*

USA

Første folkeafstemning om Obamacare; vælgere i Maine trodser Trump

Folkeafstemningen ses som vejrhane for støtten til det offentlige sygesikringssystem.

En demonstranter holder et skilt op under en demonstration for Obamacare i Washington. Charles Dharapak

SAN FRANCISCO

Efter et år, hvor Republikanere har gjort gentagne fejlslagne forsøg på at tilbagerulle Obamacare, har vælgere i Maine med et overvældende flertal givet deres støtte til at udvide den offentlige sygeforsikring til titusinder af mennesker.

Tirsdagens folkeafstemning i staten nord for Washington er den første af sin slags, siden Obamacare blev indført i 2010.

Mange amerikanske medier ser derfor afstemningen en slags vejrhane for den folkelige stemning og kalder resultatet et signal til præsident Donald Trump om, at han ikke skal forvente nogen tak for at opløse det offentlige sygesikringssystem.

Resultatet kan også også meget vel gøre opgaven om at rulle Obamacare sværere for republikanere, fordi det kan give ny energi til folk, som kræver lignende afstemninger i andre stater.

Ifølge New York Times er Maine kun en ud af 19 stater med republikanske guvernører eller republikanske flertal, som hidtil har nægtet at bruge mulighederne under Obamacare til at udvide hjælpen til fattige, der ikke har råd til selv at købe sygeforsikring.

F.eks. har Maines republikanske guvernør, Paul LePage, fem gange nedlagt veto med en udvidelse af dækningen.

Guvernøren i Kansas har også brugt sin vetoret, mens udspil fra guvernører i Tennessee, Wyoming og South Dakota er blevet blokeret af flertal i de statslige parlamenter.

Ifølge den lokale avis, Portland Press Herald, var vælgerdeltagelsen i Maine højere end forventet. I alt støttede omkring 59 pct. forslaget.

Trods dette, har guvernør LePage meddelt, at han stadig har til hensigt at blokere.

I en meddelelse slog han fast, at han kun vil følge folkeafstemningens resultat, hvis han ser et lovforslag, der er fuldt finansieret og ikke fører til skattestigninger, tager fra kassen eller bruger penge, der er afsat til ældre og handicappede.

Han pegede også på, at tidligere forsøg i begyndelsen af 00'erne førte til, at hospitalerne - efter store udgiftsstigninger - endte med store efterslæb.

Hvis Maine udvider dækningen, bliver staten den 32. amerikanske stat, der bruger mulighederne under Obamacare til at hjælpe fattige, uforsikrede amerikanere.

Ifølge AP er der i dag omkring 11 millioner amerikanere, der får sygesikring på denne måde.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her