NBC, bedyrede Donald Trump, at han var en stærk fortaler for kvinders ret til abort. En rettighed, som Ted Cruz gerne ser stærkt begrænset til kun at være mulig, hvis den gravides helbred er i akut fare, hvilket er en holdning, han har gentaget flere gange i South Carolina, der er en del af det såkaldte bibelbælte i USA.

Tidligere har Donald Trump truet med at sagsøge Ted Cruz med en påstand om, at han muligvis slet ikke kan stille op som amerikansk præsident. Cruz er født i Canada, men af en amerikansk mor og opfylder derfor umiddelbart den amerikanske forfatnings krav som at skulle være »natural born citizen«.

Det har Trump dog ved flere lejligheder, efter at Cruz begyndte at true ham i meningsmålingerne, sået tvivl om. Ikke fordi, han ville gøre noget ved det, sagde han til avisen Washington Post i januar, men fordi Demokraterne ville anlægge sag, hvis han skulle blive valgt som partiets kandidat.

»Republikanere må spørge sig selv: Ønsker vi at få en præsidentkandidat, der kan sidde fast i en retssag i to år? Det er et meget prekært spørgsmål, for det kan vare længe, før en domstol træffer en afgørelse. Du ønsker ikke at være kandidat med den slags hængende over hovedet,« sagde Donald Trump.

Rigmanden har også bragt sig på kollisionskurs med den måske mest populære, republikanske familie overhovedet i USA, Bush-familien, efter han har angrebet partiets seneste præsident, George W. Bush, der har meldt sin ankomst i valgkampen til støtte for sin lillebror, Jeb, som kæmper en hård kamp for at leve op til det tunge forventningspres, som efternavnet medfører.

Donald Trump er »det republikanske partis Michael Moore-kandidat«

Jeb Bush er da også langt efter Donald Trump i den seneste meningsmåling fra South Carolina, som er blevet foretaget af universitetet Monmouth. Her står Trump til at få 35 pct. af stemmerne mod Bushs noget mere beskedne otte procent.

Nærmeste Trump-rival er Ted Cruz, der i meningsmålingen står til at få 19 pct. af stemmerne, 16 procentpoint efter rigmanden.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her