*

Europa

Nervekrig på topmøde i Bruxelles om Camerons EU-reform

Hele natten har der været forhandlinger om Camerons krav til EU-reformer.

EU-præsidenten, Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker holder møde med Storbritanniens premierminister David Cameron. Foto: Yves Herman/AP

EU-topmødet i Bruxelles er løbet ind i dag nummer to, mens stats- og regeringscheferne stadig kæmper hårdt om en løsning på David Camerons krav om EU-reformer, så den britiske premierminister kan tage hjem og vinde en folkeafstemning om at blive i EU.

Hele natten har der været forhandlinger, og Cameron forlod først topmødebygningen ved 5.30-tiden fredag morgen, inden nervekrigen og de bilaterale forhandlinger fortsætter ved 11-tiden fredag.

- Lige nu kan jeg kun sige, at vi har gjort fremskridt, men der mangler stadig en masse, sagde EU-præsidenten, Donald Tusk, på et kort pressemøde, da klokken nærmede sig tre natten til fredag.

Tyrkiet og omstridt loft forvandlede EU-topmøde til natteroderi

I løbet af natten har Tusk, Cameron og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, holdt møder med blandt andre den franske præsident, François Hollande, den tjekkiske premierminister, Bohuslav Sobotka, og den belgiske premierminister, Charles Michel, der alle har problemer med Camerons EU-reformer på hver sit område.

Hollande har en rød linje ved nogen form for vetoret over eurobeslutninger til lande uden for euroen, mens Michel ikke bryder sig om Camerons undtagelse fra EU's traktatfæstede ambition om løbende at udvikle en stadig tættere union.

Sobotka er på topmødet gået hårdt til angreb på det kompromisforslag, der ligger på forhandlingsbordet, om at begrænse velfærdsydelser til udenlandske EU-borgere.

Tjekkiets premierminister langer især ud efter forslaget om at indeksere børnepenge, der udbetales til børn i andre EU-lande, hvor leveomkostningerne er lavere.

Løkke frygter at gå glip af børnecheck-gevinst

Det er ellers den del af kompromisforslaget, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er allermest mest glad for.

- Børnechecken har generet os frygteligt, siden den tidligere regering lagde sig ned for det, der er fortolkningen her i byen, sagde statsministeren torsdag i Bruxelles.

David Cameron har advaret mod at udvande det kompromisforslag, som Donald Tusk har fremlagt før topmødet, som EU-præsidenten kalder knald eller fald for EU-reformerne.

- Hvis vi kan få en god aftale, så tager jeg den. Men jeg vil ikke acceptere en aftale, der ikke opfylder vores behov, sagde Cameron, inden slaget om hans reformer af EU-samarbejdet gik i gang i Bruxelles.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der også har blikket stift rettet mod flygtninge- og migrationskrisen, vil have løst Camerons EU-problemer her og nu og har signaleret stor vilje til kompromis.

- Det er ikke nemt for mange at blive enige om en aftale, men viljen er der, sagde Merkel.

Hvis topmødet når til enighed om Camerons krav til reformer af EU-samarbejdet, ventes han at udskrive folkeafstemning om ja eller nej til at blive i EU til afholdelse torsdag 23. juni.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

Nu hælder briterne til at blive

Ifølge flere meningsmålinger daler sandsynligheden for en britisk udmeldelse af EU ved folkeafstemningen i juni. Men institutterne er berygtet for at tage fejl, og de tegner ikke et entydigt billede.
Analyse
Annonce
Sådan bliver din cykelferie en succes
Hvilken cykel er bedst, og hvad skal jeg egentlig pakke ned i tasken? Få her rådene til, hvordan du forbereder dig på din cykelferie. 
Se flere
Ekspert: Fransk forbud mod arbejdsmails uden for kontortid er ikke vejen frem
Selvom det er »fristende« at lovgive imod mails fra chefen i fritiden, så er det andre tiltag, der skal til for at komme arbejdsrelateret stress til livs, vurderer ekspert. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her