*

Mellemøsten

Mindst 40 svenske børn er taget med deres forældre til IS-områder

»De lærer at retfærdiggøre drab på folk med en anden tro,« lyder det om børnene, som får traumer.

Dette foto offentliggjort på et IS-website viser en IS-kriger, der uddeler bolde til børnene i Raqqa i Syrien. Foto: AP

Ligesom i Danmark rejser stadigt flere svenske kvinder til Syrien og Irak for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Og mens der ikke er tal på, hvor mange danske børn, der befinder sig i de IS-besatte områder, vurderer den nationale koordinator mod voldelig ekstremisme i Sverige, at mindst 40 svenske børn i alderen 0 til 10 år er taget af sted med deres forældre.

Det oplyser organisationen til Sveriges Radio.

Ung kvinde idømt seks års fængsel for at tilslutte sig Islamisk Stat

I det tal er dog ikke medregnet de børn, som fødes af svenske kvinder i regionen, da mange enlige og barnløse kvinder tager til Syrien og Irak og her gifter sig med IS-krigere, som de efterfølgende får børn med.

I nogle tilfælde kommer børnene tilbage til Sverige efter mellem seks måneder og to år hos IS og er ofte selv blevet udsat for overgreb eller har været vidner til det.

»De ser drab som en del af hverdagen. De oplever bombeangreb og lærer at retfærdiggøre drab på mennesker med en anden tro. Der findes også tilfælde, hvor mødrene har været udsat for voldtægt, hvor børnene er med og ser og hører det,« fortæller Yassin Ekdahl til Sveriges Radio.

Teenagepiger er rejst til Syrien i krig

Han er psykolog og arbejder som komitésekretær ved den nationale koordinator mod voldelig ekstremisme.

Modsat flygtningebørn, som kommer fra IS-områderne, får disse oftest ikke psykologhjælp, da forældrene i udgangspunktet forsøger at hemmeligholde deres rejse.

Men Yassin Ekdahl beretter, at de i mange tilfælde udviser tegn på traumer og bl.a. er død og halshugninger en del af deres leg.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Viden
Forskere har fundet mulig sammenhæng mellem migræne og slagtilfælde ved operationer
En ny amerikansk journalgennemgang viser, at personer med migræne oftere får slagtilfælde under eller efter en operation. Men det er noget sludder, siger dansk forsker, der mener, at studiet unødigt skræmmer folk med migræne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her