*

Europa

Teori: Syrer var ikke alene om bombeplaner i København

Ifølge tysk politi var der flere om at udtænke et bombeangreb i København. Den hovedmistænkte skal for retten.

Det er fortsat ikke helt klart, hvad en dengang 20-årig syrisk flygtning ville bruge 17.000 tændstikker til, da han i november forsøgte at krydse den dansk-tyske grænse ved Puttgarden.

Men statsanklageren i den tyske delstat Baden-Württemberg føler sig ifølge nyhedsbureauet dpa efter et halvt års efterforskning sikker på, at han ville konstruere og udløse en bombe i København, og at manden sympatiserer med Islamisk Stat.

Samtidig føler de tyske myndigheder sig overbevist om, at han ikke var alene om bombeplanerne.

Ifølge nyhedsbureauet mener anklageren, at flygtningen havde planer om at mødes med yderligere en person i København, og at der også var nogen udefra, der hjalp ham med forberedelserne.

Han nåede imidlertid aldrig så langt, for han blev afvist ved grænsen af dansk politi, fordi han ikke havde gyldige indrejsepapirer.

Syreren, der kom til Tyskland i sommeren 2015, blev derfor sendt med tog tilbage til sin bopæl i den sydtyske by Biberach.

Og på grund af hans specielle bagage, der blandt andet også omfattede en pakke fyrværkeri og seks walkie-talkier, blev tysk politi underrettet.

20. november blev han anholdt og siden varetægtsfængslet. Mandag indledes retssagen mod ham ved landsretten i Ravensburg, og 12. juli forventes dommen at blive afsagt.

Der forventes ifølge rettens pressetalskvinde Therese Müller-Rezbach i alt at blive indkaldt mellem 10 og 15 vidner i forbindelse med sagen, der forventes at strække sig over fem retsmøder.

På det første retsmøde vil anklagen mod ham blive læst op ligesom syreren vil få lejlighed til at ytre sig.

Senere på dagen er det planen, at vidner fra kredsen omkring den tiltalte skal afhøres.

Det er ikke nærmere specificeret, hvem det drejer sig om, men det er formentlig sagsbehandlere eller personale fra asylcentret, hvor han bor.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her