*

Mellemøsten

Netanyahu: Atomaftale med Iran gør krig mere sandsynlig

Iran står klar til at gå på rov, når de internationale sanktioner hæves, siger Israels premierminister i FN.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, på talerstolen i FN's Generalforsamling. Foto: Kevin Hagen/AP

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger på talerstolen i FN's Generalforsamling, at den internationale atomaftale med Iran ikke vil bringe fred, men vil gøre krig mere sandsynlig.

Han konstaterer i sin tale, at når de internationale sanktioner mod Iran bliver hævet, så vil styret i Teheran "gå på rov".

Netanyahu lover, at hans land aldrig vil tillade Iran at "bryde ind, snige sig ind eller slentre ind i atomvåbenklubben".

- Israel vil ikke tillade nogen magt på Jorden at true dets fremtid. Israel vil gøre hvad som helst for at forsvare vores stat og forsvare vort folk.

- Vi ser en hel verden fejre denne dårlige aftale med et regime, som åbent ønsker at ødelægge os, siger han.

Sanktionerne skal gradvist udfases i takt med, at Iran overholder den aftale, som i sommer blev indgået mellem stormagterne og Iran.

Netanyahu har konsekvent været modstander af, at der indgås aftaler med Iran, som skal afskære landets mulighed for at udvikle og producere atomvåben. Han har ofte gentaget, at det vil give Iran en fri bane til at gøre det stik modsatte - at skaffe sig atomvåben.

- 70 år efter mordet på seks millioner jøder lover Irans ledere at ødelægge mit land, myrde mit folk, og svaret fra dette organ, fra næsten enhver regering, der er repræsenteret her, har været absolut ingenting.

I sin tale erklærede Netanyahu sig også parat til at genoptage fredsforhandlingerne med det palæstinensiske selvstyres præsident, Mahmoud Abbas.

- Jeg er indstillet på øjeblikkeligt at genoptage fredsforhandlingerne uden nogen betingelser overhovedet, sagde Netanyahu.

Abbas holdt onsdag sin tale til FN's Generalforsamling, og her fastslog han, at Oslo-aftalerne er afgået ved døden og at alle aftaler med Israel er omsonst, så længe Israel ikke er indstillet på at rømme de besatte områder og lade en palæstinensisk stat opstå.

Selv om USA de seneste år har presset hårdt på, så er fredsforhandlingerne gået helt i stå, mens Israel trods internationale protester fortsætter med at udbygge sine bosættelser på Vestbredden.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere
Fra ingen til 126 anmeldelser om løsnede hjulbolte
Siden årsskiftet har 126 bilejere anmeldt løsnede hjulbolte til Østjyllands Politi, som har svært ved at gøre noget ved problemet. Autoværksteder i Aarhus melder om et stigende salg af låsebolte. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her