*

Mellemøsten

Norsk diplomat: Gaza lig Holocaust

Norges udenrigsministerium bidrager til antisemitisme, hævder Center mod Antisemitisme i Oslo efter kontroversiel e-mail fra norsk diplomat i Saudi-Arabien.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Stockholm

En norsk diplomat i Mellemøsten har vakt furore ved at rundsende en e-mail, hvor Israels nylige offensiv i Gaza sammenlignes med massemordet på jøder under Anden Verdenskrig.

E-mailen, der har cirkuleret på nettet et stykke tid, indeholder over 40 billeder, hvor situationer fra nazisternes kz-lejre er monteret sammen med krigsbilleder fra Gaza og andre situationer fra de israelsk besatte palæstinensiske områder.

Billeder i massevis

Diplomaten Trine Lilleng, der er førstesekretær på den norske ambassade i Riyadh, Saudi-Arabien, har videresendt e-mailen fra sin officielle e-mail-adresse på ambassaden – med opfordring til at sende videre til andre - skriver den engelsksprogede israelske avis Jerusalem Post

”Børnebørnene til de overlevende efter Holocaust gør nu det samme mod palæstinenserne, som Nazi-Tyskland gjorde mod deres bedsteforældre,” hedder det i mailen, der bl.a. indeholder billeder af pigtrådshegn rundt om kz-lejre ved siden af billeder af den israelske separationsbarriere på Vestbredden.

Privat mail

Lilleng siger til Jerusalem Post, er e-mailen er af privat karakter og kun er sendt til nogle få venner. Hun vil ikke udtale sig om, hvorvidt det er passende at sende en mail af den slags fra en officiel, udenrigsministeriel adresse.

Ifølge Haakon Svane, kommunikationsrådgiver i det norske udenrigsministerium, var e-mailen privat og ikke tænkt til offentliggørelse.

”Det er uheldigt, at sagen er kommet på tryk. Og det er ikke naturligt, at ansatte i udenrigsministeriet ytrer meninger om andre lande via ministeriets kommunikationskanaler. Indholdet i e-mailen står udelukkende for vedkommendes egen regning. Derudover har jeg ingen kommentarer,” siger Svane til det norske nyhedsbureau NTB.

Det Oslo-baserede Center mod Antisemitisme har protesteret over for udenrigsminister Jonas Gahr Støre.

”Vi beklager, at udenrigsministeriet på denne måde bidrager til at forstærke antisemitiske tendenser, som på det seneste har været temmelig fremtrædende i norske medier,” hedder det i brevet fra centrets direktør, Erez Uriely.

  • Hollande på ferie (2012): Franskmændenes indtryk af deres præsident lider det første store knæk, da de ser ham holde afslapningsferie i Sydfrankrig. Han kritiseres for ikke at tage embedet alvorligt nok.
  • Budgetminister taget for skattefusk (2013): Jérôme Cahuzac, præsidentens budgetminister, træder tilbage efter afsløringer om, at han har haft en hemmelig bankkonto i skattely i ca. 20 år.
  • Krigen i Mali (2013): Francois Hollande sender franske militærstyrker til det vestafrikanske land Mali for at bekæmpe islamistiske oprørere. Den franske præsident viser for første gang, at han tør tage store militære beslutninger.
  • Den utro præsident (2014): Sladdermagasinet Closer afslører, at Hollande tager på natlige scooterbesøg hos den franske skuespiller Julie Gayet. Affæren får hans samlever, Valérie Trierweller, til at forlade Elysée-palæet. Hun skriver en bog om ydmygelsen.
  • Terrorangreb (2015-): Frankrig har i Hollandes regeringstid været ramt af en stribe blodige terrorangreb. Hver gang har præsidenten haft til opgave at berolige befolkningen, og her er han blevet rost for at holde den samlet.
  • Arbejdsmarkedsreformer (2016): Hollande og hans regering gennemtrumfer omfattende og omstridte arbejdsmarkedsreformer, som tusindvis af franskmænd demonstrerer imod.
  • ”En præsident burde ikke sige det her…” (2016): To journalister fra Le Monde udgiver en omstridt bog om præsidenten. Han kritiseres for at tale mere med journalister end at gøre noget godt for befolkningen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Det Britiske valg

Følg vores samlede dækning af det britiske parlamentsvalg med nyheder, analyser og baggrundshistorier.

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her