*

Europa

Malmø meldt til ombudsmanden: 59 flygtningepiger fik lov at bo med deres mænd

Malmø Kommune beskyldes for at sanktionere børneægteskab, fordi man lod piger bo med deres mænd.

Fem af de seks største svenske modtagekommuner for uledsagede børn lader dem bo sammen med deres ægtefæller. Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

I løbet af 2015 og i de første uger af 2016 lod Malmø Kommune 59 asylsøgende piger på ned til 15 år bo sammen med deres ægtemænd, som i nogle tilfælde var over dobbelt så gamle som dem selv.

Dermed sanktionerer kommunen børneægteskab, lyder kritikken fra bl.a. den tidligere anklager og nuværende formand for organisationen Brottsofferjouren Sverige Sven-Erik Alhem.

»Lovgivningen indebærer, at vi overhovedet ikke accepterer børneægteskab. Så kan man ikke medvirke til, at man lader børn bo sammen med en anden voksen, som ikke er værge,« sagde han sidste uge til Sydsvenskan.

Samtidig er Malmø Kommune blevet meldt til Rigsdagens ombudsmand.

I første omgang kunne Sveriges Radio afsløre, at Malmø i november og december havde tilladt 16 piger at bo med deres mænd, men ikke lang tid efter kom det frem, at det samlede tal for 2015 og de første uger af 2016 altså ligger på 59.

Ifølge Sydsvenskan er der tale om 13 piger på 15 år, som bor med mænd på op til 30 år. 20 16-årige, hvoraf én er gift med en 36-årig og flere af dem var gravide, da de kom til Malmø. Endelig var 26 af dem 17 år, blandt dem en pige med to børn og flere gravide.

Over for Sveriges Radio kalder direktør for den sociale ressourceforvaltning i Malmø Annelie Larsson situationen for »kompleks« og understreger, at man nu vil følge op på alle sagerne for at fastslå, at der ikke er tale om tvangsægteskaber.

Svensk politi kræver 4.100 ekstra job efter asylstrømme

Men det er svært, anerkender hun.

»Hvis det er et tvangsægteskab, vil hun selvfølgelig ikke sige det ved den første samtale. Jeg har svært ved at se, at vi kan foretage en øjeblikkelig omplacering af en 17-årig pig, som siger, at hun absolut vil følge med og bo sammen med sin mand på et nyt bosted,« lyder det.  

Ifølge Sveriges Radios kortlægning er Malmø dog ikke alene. Således lader fem af de seks største modtagekommuner for uledsagede børn disse bo sammen med deres ægtefæller. Kun i Göteborg skiller man pr. automatik parterne ad.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her