*

Europa

EU-Parlamentet ser problem i migrantaftale med Tyrkiet

Den aftale, EU er ved at lave med Tyrkiet, løser ingenting, lyder kritikken. Snart er der nye ruter til EU.

Mange af Europa-Parlamentets politiske grupper har store betænkeligheder ved den aftale om at bremse strømmen af flygtninge og migranter, som EU-landene i øjeblikket forsøger at forhandle på plads med Tyrkiet.

- Det sender det budskab, at Europa og dets regeringer ikke længere er i stand til at træffe beslutninger for at redde Europa og især de tusindvis af syrere, der flygter fra krigen, siger lederen af parlamentets store socialistiske gruppe, italieneren Gianni Pitella.

Han mener - som der også er lagt op til i aftalen med Tyrkiet - at EU skal støtte flygtninge i Tyrkiet økonomisk.

Men han vil ikke have blandet en løsning på flygtninge- og migrationskrisen sammen med EU's udvidelsesforhandlinger med Tyrkiet og visumfrihed for tyrkere til EU.

Premierminister: Den vestlige balkanrute eksisterer ikke længere for illegale migranter

- Det handler om mennesker og ikke numre og varer, siger Pitella onsdag under en debat i parlamentet i Strasbourg og advarer mod en "studehandel" med Tyrkiet.

Også lederen af parlamentets liberale gruppe, belgiske Guy Verhofstadt, er skeptisk over for den aftale, som EU efter planen skal lande med Tyrkiet på et EU-topmøde i Bruxelles i næste uge.

- Det her er højst problematisk. Det svarer til, at USA siger til Mexico, at nu skal I styre grænserne i fremtiden, siger Guy Verhofstadt, der mener, at EU er på vej til at outsource sine problemer til Tyrkiet i strid med internationale flygtningekonventioner.

- Det løser heller ikke problemet. Jeg siger jer: Om få uger diskuterer vi igen nye flygtningeruter til Lampedusa (i Italien, red.), over Albanien, Malta og Bulgarien, forudser han.

Marine Le Pen, lederen af det af det højrenationalistiske franske Front National, siger, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, nu forlanger en højere pris af EU-lederne som belønning for sit manglende samarbejde indtil nu.

- Han afpresser jer. EU er alvorligt svækket, og det udnytter han, siger Marine Le Pen.

På et topmøde med EU i mandags erklærede Tyrkiet sig pludselig parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage fra Grækenland.

Det gælder også de syriske flygtninge. Men hvis en syrer sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet, skal EU-landene tage en anden syrisk flygtning fra Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

Samtidig ønsker Tyrkiet flere penge til hjælp for flygtninge, hurtigere visumfrihed for 80 millioner tyrkere til EU og mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Førsteårsstuderende i statskundskab: Da grædekællingerne og tøsedrengene sagde ja til uddannelse

Frederikke Lemche, førsteårsstuderende i statskundskab, Gammeltoftsgade 18, København K
Det kan ikke passe, at hver gang vi unge siger stop af reel frygt eller uenighed, mødes vi med kommentarer om flæberi, manglende modenhed, manglende livsrealitet eller sågar forkælethed.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
MegaNørd har succes med at koble underholdning og faglig viden i sine digitale produkter. Senest er kineserne blevet opmærksomme på det lille Aarhus-firma. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her