*

USA

USA skærper reglerne for rejsende fra Europa

Den amerikanske regering har indført stramninger i det såkaldte ESTA-program.

Det skal være sværere for enkelte europæiske borgere at komme ind i USA som her i den internationale lufthavn O'Hare i Chicago. Arkivfoto: Nam Y. Huh/AP

Los Angeles

Har man som dansker rejst til USA, er man formentlig stødt på det såkaldte ESTA-program.

Siden 2008 har USA tilladt rejsende fra 38 primært europæiske nationer at rejse 90 dage i landet uden at skulle en tur forbi en amerikansk ambassade i hjemlandet for at opnå et visum.

Den særlige ordning har dog været stærkt omdiskuteret i USA som følge af især terrorangrebene i Paris i 2015. Frygten for, at eksempelvis hjemvendte syriensfarere med et europæisk pas kunne udnytte den særlige ordning til at komme til USA, har præget en stor del af den amerikanske debat i forhold til at holde potentielle terrorister ude.

Torsdag har det amerikanske ministerium for hjemlandets sikkerhed offentliggjort, at det nu vil tage skridt i retning af at stramme reglerne for ESTA-ordningen, skriver ministeriet på sin hjemmeside.

Stramningerne er en del af det budgetforlig, som et flertal i den amerikanske kongres stemte igennem i december.

Muslimsk familie nægtet indrejse i USA - børnene ville til Disneyland

De kommer til at ramme statsborgere i lande, der er omfattet af ESTA-programmet, og som har rejst til landene Iran, Irak, Sudan eller Syrien efter 1. marts 2011, eller som har et dobbeltstatsborgerskab fra et af de fire lande.

»Lovgivningen vil gøre, at rejsende, som møder kriterierne i kategorierne, ikke længere vil kunne benytte sig af eller blive lukket ind i USA under ordningen,« lyder det i pressemeddelelsen fra ministeriet.

Helt umuligt bliver det dog ikke for personer, der falder inden for kategorierne at komme ind i USA. De skal dog ansøge om et visum ved en amerikansk ambassade, før det bliver muligt.

På vej til USA? Disse fodfejl kan spolere rejsen

Undtaget for de nye stramninger er dog personer, som er rejst til de omtalte lande for eksempelvis humanitære organisationer, på forretningsrejser eller som journalister.

Flere amerikanske politikere, både demokrater og republikanere, har slået til lyd for, at programmet helt standses som følge af de flere tusinder af personer med europæiske pas, der er rejst til Syrien eller Irak for at kæmpe for terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

»Det er en erkendelse af den trussel, som eksisterer, og et forsøg på at skærpe sikkerheden yderligere,« siger Mark Toner, der er talsmand for det amerikanske udenrigsministerium til nyhedsbureauet AP.

Ifølge nyhedsbureauet har Iran dog protesteret over stramningerne, som de mener er et brud på den atomaftale, som landet indgik med blandt andre USA i sommeren 2015.

Undtagelserne for de nye stramninger bliver derfor af enkelte republikanske politikere set som et brud på den aftale, som man indgik med Det Hvide Hus i forbindelse med budgetforliget og som en indrømmelse over for iranerne.

»Obama-regeringen bryder med fuldt overlæg loven, en lov som præsidenten selv har underskrevet. Der er ikke tale om en uenighed i, hvordan man tolker loven, men en klar tilsidesættelse af den aftale, vi lavede med Det Hvide Hus. Præsident Obama prioriterer igen sit forhold til Irans leder mere end amerikanernes sikkerhed,« lyder kritikken fra republikaneren Michael McCaul, der er formand for udvalget for hjemlandets sikkerhed, ifølge AP.

De nye stramninger er trådt i kraft omgående.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her