*

Europa

Svensk minister nedsables efter »pladder« om hjemvendte IS-krigere

»Der var ikke meget, som passede i det interview,« siger terrorekspert Magnus Ranstorp om kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnkes udtalelser.

Sveriges kultur- og demokratiminister, Alice Bah Kuhnke, kom uheldigt af sted i et interview om hjemvendte IS-krigere. Arkivfoto

Hvad gør Sverige med de personer, som vender hjem efter at have kæmpet for Islamisk Stat (IS)?

Det var spørgsmålet, som den svenske kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke søndag aften forsøgte at svare på i SVT-programmet "Agenda". Men interviewet blev langt fra nogen succes for den 45-årige minister.

»Umeå og Göteborg nævnes af demokratiministeren som succesfulde i arbejdet med hjemvendte. Passer ikke,« skrev den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp på Twitter.

Og han fulgte op med en lang række tweets, hvor han påpegede uoverensstemmelse og kritikpunkter i interviewet.

Ministeren kunne f.eks. ikke svare præcist på, hvor mange af de hjemvendte, som man har haft held til at afradikalisere, eller hvor mange af dem, som er blevet mødt med en eller anden form for social indsats.

»Det drejer sig om 10-20-30 personer,« lød det fra Kuhnke, som erkendte, at det var for få.

Og selv om hun fremhævede Umeå og Göteborg, som to ud af fem-seks kommuner i landet, der har velfungerende handleplaner for hjemvendte personer, står man i Umeå uforstående over for den karakteristik.

For i Umeå Kommune har man nok beskæftiget sig med forebyggelse af ekstremisme siden 2014, men man har ikke stået over for en eneste person, der har kæmpet for IS eller andre terrororganisationer.

»Vi kan jo ikke blive gode til noget, som vi ikke har gjort,« siger kommunens ansvarlige for arbejdet med voldelig ekstremisme, Seth Åberg, til SVT.

Magnus Ranstorp sagde efter "Agenda"-indslaget til SVT:

»Der var ikke meget, som passede i det interview.«

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp. Foto: Casper Dalhoff

Terroreksperten påpegede, at man i Göteborg reelt set ikke har haft nogen handlingsplaner for de hjemvendte, og han var bekymret over, at ministeren efter hans vurdering ikke kunne give noget klart svar på, hvordan Sverige håndterer de omkring 150 personer, som er vendt hjem efter at have kæmpet for IS. Det tyder ifølge Ranstorp på, at man dybest set ikke har styr på det.

»Det kan ske, at man ikke havde fået en ordentlig briefing den pågældende dag, men det er alvorligt. Først og fremmest er det ikke seriøst, at vi ikke er kommet længere. Ingen hjemvendte er blevet mødt i nogen større udstrækning, det er en dumpekarakter. Det, synes jeg, er meget alvorligt,« lød det på SVT.

Tysk udenrigsministerium advarer om »fake news« om Sverige

I Expressen kaldte lederskribenten Ann-Charlotte Marteus ministerens ord for »det rene pladder.«

»Regeringen siger, at den vil slås mod alternative fakta. Det ville klæde den, hvis den først fejede for sin egen faktaslaskede dør. Men der er vigtigere tiltag at foretage: Alice Bah Kuhnke bør befries for arbejdet mod voldelig ekstremisme. Hun synes at være helt uengageret i dette vigtige spørgsmål.«

Ministeren har forsvaret sig med, at der ikke findes konkrete tal på, hvor mange, som er blevet afradikaliseret, og at Umeå og Göteborg først og fremmest blev fremhævet, fordi de er forberedte på at tage imod disse hjemvendte krigere.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her