*

Europa

Malmøs borgmester har det svært med jøderne

Ilmar Reepalu synes at havne i problemer, hver gang snakken kommer ind på jøder.

lmar Reepalu. Arkivfoto: Torben Stroyer

Malmøs mangeårige borgmester, Ilmar Reepalu, har igen rodet sig ud i en udtalelse om jøder, som får kritikere til at tvivle på hans forsikringer om, at han »aldrig har tænkt en antisemitisk tanke.«

Adskillige af de ca. 800 jøder i Malmø har i de senere år fortalt, hvordan de bliver chikaneret og truet af unge muslimer, 10-15 jødiske familier har set sig nødsaget til at flytte, og det amerikanske Simon Wiesenthal Center har advaret jøder mod at besøge byen.

Antimuslimsk dagsorden

I et interview med det svenske tidsskrift Neo lader Reepalu imidlertid forstå, at der bagved gemmer sig en antimuslimsk dagsorden.

»Sverigedemokrater har infiltreret den jødiske forsamling for på den måde at drive deres muslimhad,« siger Reepalu, som hævder at have set rigsdagsmanden Kent Ekeroth fra Sverigedemokraterne på den jødiske forsamlings møder i Malmø.

Sidestillede zionisme og antisemitisme

Det benægtes af Kent Ekeroth, der påstår, at hans sidste kontakt med den jødiske forsamling var for seks år siden – inden han meldte sig ind i Sverigedemokraterne.

Og ligeledes af formanden for den jødiske forsamling i Malmø, Fred Kahn, som over for dagbladet Dagens Nyheter beskylder Reepalu for at markedsføre »frie fantasier.«

Reepalu har tidligere fået kritik for at sidestille zionisme med antisemitisme og for bemærkninger om, at jøder i Malmø burde tage afstand fra Israels politik i de besatte palæstinensiske områder.

Han siger nu, at han har udtrykt sig uheldigt over for Neo og ikke har belæg for påstanden om, at den jødiske forsamling er infiltreret af sverigedemokrater.

Læs hele portrættet af Ilmar Reepalu i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Få digital adgang til artiklen. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her