*

Europa

Holocaust-tiltalt bragt til retten på båre

Tyskland har indledt det, der formentlig bliver den sidste Holocaust-retssag. Nemlig retssagen mod den 89-årige John Demjanjuk.

John Demjanjuk på vej ind i retten på båre. Foto: AP/Andreas Gebert

På retssagens første dag, mandag, blev Damjenjuk bragt ind i retssalen siddende i en kørestol og sidenhen liggende på en båre.

Omsider måtte dommeren afbryde retsmødet, fordi den tiltalte var urolig, viftede med armene og klagede over hovedpine.

Demjanjuk står tiltalt for at have sendt titusinder af mennesker i døden i Sobibor, der er en af de udryddelseslejre, der blev bygget i Østeuropa under Den Anden Verdenskrig.

Uvis fremtid

Demjanjuk menes at have i alt 27.900 jøders og andre menneskers liv på samvittigheden.

Hvis han bliver dømt, vil den ukrainskfødte Demjanjuk med stor sikkerhed skulle tilbringe resten af sine dage i fængsel.

Bliver han frikendt, står han over for en uvis fremtid som statsløs, da USA har taget hans amerikanske statsborgerskab fra ham.

200 journalister

Over 200 journalister fra hele verden rapporterer fra retssagen i München.

Demjanjuk, der rejste til USA efter Den Anden Verdenskrig, nægter selv, at han var til stede i Sobibor i det tyskbesatte Polen. Men det amerikanske justitsministerium siger, at det er i besiddelse af hans SS-identitetskort fra lejren.

Demjanjuk beskyldes for at have været vagt i lejren fra marts 1943 til september 1943.

Demjanjuk siger selv, at han var soldat i Den Røde Hær, og at han blev fanget af tyske soldater i 1942 og derefter blev fragtet rundt til forskellige fangelejre. Men israelske og amerikanske domstole har fastslået, at han var til stede i Sobibor.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
89-årig egnet til retsforfølgelse
Tyskland: Tyske anklagere fastslog i går, at John Demjanjuk, som beskyldes for at have været med til at henrette jøder under Anden Verdenskrig, er ved sine sansers fulde brug.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her