*

Mellemøsten

Irakiske soldater forbereder offensiv ved Mosul

Den irakiske storby Mosul er ved at komme i fokus i krigen i Irak, hvor regeringshær forbereder ny offensiv.

Irakiske soldater samler sig på en base nær Mosul. Foto: Karim Kadim/AP.

Hundredvis af irakiske soldater er inden for det seneste døgn ankommet til en nordlig base i landet for at forberede en tilbageerobring af storbyen Mosul fra Islamisk Stat, siger officerer i regeringshæren til AFP.

AFP-korrespondenter på en militær base i Makhmur, som ligger 70 kilometer sydøst for Mosul, siger, at 700 soldater fra den 15. division ankom sent torsdag. Flere soldater blev sendt til basen fredag, siger en officer, som indgår i en kommando, som har til opgave at tilbageerobre Nineveh-provinsen, hvor Mosul er hovedstad.

En ceremoni blev holdt fredag for at markere indsættelsen af flere soldater i Makhmur, der ligger i et område under kurdisk kontrol.

Irakiske officerer siger, at det er planen at øge antallet af regeringssoldater i Makhmur til 4500.

Regeringen mener, at der stadig bor omkring en million mennesker i Mosul-regionen.

En general fra de amerikanske styrker, der bekæmper IS Sean MacFarland har sagt, at irakiske generaler ikke tror på, at de vil være i stand til at tilbageerobre Mosul før sidst i 2016 eller i 2017.

Islamisk Stat vandt kontrol over næsten en tredjedel af Irak i 2014.

Iraks hær har tilbageerobret store dele af kalifat

Mosul, der er Iraks næststørste by, Mosul, er dog kommet i fokus efter irakiske regeringsstyrker lidt før nytår befriede den strategisk vigtige by Ramadi fra Islamisk Stat.

Indtagelsen af Ramadi var en af de mest betydelige sejre for regeringsstyrkerne, som flygtede fra byen i maj sidste år.

Irakiske styrker har tilbageerobret halvdelen af det territorium, som tidligere var besat af Islamisk Stat, siger den irakiske premierminister, Haider al-Abadi.

- Området, som vi har befriet indtil nu, er mere end halvdelen af det, som var besat af Islamisk Stat tidligere, siger den irakiske regeringschef, der fredag orienterede om udviklingen i sit land ved Sikkerhedskonferencen i München.

CIA-direktør: Islamisk Stat bruger kemiske våben

- Vi har til hensigt at gøre indeværende år til det endelige og det sidste år, hvor Islamisk Stat eksisterer i Irak.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Arkæologens romance: »At gå rundt i Egypten er som at blive kysset af historien«
Jeanette Varberg elsker at rejse til Egypten for at se resten af den kultur, hvor de perler, hun en dag fandt i magasinet under Moesgaard Museum ved Aarhus, blev fremstillet. 
Se flere
Danskerne og en brasilianer var vilde med optoget
Vikingerneskibene og storheden af optoget i åbningsceremonien for Aarhus 2017 får ros. Victor Barochelli fra Brasilien føler sig som en viking. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her