*

Europa

Svensk politi har afsløret 33 uden id i grænsekontrol

Transportselskaber risikerer store bøder, fordi de har fragtet personer uden id over grænsen til Sverige.

En dreng fra Somalia nægtede i januar at forlade en bus på vej mod Sverige, selv om han ikke havde et gyldigt id.

Det var 12 minusgrader udenfor, så chaufføren nænnede ikke at smide drengen af. Derfor risikerer det svenske busselskab Bergkvarabuss nu at skulle betale en bøde på 50.000 kroner.

Den svenske regering indførte 4. januar krav om id-kontrol på passagerer, som rejser med bus, tog eller færger fra Danmark. Siden har det svenske politi opdaget 33 personer, som har krydset grænsen uden gyldigt id. Det skriver Svenska Dagbladet.

Størstedelen er rejst over grænsen med Øresundstoget. Det er op til transportselskaberne at kontrollere passagerernes id, og derfor risikerer selskaberne nu sammenlagt at blive idømt bøder på en million svenske kroner.

20 af sagerne er sendt videre til den svenske transportstyrelse, som vil vurdere, om selskaberne skal punge ud.

- Vi vil se, om transportørerne har taget ansvar for det, som der er blevet pålagt dem, siger Rainer Nilsson, sektionschef i styrelsen, til Svenska Dagbladet.

Han vil spørge ind til, hvordan transportselskaberne har tilrettelagt deres kontrol.

Grænsepolitiet har en mistanke om, at visse flygtninge viser deres id i Danmark, men af forskellige grunde ikke ønsker at vise deres id i Sverige, hvor de vil søge asyl.

Sverige besluttede 2. marts at forlænge grænsekontrollen til Danmark med 30 dage. Også Norge og Danmark har skærpet kontrollen med grænserne.

Id-kontrollen har medført en forlænget rejsetid på 10-60 minutter med tog over Øresund - og i nogle tilfælde endnu længere. Kontrollen har øget trængslen og skabt usikkerhed om rejsetid og togskift.

Det har betydet færre passagerer. Antallet af togrejsende faldt med 12 procent i januar og februar sammenlignet med året før.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Top 10: Her er de dyreste liebhaver-sommerhuse på Danmarks guldkyst
Mellem Tisvildeleje og Hornbæk i Nordsjælland ligger landets suverænt dyreste sommerhuse. Er du klar til at smide et stort millionbeløb efter en nyt sommerresidens, er der her garanti for ren liebhaver-luksus. 
Se flere
I erindringslejligheden kan et liv ændre sig ved synet af en tæppebanker
I februar modtog museumslærer ved Den Gamle By Henning Lindberg en pris for sit og museets erindringsforløb for mennesker med demens. Erindringslejligheden besøges hvert år af 1.500 demente - blandt dem er Eigil, Asta og Ellen, som du kan møde her. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her