*

Europa

Serbien drøfter undskyldning for massakre

Serbien genåbner et af de mest smertefulde kapitler i landets nyere historie, når parlamentet tirsdag indleder en debat om, hvorvidt Serbien skal undskylde for massakren i den bosniske by Srebrenica i 1995.

En bosnisk-muslimsk kvinde græder ved kisterne under en begravelsesceremoni ved Potocari Memorial center nær Srebrenica i juli 2009. Arkivfoto: AP

Et udkast til en resolution, som parlamentet skal stemme om, udtrykker sympati for ofrene og undskylder, at der ikke blev gjort tilstrækkeligt for at forhindre massakren i Srebrenica, hvor op mod 8000 bosniske drenge og mænd blev myrdet.

Resolutionen erkender, at drabene blev udført af bosniske serbere og serbiske paramilitære grupper, men bruger ikke betegnelsen folkedrab om massakren.

Teksten opfordrer også de øvrige eksjugoslaviske lande til at undskylde for forbrydelser begået mod serbere.

Ønske om forsoning

- Det er nødvendigt at drøfte Srebrenica-resolutionen i parlamentet, for med dette vil Serbien demonstrere vort ønske om at bevæge os i retning af en forsoning i regionen og vise godt naboskab mellem landene i regionen, siger premierminister Mirko Cvetkovic.

Resolutionen kommer på et tidspunkt, hvor Serbien håber at kunne opnå formel status af EU-kandidat.

Men en undskyldning - selv en, hvor ordet folkedrab ikke indgår - er vanskelig i et land, hvor tidligere præsident Slobodan Milosevics socialistparti er med i koalitionsregeringen, og hvor en stor del af befolkningen fortsat benægter, at serbiske styrker havde nogen skyld i massakren.

Den liberale politiske fløj ser resolutionen som et vigtigt skridt i retning af, at serberne selv erkender fortidens grusomheder.

- Vi begyndte dette vanvid, siger Milan Pajevic, en af regeringens udenrigspolitiske rådgivere.

- Det er meget skamfuldt. Vi må udtrykke sorg over de forbrydelser, der blev begået af serbere. Først da kan vi forvente, at andre også siger undskyld.

Parlamentet ventes at stemme om teksten tirsdag.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Karadzic: Massakre er en myte
Serber-lederen Radovan Karadzic sagde tirsdag til dommerne ved Den Internationale Krigsforbryderdomstol for Det Tidligere Jugoslavien, at muslimerne i Bosnien »iscenesatte« krigsforbrydelser, og han kaldte massakren i Srebrenica i 1995 for en »myte«.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her