*

Europa

Tysk supersøndag med nederlag til CDU men opbakning til Merkels asylpolitik

Det borgerlige CDU taber ved søndagens delstatsvalg i Tyskland.

Angela Merkels CDU har tabt vælgere ved delstatsvalgene viser exit polls. Men det kan dog også ses som opbakning til hendes flygtningepolitik. Foto: Jens Meyer/AP

BERLIN

Tysklands supersøndag med landdagsvalg i tre delstater endte øjensynligt med et nederlag til Angela Merkels borgerlige CDU, men kan tolkes som en opbakning til forbundskanslerens flygtningepolitik.

   Valgene i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz og Sachsen-Anhalt blev af iagttagere betragtet som en slags folkeafstemning om forbundskansler Angela Merkels flygtningepolitik. Sidste år modtog forbundsrepublikken over en mio. asylsøgere, hvilket har ført til en polarisering i tysk politik blandt fortalere og modstandere af de mange tilrejsende.

   I Baden-Württemberg, den største delstat, der gik til valg, blev det til en rungende sejr for den siddende ministerpræsident Winfried Kretschmann fra De Grønne. Kretschmann var den eneste grønne regeringschef og bliver den første, som genvælges. De Grønne fik ifølge exit polls 32,5 pct. af stemmerne mod 27,5 pct. til Merkels borgerlige CDU. Det er en øretæve til den lokale CDU-kandidat, men kan også tolkes som en støtte til Merkels flygtningepolitik, som Kretschmann bakker op om.

   I Rheinland-Pfalz blev det socialdemokratiske SPD største parti. Også her har den siddende ministerpræsident Malu Dreyer erklæret sig som fortaler for kanslerens asylpolitik, i modsætning til CDU-kandidaten Julia Klöckner.

Lektor: Merkel står til at tabe ansigt ved delstatsvalg

   I Sachsen-Anhalt kan CDU-ministerpræsidenten Reiner Haseloff formentlig fortsætte – på trods eller på grund af sin kritik mod Merkels flygtningepolitik.

   Valgforskeren, professor Karl Rudolf Korte kalder valget »en forsinket legitimation« af kanslerens håndtering af flygtninge.

   I Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz bakker et flertal af adspurgte vælgere op om kanslerens asylpolitik, viser meningsmålinger. Kun i Sachsen-Anhalt i det tidligere DDR er der overvejende kritik.

Det nye parti Alternative für Deutschland (AfD), som er mod Merkels flygtningepolitik, fik som ventet et godt valg med tocifrede resultater i de tre delstater - mest i Sachsen-Anhalt, hvor man ifølge exit polls, hvor vælgerne udspørges efter at have sat deres kryds, har fået 21,5 pct. I Baden-Württemberg fik man 12,5 og i Rheinland-Pfalz 10 pct., viser exit polls.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Modsvar fra gymnasieelev: Nej, vi er luddovne og umotiverede

Nikolaj Holst Sandvad, Multebærvej 32, Sabro
Jeg vil vove at påstå, at langt størstedelen af de unge som opfatter sig selv som en udsat gruppe under angreb, blot er dovne og ikke egnede til at gå i gymnasiet.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
På snescooter i de nordnorske bjerge
De store hvide bjergtinder og åbne, tilfrosne åer giver det nordlige Norge en alsidig og ubehersket natur. En ubehersket natur, som man for alvor fornemmer bag rattet på en snescooter. 
Se flere
Biler
Se flere
Bolig
Hvad gør du, hvis trægulvet knirker?
Knirkende gulvbrædder kan være irriterende, men de er heldigvis relativt lette at reparere, hvis hele gulvet ikke skal skiftes. Få et godt tip her fra Bolius. 
Se flere
På snescooter i de nordnorske bjerge
De store hvide bjergtinder og åbne, tilfrosne åer giver det nordlige Norge en alsidig og ubehersket natur. En ubehersket natur, som man for alvor fornemmer bag rattet på en snescooter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her