*

Mellemøsten

Nødhjælp på vej til sultramte byer i Syrien: De spiser græs for at overleve

Mindst 23 personer herunder seks spædbørn er døde af sult i Madaya, oplyser Læger uden Grænser.

Tusindvis af indbyggere i de tre besatte syriske byer Madaya, al-Foua og Kefraya får, hvis alt går efter planen, leveret medicin og mad søndag eller mandag.

Rettelse

Til denne artikel lå der tidligere et billede, der angiveligt viste et offer for belejringen i den syriske by Madaya. Efterfølgende har der været rejst tvivl om billedets konkrete forbindelse til Madaya, hvorfor Associated Press har trukket billedet tilbage.

I byen Madaya nær hovedstaden Damaskus, der kontrolleres af oprørsgrupper, har de 40.000 indbyggere været afskåret fra omverdenen af Assads regeringshær de seneste seks måneder, hvilket ifølge flere internationale medier har ført til, at der er udbrudt hungersnød i byen, således at indbyggerne bl.a. spiser kæledyr og græs for at overleve.

Den syriske regering valgte torsdag at tillade FN at fragte nødhjælp ind i Madaya samt byerne Fuaa og Kafraya i det nordvestlige Syrien, som regeringsfjendtlige tropper har afskåret.

Sulteramt by i Syrien får adgang til nødhjælp

Siden starten af december er 23 mennesker døde af sult på et sundhedscenter i Madaya, der er støttet af den internationale nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser (MSF), oplyser organisationen. Seks var spædbørn, og fem var over 60 år. Resten var mellem fem og 60 år.

»Madaya er nu et fængsel under åben himmel for cirka 20.000 mennesker – herunder spædbørn, børn og ældre. Der er ingen vej ind eller ud, og folk bliver efterladt til at dø,« siger Brice de le Vingne, operationel direktør i Læger uden Grænser.

Ifølge Abeer Etefa, der er talskvinde for World Food Programme (WFP) i Mellemøsten, vil den første FN-konvoj med nødhjælp forhåbentlig ankomme søndag eller mandag.

»Vi håber, at nå syriske Madaya inden for 48 timer,« stod der på den officielle Twitter-profil for FN's Fødevareprogram fredag.  

På Læger uden Grænsers danske hjemmeside står der, at der i Madaya er hårdt brug for forsyninger af medicin, og at syge patienter omgående bør evakueres til et sikkert sted, så de kan modtage den nødvendige behandling.

»Det her er et godt eksempel på konsekvenserne af at bruge belejring som en militær strategi,« siger Brice de le Vingne.

Organisationen er desuden »bekymret for, at befolkningen kommer til at lide på samme måde i andre belejrede områder«.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Arkæologens romance: »At gå rundt i Egypten er som at blive kysset af historien«
Jeanette Varberg elsker at rejse til Egypten for at se resten af den kultur, hvor de perler, hun en dag fandt i magasinet under Moesgaard Museum ved Aarhus, blev fremstillet. 
Se flere
Analyse: Godt nyt fra den danske lejr, men Ungarn er ingen ønskemodstander
Danmark kan godt få problemer med de fysisk stærke ungarske spillere. Det er lidt overraskende, at Ungarn lader René Toft spille, lyder det fra JP's udsendte medarbejder Mikkel Hammer-Hansen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her