*

USA

"Snowzilla" skaber kaos i USA: Flere dræbte og skader i milliardklassen

Man ser kun en snestorm være så kraftig én gang hvert årti i USA, fortæller meteorolog.

Mens vi i Danmark lørdag morgen kunne vågne op til knap ti cm sne, er man i dele af USA stået op til betydeligt større mængder.

Faktisk er meldingen fra Fox News, at snestormen "Snowzilla", som fredag væltede ind over det nordøstlige USA, har medført over 60 cm sne i byerne Washington og Baltimore.

Ifølge CNN er op mod 85 mio. amerikanere påvirket af snestormen, der har det meteorologiske navn "Jonas" og er blevet kaldt »ekstremt farlig« af myndighederne.

Politibetjente holder vagt ude foran højesteretsbygningen i Washington. Foto: Susan Walsh/AP
10 stater er i undtagelsestilstand, og adskillige mennesker er døde som følge af snestormen.

The Telegraph melder om mindst 10 døde.

Skal man tro vagthavende meteorolog ved DMI, Michael Skelbæk, er det ikke hverdagskost, at en snestorm med "Snowzillas" styrke rammer USA.

»Jeg kender ikke den amerikanske statistik helt nøjagtigt. Men ud fra de meldinger, jeg har fået, er snestormen "Snowzilla" sjælden i amerikansk sammenhæng. I USA har man snestorm hvert år, men det er ikke så slemt som den her gang. Det er sådan en snestorm, der kun kommer én gang hvert årti,« siger han.

Snestorm lammer store dele af USA's østkyst

Ifølge en meteorolog, som CNN har talt med, er fredagens vejrbegivenheder i USA blot begyndelsen. Lørdag morgen amerikansk tid vil kraftige vinde fra Atlanterhavet skabe en endnu stærkere snestorm.

»Lunten er blot blevet tændt,« siger meteorologen Chad Myers til CNN med henvisning til, at vejret lørdag bliver langt værre end det, som viste sig fredag.

Ifølge Fox News kan skaderne fra "Snowzilla" løbe helt op i én mia. dollars, svarende til knap syv mia. kr. Desuden er omkring 7.600 fly til og fra de ramte amerikanske byer blevet aflyst. SAS skrev fredag på sin hjemmeside, at alle dets afgange til og fra New York og Washington lørdag var blevet aflyst.

SAS aflyser fly til sneramte byer i USA

Men hvordan kan det så være, at en så voldsom snestorm som "Snowzilla" skabes?

»Der er kommet varm luft fra Caribien ind over den amerikanske østkyst. Samtidig kommer der kulde oppe fra Canada, og når de to fronter støder sammen, har du ingredienserne til en snestorm,« siger Michael Skelbæk fra DMI.

Han anser det ikke som urealistisk, at en lignende snestorm som "Snowzilla" kan ramme Danmark.

»Tilbage i slutningen af 1970'erne blev Danmark ramt af en voldsom snestorm. Især Lolland og Falster blev hårdt ramt, og der går snestormen stadig under navnet "Vinterkrigen". Faktisk faldt der dengang en større mængde sne, end der indtil videre er faldet i USA i denne omgang,« siger Michael Skelbæk.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Få plads med skrå reoler
Boligredaktøren udvælger hver uge et antal aktuelle historier og nyheder fra boglig- og designbranchen. 
Se flere
Test: Samsungs Galaxy A5 (2017) - en sejlivet mobil
Samsungs Galaxy A5 (2017) fungerer godt, er pæn at se på og holder længe på en optankning. Prisen må Samsung dog godt se på igen. 
Se flere
Undgå vintertrætte fødder med få simple råd
Varmt fodtøj i den kolde tid kan være hårdt for fødderne. Derfor er det vigtigt, at du plejer dem grundigt for at undgå tør og sprækket hud. 
Se flere
Viden
Havets græsplæner renser vandet og redder korallerne
Havgræs gør mennesket mange tjenester, og nu viser det sig, at græsset også er i stand til at fjerne farlige bakterier fra havvandet. Det kan komme både koraller, dyr og mennesker til gode. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her