*

Mellemøsten

IS tager skylden for blodbad med flere bilbomber i Syrien

Flere bilbomber har ramt ved en helligdom nær hovedstaden Damaskus og i byen Homs, hvor mindst 57 er dræbt.

Foto: AP

På en dag, hvor en våbenhvile i Syrien hævdes at være tættere på end nogensinde, har Islamisk Stat med flere voldsomme bombeangreb taget livet af omkring 120 mennesker.

Ved den shiamuslimske helligdom Sayyida Zeinab nær Damaskus har flere bomber taget livet af 62 personer.

I Homs, 150 kilometer nord for hovedstaden, meldes mindst 57 mennesker dræbt af to bilbomber i et af de dødeligste angreb i den syriske by under den fem år lange borgerkrig.

Begge dødstal stammer fra overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder. Angrebene er bekræftet af syrisk tv.

Islamisk Stat har taget skylden for bilbomberne begge steder. Dermed bekræfter den ekstremistiske gruppe tidligere meldinger fra overvågningsgruppen.

IS har dræbt 57 i det blodigste angreb på Homs i fem år

Mindst 100 blev såret ved bombemassakren i det centrale Zahra-distrikt i Homs, hvor mange biler blev sat i brand af de voldsomme eksplosioner.

Optagelser fra syrisk tv viser forkullede lig liggende mellem murbrokker og ødelagte forretninger i et stort område. Sårede gik bedøvede rundt i kaosset.

Lederen af Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der indhenter oplysninger fra netværk mange forskellige steder i landet, siger, at angrebet var det dødeligste i Homs siden 2011.

Angrebene sker på en dag, hvor den amerikanske udenrigsminister siger, at en våbenhvile i Syrien er tæt på at være på plads.

- Vi er i princippet enige om vilkårene for et stop for kamphandlingerne. Vi er faktisk tættere på en våbenhvile, end vi har været før, siger John Kerry søndag.

Lørdag aften erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig klar til en våbenhvile - på én betingelse.

Assad siger, at lande uden for Syrien skal stoppe deres støtte til "terroristerne". Det gælder særligt nabolandet Tyrkiet.

En våbenhvile skal ifølge præsidenten sikre, at "andre lande, specielt Tyrkiet, forhindres i at sende flere terrorister og våben - og enhver form for logistisk støtte".

Assad-styret har under den fem år lange krig i landet omtalt oprørere som "terrorister".

FN's forsøg på at mægle mellem Assad-styret og oppositionen i starten af februar endte uden den ønskede løsning på konflikten, som menes at have kostet flere end en kvart million mennesker livet.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
»... og her er vejrudsigten sendt direkte fra Dokk1«
DR Sporten og DR Vejret begynder indflytning i Dokk1 til juni og sender første gang i februar 2018. Det bliver en gevinst for hele byen, når Aarhus bliver baggrundstæppe for DR-programmerne, mener borgmesteren. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her