*

Europa

Østrig: Grækenland risikerer udelukkelse af Schengen

Europas tålmodighed med flygtningestrømme og græsk passivitet er ved at slippe op, siger østrigsk minister.

Flygtninge og migranter på havnen i Piræus. Foto: Yorgos Karahalis/AP

Kritikken af den græske måde at håndtere flygtningekrisen på tager til, og lørdag advarer den østrigske indenrigsminister om, at Grækenland er i fare for "midlertidig udelukkelse" af Schengen-samarbejdet.

- Hvis regeringen i Athen ikke omsider gør mere for at sikre EU's ydre grænser, så må man åbent diskutere Grækenlands midlertidige udelukkelse af Schengen-samarbejdet, siger indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner i et interview til den tyske avis Die Welt.

- Det er en myte, at den græsk-tyrkiske grænse ikke kan kontrolleres, fastholder hun.

- Når en underskriver på Schengenaftalen ikke vedvarende lever op til sine forpligtelser og kun tøvende accepterer hjælp, så bør vi ikke udelukke nogen muligheder, mener Mikl-Leitner.

- Mange europæere har mistet tålmodigheden. Vi har talt en masse, nu må vi handle. Det handler om at beskytte stabilitet, orden og sikkerhed i Europa.

Tidligere på ugen reagerede den græske minister med ansvar for migration, Yiannis Mouzalas, vredt på oplysninger i avisen Financial Times.

Her hed det, at adskillige europæiske ministre og topembedsmænd er af den overbevisning, at man bør true Grækenland med midlertidig udelukkelse af den pasfrie Schengen-zone.

Det skal være et middel til at overbevise Grækenland om, at landet skal gøre mere for effektivt at beskytte sin grænse.

Langt de fleste af de flygtninge og migranter, der er nået til Europa via Middelhavet i 2015, er sejlet over fra Tyrkiet til græske øer.

EU-Kommissionen forslog i december, at EU etablerer en fælles grænse- og kystvagt, der skal være med til at styrke de ydre grænser. Det er en udbygning af det nuværende grænseagentur Frontex. Men det udvidede samarbejde er endnu ikke på plads.

Og det er usikkert, om Grækenland vil acceptere, at EU overtager et større ansvar i grænsebevogtningen. Det har fået politikere til at advare Grækenland om suspension fra Schengen-samarbejdet.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Krigsflygtninge skal have reel hjælp
Niklas Milthers, hovedbestyrelsesmedlem, Europabevægelsen, Skrædergyden 4a, Aalborg
Det klinger hult, når politikerne argumenterer for placering af krigsflygtninge, hvis det ikke bliver fulgt op med reel hjælp.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
TV
Mere
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her