*

Europa

Olof Palmes nærmeste medarbejder: Drabet er reelt opklaret

Tidligere svensk statssekretær peger på Christer Pettersson som Palmes drabsmand og fremlægger nye detaljer.

Søndag 28. februar er det præcist, 30 år siden Palme blev skudt. Arkivfoto: Jytte Bjerregaard/Polfoto

30 år efter at den svenske statsminister Olof Palme blev skudt, kommer der nu nye detaljer frem i sagen.

Det sker i et indlæg i den svenske avis Dagens Nyheter skrevet af Ulf Dahlsten, der var statssekretær og Palmes nærmeste medarbejder, da drabet blev begået i Stockholm i 1986.

Dahlsten baserer sine oplysninger på kilder, som han anser for at være troværdige.

Ifølge Palmes tidligere højre hånd var det Christer Pettersson, der begik drabet på ordre fra den såkaldte bombemand Lars Tingström.

Pettersson skulle blandt andet have besøgt regeringslokaler nogle dage før drabet for at forhøre sig om Olof Palmes vaner. Og han var altså ifølge Dahlsten også på gaden, da Olof Palme blev skudt på vej hjem fra biografen med sin kone.

Christer Pettersson blev dømt for drabet i 1989, men senere samme år blev han frifundet i sagen. Han døde i 2004 i en alder af 57 år.

Svensk krimiforfatter efterforskede Palme-drab

Alligevel føler Ulf Dahlsten sig altså sikker på, at Pettersson var drabsmanden. Dahlsten skriver blandt andet, at han har fået oplyst, at Lars Tingström hyrede Pettersson til at dræbe Palme, men at han senere blev taget af opgaven, fordi han udviklede et misbrug.

- Men da han opdagede Palme-parret på vej i biografen, så han - ifølge mine oplysninger - en mulighed for at få penge til sit misbrug. Han hentede våbnet og ventede på, at parret skulle forlade biografen, skriver Ulf Dahlsten.

Han anser drabet for opklaret - dog ikke i juridisk forstand.

Elitebetjente hadede Olof Palme

Den tidligere statssekretær mener, at årsagen til drabet i virkeligheden var den meget rå tone, der var over for Palme i dele af befolkningen.

- Trods sin stærke empati blev Olof Palme udsat for en af de værste hadkampagner, en svensk medborger kan udsættes for, og det var i sidste ende det had, som dræbte ham. Det er den ubekvemme sandhed.

- Christer Pettersson var på sin vis også et offer, og hans gerning var en yderste konsekvens af indenlandskproduceret had, som han og hans befalingsmænd tog til sig, skriver Ulf Dahlsten ifølge Dagens Nyheter.

Søndag 28. februar er det præcist, 30 år siden Palme blev skudt.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her