*

USA

Baltimore-demonstrationer har spredt sig i USA

Politiet i Baltimore har afleveret sin egen undersøgelse af omstændighederne, der førte til 25-årigs død.

En demonstrant i New York viser et skilt med nogle af navnene på de sorte borgere, som er døde efter sammenstød med politiet gennem den seneste tid. Demonstrationen blev holdt natten til torsdag dansk og kom som en afledning af demonstrationerne i Baltimore. Foto: Craig Ruttle/AP
USA

Los Angeles

Det er langt fra kun i Baltimore, at indbyggerne viser deres utilfredshed med det amerikanske politi efter den 25-årige Freddie Grays død.

Demonstrationerne har således spredt sig fra Baltimore og til andre amerikanske storbyer som New York, Boston og hovedstaden Washington D.C. Tusindvis af mennesker gik på gaden natten til torsdag lokal tid i stort set fredelige demonstrationer.

I New York har det lokale politi dog meddelt, at det har måttet anholde 60 demonstranter, ifølge amerikanske medier.

Efterspillet fra den hidtil mest voldsomme demonstration, tidligt tirsdag dansk tid, er dog stadig i gang i Baltimore. Her anholdt politiet 235 personer, efter demonstranterne havde kastet med sten efter politiet og sat ild på flere bygninger.

Siden da har flere af de anholdte siddet varetægtsfængslet uden at blive sigtet. Normalt er det kun tilladt i 24 timer, men guvernøren i Maryland, hvor Baltimore ligger, den nyvalgte republikaner Larry Hogan, udvidede ekstraordinært tidsgrænsen til 48 timer.

Men selv med den hjælp er det ikke lykkedes for de lokale myndigheder at rejse sigtelser mod alle, og det betød, at flere end 100 personer blev løsladt onsdag, skriver den engelske avis The Guardian.

Demonstranter i New York gik på gaden i sympati med demonstranterne i Baltimore natten til torsdag. Foto: Craig Ruttle/AP
Myndighedernes fremfærd over for de anholdte er bestemt ikke noget, der er gavnligt for den i forvejen meget spændte situation i byen mellem politiet og især den sorte del af Baltimores indbyggere, mener Natalie Finegar, der er offentlig forsvarsadvokat i Baltimore.

"Det kan bidrage til, at de anholdte nu nærer yderligere mistro til retssystemet," siger hun til avisen.

Hillary Clinton om Baltimore-uro: Der er noget virkelig galt

Finegar fortæller ydermere, at nogle af hendes klienter havde oplevet ikke at få mad i op til 18 timer under fængselsopholdet.

Sagen, som fik det i forvejen spændte forhold til byens politi til at bryde ud i demonstrationer i Baltimore, er torsdag kommet et lille skridt videre. En dag før forventet afleverede det lokale politi sin egen undersøgelse af, hvad der skete, da Freddie Gray 12. april blev slæbt ind i en varevogn og kørt væk fra det kvarter, hvor han boede.

Undersøgelsen er blevet afleveret til anklagemyndigheden i byen, men det er meget sparsomt, hvad der er kommet frem i offentligheden fra undersøgelsen. I forbindelse med, at politiet afleverede undersøgelsen, havde politikommissær, Anthony W. Batts, indkaldt til et ganske kort pressemøde om sagen.

"Det her betyder ikke, at undersøgelsen er færdiggjort. Vi forstår dog frustrationen og har derfor valgt at aflevere vores undersøgelse en af tidligere end planlagt," sagde Batts.

Obama: Vi har behov for selvransagelse i Baltimore

Baltimores politikommissær Anthony W. Batts fortalte ganske lidt om politiets undersøgelse under et pressemøde torsdag aften dansk tid. Foto: Patrick Semansky/AP
Han fortalte desuden, at det gennem politiets egen undersøgelse var kommet frem, at varevognen med Freddie Gray gjorde yderligere ét stop udover de i forvejen tre kendte på sin vej mod politistationen. Et stop, som kun kom frem gennem private overvågningsbilleder og tilsyneladende ikke fra afhøringen af i hvert fald fem af de seks involverede betjente, som det er kendt, at efterforskerne har talt med i sagen.

Det er dog, som sagen står lige nu, ikke klart, hvilken betydning det ekstra stop har. Nu skal statsanklager Marilyn Mosby gennemgå beviserne i undersøgelsen, og hun bad torsdag aften dansk tid om at få tid og ro til at undersøge sagen til bunds.

Hemmelighedskræmmeriet omkring den meget imødesete undersøgelse har været enormt. Meget ukarakteristisk for sager af denne type, har der ikke været læk til pressen. Det var da i hvert fald lige indtil torsdag.

Her kunne avisen Washington Post bringe citater fra et dokument, som var blevet lækket til avisen fra efterforskningen. Af dokumentet fremgår det, at en medfange i varevognen skulle have fortalt, at Freddie Gray havde forsøgt at påføre sig selv skade ved at slå hovedet mod vognens side.

Fangen kunne dog ikke se Freddie Gray med sine egne øjne, da en skillevæg holdt de to adskilt. Vidneudsagnet er kun en lille del af den undersøgelse, som politiet selv har lavet af omstændighederne.

25-årig mand endte i koma efter køretur med politiet

Freddie Gray døde af alvorlige skader på rygraden efter at have ligget i koma i en uge. Det er derfor svært for Gray-familiens støtter at forstå, hvordan medfangens udsagn kan være med til at give en forklaring på den 25-åriges endelige skæbne.

Præsten Jamal Bryant, der har været en ledende skikkelse i den protestbevægelse, der siden Grays død har rejst sig, kaldte på tv-stationen CNN torsdag vidneudsagnet for "Walt Disney-agtigt". Lidt mere diplomatiske vendinger brugte en af Gray-familiens advokater, Jason Downs, i Washington Posts historie.

"Vi er fuldstændig uenige med hver en insinuation af, at Freddie Gray skulle have brækket sin egen rygrad. Vi stiller os tvivlende over for nøjagtigheden af de politirapporter, vi har set indtil videre, herunder den hvor politiet siger, at Freddie Gray blev anholdt uden brug af magt," lød det fra advokaten.

Politiet i Baltimore har ikke selv officielt forholdt sig til historien i Washington Post. Det er endnu ikke fastlagt, hvornår der bliver taget en endelig beslutning om, hvorvidt en af eller flere af involverede betjente bliver sigtet i forbindelse med Freddie Grays død.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her